1. Ja iespējams, malto gaļu palūdz samalt veikalā/tirgū. Nav noslēpums, ka jebkurš produkts būs pats labākais un gardākais gatavošanai, ja tas ir svaigs. Tas pats attiecas arī uz malto gaļu – ja vien ir tāda iespēja, palūgt, lai to samaļ uz vietas miesnieks, izmanto! Bet, ja gaļas maļamā mašīna ir mājās, tad to vari viegli izdarīt paša rokām – atliek vien iegādāties svaigāko cūkgaļas vai liellopa filejas gabaliņu, un samalt.
2. Svaiga un labas kvalitātes maltā gaļa ir koši rozā, tomēr, saskarsmē ar gaisu, tā var mainīt krāsu. Ja maltā gaļa iegādāta, bet to plānots pagatavot nākamajā dienā, nevajadzētu uztraukties par to, ka gaļa ir sabojājusies, ja tā glabāta ledusskapī. Nedaudz pastāvot un saskaroties ar gaisu, tā var mainīt krāsu un kļūt blāvāka vai tieši otrādi, spilgtāka no ārpuses. Malto gaļu ledusskapī var glabāt divas dienas.
3. Sulīgu un mīkstu kotlešu noslēpums – neilga gaļas mīcīšana. Lai kotletes būtu visgardākās un sulīgākās, maltā gaļa, protams, ir jāizmīca un kārtīgi jāsamaisa ar citām sastāvdaļām (olu, rīvētu kartupeli, garšvielām). Tomēr ar gaļas mīcīšanu nevajag pārspīlēt, citādi kotletes būs cietas. Tiklīdz gaļa ir gaisīga, tā ir piemērota gatavošanai. Vairāk par kotlešu cepšanas noslēpumiem vari lasīt šeit.
4. Sāli gaļai pievieno brīdi pirms tā tiek likta pannā/katlā/cepamajā traukā. Sāli maltajai gaļai pievieno vien tad, kad visas citas sastāvdaļas ir klāt. Tā kā sāls šķeļ gaļā esošos proteīnus, tā pievienošana par ātru var krietni vien izmainīt gaļas tekstūru. Jo īpaši šis princips jāievēro, gatavojot liellopa malto gaļu, kas tiek gatavota mērcēs – tad gaļa nebūs sīksta, bet gan patīkami irdena un mīksta.
5. Ja malto gaļu neizmantosi divu dienu laikā – sasaldē! Lai nekas neietu zudumā – nopirkto maltu gaļu, kas divu dienu laikā netiks izmantota, labāk sasaldēt, nekā izmest. Protams, saldētā gaļa vairs nebūs tik perfekta, kā svaiga, taču arī no tās sanāks pagatavot mērci, pildījumu sacepumam vai citu maltīti. Svarīgākais – pirms gatavošanas gaļu kārtīgi atkausēt.
Sulīgās gaļas bumbiņas tomātu mērcē
Gaļas bumbiņas noteikti ir viens no tiem ēdieniem, ko pagatavot ir katram pa spēkam, turklāt tas labi saderēs pie dažādām piedevām – rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un pat grilētiem dārzeņiem.
Kartupeļu un maltās gaļas sacepums
Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.
Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās
Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.
Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.
Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu
Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.
Jēra ragū ar rīsu makaroniem
Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.
Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem
Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.
Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu
Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.
Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes
Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.
Kotletes ar ceptiem dārzeņiem un krēmīgu sinepju mērci
Nav universālāka maltās gaļas ēdiena par kotletēm! Šajā reizē piedāvājam tās strauji apcept uz pannas un tad izkarsēt cepeškrāsnī. Pasniedz ar krēmīgu sinepju mērci un ceptiem sezonas dārzeņiem.