paniņas piparmētras sāls
Foto: Shutterstock

Lai gan paniņas ir ļoti līdzīgas kefīram, ne visiem šis piena produkts iet pie sirds. Ir ļaudis, kuri paniņas iegādājas vien galējas nepieciešamības pēc, kad to pieprasa kāda kūkas recepte un bez tām nevar iztikt. Ko iesākt ar atlikušo nepilno litru paniņu, kas stāv ledusskapī, lai neietu zudumā?

Tā kā paniņās ir zems tauku saturs un daudz olbaltumvielu, pirms raucam degunu par to dzeršanu, der palūkoties uz piena produktu no citas puses – kā to padarīt gardāku, lai zustu paniņu skābums? To var izdarīt pavisam vienkārši – ar augļu un ogu palīdzību saldākā variantā vai jūras sāli un aromātiskiem garšaugiem (piparmētras, baziliks) sāļākā kokteilī.

No paniņām sanāks ļoti garšīgi kokteiļi. Lej paniņas blenderī, pievieno sauju saldētu upeņu, aveņu melleņu vai citu ogu, pievieno kādu karotīti medus un sablendē. Rezultātā iegūsi gardu, vērtīgām uzturvielām bagātu kokteili. Pie reizes, šādā veidā varēsi iemānīt paniņas arī skeptiķiem, kuri tās nedzer.

Pufīgu pankūku, gaisīgas maizes un mīkstu mafinu slepenā sastāvdaļa? Paniņas! Tieši ar paniņām iespējams panākt to, ka ceptais mīklas kārums būs īpaši gaisīgs un gards. Tāpēc, tā vietā lai pankūku vai maizes mīklā izmantotu pienu, laba alternatīva būs tieši paniņas. Ne velti sarkanā samta kūkas vai scones cepumu recepte pieprasa tieši paniņas – bez tām rezultāts nebūtu ne tuvu tik gaisīgs, kā ar pienu.

No paniņām var pagatavot arī gardu salātu mērci. Nelielam daudzumam paniņu pievieno sakapātus zaļumus un garšvielas. Kārtīgi samaisa un lej pāri tomātu un lapu salātiem. Paniņas būs veselīgākas, kā bieži vien salātiem piejauktais skābais krējums, kā arī figūrai draudzīgāks.

Bet, ja iecienīti ir sāļie pīrāgi, kuru pildījums ir pārliets ar olu un piena masu – pamēģini pienu aizvietot ar paniņām. Paniņas piešķirs izteiksmīgāku un kreptīgāku garšu. Neatkarīgi no tā, kas trauslās smilšu mīklas karkasiņā tiks likts – spināti, tomāti, ziedkāposti vai citi dārzeņi – paniņas piestāvēs visam.

Lūk, 17 citas garšīgas idejas, kā izlietot kādu glāzi vai divas ar paniņām, kas aizķērušās ledusskapī!

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.

Lasīt vairāk

Sārtās kakao pankūkas

Foto: DELFI

Pankūkas, kas top reizēs, kad otrajai pusītei jāpasniedz kas tematisks. Šoreiz pufīgajām brokastu pankūkām garšai pievienots kakao, bet Valentīndienas noskaņās tās padarītas arī mazliet sārtākas. Pasniedz tās no rīta, tikko saceptas un karstas, kopā ar saldu sīrupu un pūdercukuru.

Lasīt vairāk

Kūka 'Sarkanais samts'

Foto: Shutterstock

Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.

Lasīt vairāk

Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga

Foto: Shutterstock

Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm

Foto: DELFI

Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Apelsīnu un dateļu mafini

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.

Lasīt vairāk

Pufīgās magoņu pankūkas ar greipfrūtu un zemenēm

Foto: DELFI

Reizēm tā vien gribas ierastās plānās pankūkas izmainīt uz ko neparastāku. Tā nu arī tapusi šī recepte – balstoties uz amerikāņu tradicionālajām, gaisīgajām pankūkām, kas gatavotas no paniņām. Šīm gan pievienota viena īpaša sastāvdaļa – magoņu sēkliņas. Tās pankūkas padara pavisam nedaudz kraukšķīgas, un visnotaļ uzjautrina ēdājus ar savu neparastumu. Papildini to visu ar vasarai tik aktuālajām zemenēm un ļoti gatavu greipfrūtu – mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Kā mājās pagatavot rikotu?

Foto: Shutterstock

Maigi krēmīgais, viegli saldenais rikotas siers pie mums ir atceļojis no Itālijas. "Ricotta" tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "vēlreiz vārīts". To varētu raksturot kā zelta vidusceļu starp biezpienu un krēmsieru, jo rikotas viegli drupanā struktūra nedaudz līdzinās biezpienam, tomēr tā ir treknāka un krēmīgāka, bet tai pat laikā viegla un gaisīga. Uzzini, kā šo gardo sieru vienkārši pagatavot mājas apstākļos.

Lasīt vairāk

Pistāciju glazūrkūciņas ar pūdercukura garnējumu

Foto: DELFI

Šī pistāciju glazūrkūciņu recepte būs lieliska kompanjone vakariem, kad vēlies pagatavot ko saldu, samērā vieglu un neikdienišķu. Pistāciju kūciņas lieliski garšos kopā ar tēju vai citiem siltajiem dzērieniem vēsajos ziemas vakaros.

Lasīt vairāk

Vienkāršā mājas baltmaize

Foto: Vida Press

Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Paniņu - citronu želeja ar vaniļu

Foto: PantherMedia/Scanpix

15 minūtēs pagatavojamā paniņu - citronu želeja ar vaniļas aromātu.

Lasīt vairāk

Lavandas 'scones' cepumi

Foto: Vida Press

Gatavojot Anglijā tik iecienītos 'scones' cepumus, jāņem verā pāris nosacījumi: visiem produktiem ir jābūt aukstiem un procesam jānotiek ātri - bez pārcentības un ilgas mīcīšanas, jo tikai šādi 'scones' iegūs pareizo strukturu.

Lasīt vairāk

Ābolu riņķīšu pankūkas ātrām brokastīm

Foto: Shutterstock

Ja ierasts brīvdienu rītos cept pankūkas, šī varētu būt nedaudz (bet tiešām tikai nedaudz) veselīgāka alternatīva, jo katrā pankūkā slēpjas veselīgā un vitamīniem bagātā rudens velte - ābols. Turklāt pankūku cepšanu var padarīt jautrāku darbošanās kopā ar bērniem, ļaujot viņiem sajaukt mīklu un stingrā mammas uzraudzībā cept pašas pankūkas!

Lasīt vairāk

Mango lassi

Foto: Shutterstock

Lassi - atspirdzinošs padzēriens ar netradicionālu garšu.

Lasīt vairāk

Vieglā melleņu siera kūka

Foto: Shutterstock

Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.

Lasīt vairāk

Valriekstu un kļavu sīrupa mafini

Foto: Shutterstock

Valriekstu - kļavu sīrupa mafini kārumam pie tējas.

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar zilā siera mērci

Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!