maltā gaļa pipari ķiploki
Foto: Shutterstock
Maltā gaļa ir viens no ērtākajiem gaļas produktiem, ko pagatavot ikdienā. No tās sanāk gan lieliskas kotletes vai frikadeles zupām, gan garda un kreptīga mērce, ko ēst ar kartupeļiem, rīsiem vai griķiem. Tomēr ir dažas lietas, ko der atcerēties par tik labi pazīstamo produktu.

1. Ja iespējams, malto gaļu palūdz samalt veikalā/tirgū. Nav noslēpums, ka jebkurš produkts būs pats labākais un gardākais gatavošanai, ja tas ir svaigs. Tas pats attiecas arī uz malto gaļu – ja vien ir tāda iespēja, palūgt, lai to samaļ uz vietas miesnieks, izmanto! Bet, ja gaļas maļamā mašīna ir mājās, tad to vari viegli izdarīt paša rokām – atliek vien iegādāties svaigāko cūkgaļas vai liellopa filejas gabaliņu, un samalt.

2. Svaiga un labas kvalitātes maltā gaļa ir koši rozā, tomēr, saskarsmē ar gaisu, tā var mainīt krāsu. Ja maltā gaļa iegādāta, bet to plānots pagatavot nākamajā dienā, nevajadzētu uztraukties par to, ka gaļa ir sabojājusies, ja tā glabāta ledusskapī. Nedaudz pastāvot un saskaroties ar gaisu, tā var mainīt krāsu un kļūt blāvāka vai tieši otrādi, spilgtāka no ārpuses. Malto gaļu ledusskapī var glabāt divas dienas.

3. Sulīgu un mīkstu kotlešu noslēpums – neilga gaļas mīcīšana. Lai kotletes būtu visgardākās un sulīgākās, maltā gaļa, protams, ir jāizmīca un kārtīgi jāsamaisa ar citām sastāvdaļām (olu, rīvētu kartupeli, garšvielām). Tomēr ar gaļas mīcīšanu nevajag pārspīlēt, citādi kotletes būs cietas. Tiklīdz gaļa ir gaisīga, tā ir piemērota gatavošanai. Vairāk par kotlešu cepšanas noslēpumiem vari lasīt šeit.

4. Sāli gaļai pievieno brīdi pirms tā tiek likta pannā/katlā/cepamajā traukā. Sāli maltajai gaļai pievieno vien tad, kad visas citas sastāvdaļas ir klāt. Tā kā sāls šķeļ gaļā esošos proteīnus, tā pievienošana par ātru var krietni vien izmainīt gaļas tekstūru. Jo īpaši šis princips jāievēro, gatavojot liellopa malto gaļu, kas tiek gatavota mērcēs – tad gaļa nebūs sīksta, bet gan patīkami irdena un mīksta.

5. Ja malto gaļu neizmantosi divu dienu laikā – sasaldē! Lai nekas neietu zudumā – nopirkto maltu gaļu, kas divu dienu laikā netiks izmantota, labāk sasaldēt, nekā izmest. Protams, saldētā gaļa vairs nebūs tik perfekta, kā svaiga, taču arī no tās sanāks pagatavot mērci, pildījumu sacepumam vai citu maltīti. Svarīgākais – pirms gatavošanas gaļu kārtīgi atkausēt.

Sulīgās gaļas bumbiņas tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Gaļas bumbiņas noteikti ir viens no tiem ēdieniem, ko pagatavot ir katram pa spēkam, turklāt tas labi saderēs pie dažādām piedevām – rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un pat grilētiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.

Lasīt vairāk

Jēra ragū ar rīsu makaroniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.

Lasīt vairāk

Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem

Foto: Shutterstock

Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.

Lasīt vairāk

Kotletes ar ceptiem dārzeņiem un krēmīgu sinepju mērci

Nav universālāka maltās gaļas ēdiena par kotletēm! Šajā reizē piedāvājam tās strauji apcept uz pannas un tad izkarsēt cepeškrāsnī. Pasniedz ar krēmīgu sinepju mērci un ceptiem sezonas dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!