Lai gan paniņas ir ļoti līdzīgas kefīram, ne visiem šis piena produkts iet pie sirds. Ir ļaudis, kuri paniņas iegādājas vien galējas nepieciešamības pēc, kad to pieprasa kāda kūkas recepte un bez tām nevar iztikt. Ko iesākt ar atlikušo nepilno litru paniņu, kas stāv ledusskapī, lai neietu zudumā?
Tā kā paniņās ir zems tauku saturs un daudz olbaltumvielu, pirms raucam degunu par to dzeršanu, der palūkoties uz piena produktu no citas puses – kā to padarīt gardāku, lai zustu paniņu skābums? To var izdarīt pavisam vienkārši – ar augļu un ogu palīdzību saldākā variantā vai jūras sāli un aromātiskiem garšaugiem (piparmētras, baziliks) sāļākā kokteilī.
No paniņām sanāks ļoti garšīgi kokteiļi. Lej paniņas blenderī, pievieno sauju saldētu upeņu, aveņu melleņu vai citu ogu, pievieno kādu karotīti medus un sablendē. Rezultātā iegūsi gardu, vērtīgām uzturvielām bagātu kokteili. Pie reizes, šādā veidā varēsi iemānīt paniņas arī skeptiķiem, kuri tās nedzer.
Pufīgu pankūku, gaisīgas maizes un mīkstu mafinu slepenā sastāvdaļa? Paniņas! Tieši ar paniņām iespējams panākt to, ka ceptais mīklas kārums būs īpaši gaisīgs un gards. Tāpēc, tā vietā lai pankūku vai maizes mīklā izmantotu pienu, laba alternatīva būs tieši paniņas. Ne velti sarkanā samta kūkas vai scones cepumu recepte pieprasa tieši paniņas – bez tām rezultāts nebūtu ne tuvu tik gaisīgs, kā ar pienu.
No paniņām var pagatavot arī gardu salātu mērci. Nelielam daudzumam paniņu pievieno sakapātus zaļumus un garšvielas. Kārtīgi samaisa un lej pāri tomātu un lapu salātiem. Paniņas būs veselīgākas, kā bieži vien salātiem piejauktais skābais krējums, kā arī figūrai draudzīgāks.
Bet, ja iecienīti ir sāļie pīrāgi, kuru pildījums ir pārliets ar olu un piena masu – pamēģini pienu aizvietot ar paniņām. Paniņas piešķirs izteiksmīgāku un kreptīgāku garšu. Neatkarīgi no tā, kas trauslās smilšu mīklas karkasiņā tiks likts – spināti, tomāti, ziedkāposti vai citi dārzeņi – paniņas piestāvēs visam.
Lūk, 17 citas garšīgas idejas, kā izlietot kādu glāzi vai divas ar paniņām, kas aizķērušās ledusskapī!
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem
Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.
Sārtās kakao pankūkas
Pankūkas, kas top reizēs, kad otrajai pusītei jāpasniedz kas tematisks. Šoreiz pufīgajām brokastu pankūkām garšai pievienots kakao, bet Valentīndienas noskaņās tās padarītas arī mazliet sārtākas. Pasniedz tās no rīta, tikko saceptas un karstas, kopā ar saldu sīrupu un pūdercukuru.
Kūka 'Sarkanais samts'
Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.
Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.
Auzu pārslu kēksiņi ar žāvētām dzērvenēm
Burvīgi auzu pārslu kēksiņi ar klijām, žāvētām dzērvenēm un nelielu miltu piedevu. No dotā daudzuma sanāks 18 kēksiņi.
Apelsīnu un dateļu mafini
Gardi paniņu un brūnā cukura mīklas mafini, kuriem spirgtumu piedod svaigā apelsīnu sula. Kraukšķīgumam mīklai pievienoti valrieksti, bet saldumam – dateles. Tam visam pa virsu garda pūdercukura un svaigā siera glazūra.
Pufīgās magoņu pankūkas ar greipfrūtu un zemenēm
Reizēm tā vien gribas ierastās plānās pankūkas izmainīt uz ko neparastāku. Tā nu arī tapusi šī recepte – balstoties uz amerikāņu tradicionālajām, gaisīgajām pankūkām, kas gatavotas no paniņām. Šīm gan pievienota viena īpaša sastāvdaļa – magoņu sēkliņas. Tās pankūkas padara pavisam nedaudz kraukšķīgas, un visnotaļ uzjautrina ēdājus ar savu neparastumu. Papildini to visu ar vasarai tik aktuālajām zemenēm un ļoti gatavu greipfrūtu – mēli var norīt!
Kā mājās pagatavot rikotu?
Maigi krēmīgais, viegli saldenais rikotas siers pie mums ir atceļojis no Itālijas. "Ricotta" tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "vēlreiz vārīts". To varētu raksturot kā zelta vidusceļu starp biezpienu un krēmsieru, jo rikotas viegli drupanā struktūra nedaudz līdzinās biezpienam, tomēr tā ir treknāka un krēmīgāka, bet tai pat laikā viegla un gaisīga. Uzzini, kā šo gardo sieru vienkārši pagatavot mājas apstākļos.
Pistāciju glazūrkūciņas ar pūdercukura garnējumu
Šī pistāciju glazūrkūciņu recepte būs lieliska kompanjone vakariem, kad vēlies pagatavot ko saldu, samērā vieglu un neikdienišķu. Pistāciju kūciņas lieliski garšos kopā ar tēju vai citiem siltajiem dzērieniem vēsajos ziemas vakaros.
Vienkāršā mājas baltmaize
Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!
Paniņu - citronu želeja ar vaniļu
15 minūtēs pagatavojamā paniņu - citronu želeja ar vaniļas aromātu.
Lavandas 'scones' cepumi
Gatavojot Anglijā tik iecienītos 'scones' cepumus, jāņem verā pāris nosacījumi: visiem produktiem ir jābūt aukstiem un procesam jānotiek ātri - bez pārcentības un ilgas mīcīšanas, jo tikai šādi 'scones' iegūs pareizo strukturu.
Ābolu riņķīšu pankūkas ātrām brokastīm
Ja ierasts brīvdienu rītos cept pankūkas, šī varētu būt nedaudz (bet tiešām tikai nedaudz) veselīgāka alternatīva, jo katrā pankūkā slēpjas veselīgā un vitamīniem bagātā rudens velte - ābols. Turklāt pankūku cepšanu var padarīt jautrāku darbošanās kopā ar bērniem, ļaujot viņiem sajaukt mīklu un stingrā mammas uzraudzībā cept pašas pankūkas!
Mango lassi
Lassi - atspirdzinošs padzēriens ar netradicionālu garšu.
Vieglā melleņu siera kūka
Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.
Valriekstu un kļavu sīrupa mafini
Valriekstu - kļavu sīrupa mafini kārumam pie tējas.
Tomātu salāti ar zilā siera mērci
Tiem, kuriem garšo zilais siers un kas dievina tomātus, noteikti jāizmēģina šī izcilā un ārkārtīgi vienkāršā recepte!