Makaroni ir viena no pateicīgākajām maltītēm, ko var ne tikai ātri pagatavot darbadienās vai brīvdienās ēšanai mājās, bet paņemt arī kārbiņā līdzi uz darbu, lai varētu paēst pusdienu pārtraukumā. Taču, kā zināms, nākamajā dienā pārpalikumi ne vienmēr ir tikpat garšīgi kā tikko gatavots ēdiens. Kā birojā, kur pieejama vien mikroviļņu krāsns, uzsildīt makaronus?
Galvenais, kas jāpanāk, sildot makaronus – lai tie nepārkalstu un būtu pietiekami sulīgi. Makaronu maltīti, kas ielikta pusdienu kārbiņā, ko var likt mikroviļņu krāsnī, atver. Trauciņam vāku noņem, taču atstāj virsū, lai būtu pavērta neliela šķirba, pa kuru izplūst gaisam. Ja makaroniem ir pievienota mērce, tos var likt mikroviļņu krāsnī karsēties. Ja mērces nav, maltītei uzlej pa virsu ēdamkaroti silta ūdens.
Tad liek trauciņu mikroviļņu krāsnī un silda makaronus 90 sekundes. Pēc tam tos ar dakšiņu apmaisa un ieliek karsēties vēl 90 sekundes. Sildot makaronus, uzmani, lai tiek nepārkarstu, kā arī lai vāciņš būtu pavērts. Tas vajadzīgs, lai ūdens varētu iztvaikot no trauka, norāda Epicurious.com speciālisti. Kad makaroni uzsildīti, uzliec traukam vāciņu, turi piespiestu un kārtīgi sakrati makaronus, lai tie apviļātos mērcē.
Vēl viena metode – sildi makaronus, kas uzlikti uz šķīvja, bet pārsedz ar pārtikas plēvi. Šai metodei svarīgi ir pavērt vaļā vienu stūrīti, lai zem pārtikas plēves uzkrātais mitrums iztvaikotu. Tāpat, kā iepriekš, liec šķīvi ar makaronu maltīti mikroviļņu krāsnī un karsē ar intervāliem – kad pagājušas 60–90 sekundes, apmaisi makaronus un uzsildi vēl kādu brīdi, ja nepieciešams. Kad makaroni silti, noņem pārtikas plēvi un pievieno garšvielas vai kausēto sieru.
Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu
Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.
Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju
Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lv rīkotajā vakariņu recepšu konkursā.
Fusilli pasta ar fenheli, konservētiem tomātiem un krabju gaļu
Sātīgām pusdienām – mīksti novārīti fusilli makaroni ar apceptu fenheli, konservētiem tomātiem un gardu krabju gaļu. Maltīti pasniedz, kamēr vēl silta. Ja ir vēlēšanās, pēc pasniegšanas maltīti var apkaisīt ar labi kūstošu cieto sieru.
Smalkie pastas gliemežvāciņi ar sēnēm krējuma mērcē
Mazie pastas gliemežvāciņi jeb orecchiette ir lieliski piemēroti, lai tos pagatavotu maigā saldā krējuma mērcē. Klāt pievienotās apceptās sēnes un pētersīļi pacels septītajās debesīs ar katru apēsto kumosu. Iepriecini sevi un mīļos pusdienās!
Buljons ar pildītiem lielajiem makaroniem
Garda ziemas zupa, kas nedaudz atgādina zupu ar pelmeņiem. Ja ledusskapī būs noglabāts buljons, šo zupu izvārīsi pusstundas laikā.
Jēra ragū ar rīsu makaroniem
Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.
Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.
Klasiskie makaroni ar sieru
Pajautājiet jebkuram bērnam, kas ir viņa mīļākais ēdiens, ja neskaita kartupeļu frī! Atbilde būs - makaroni ar sieru! Un arī visparastākos makaronus ar sieru var pagatavot tā, ka maltīte būs izsmalcināta un to novērtēs arī īsti gardēži. Pie darba!
Tagliatelle makaroni ar spinātiem un ķiršu tomātiem
Ķiršu tomātiņi, spināti, zemesrieksti un balzamiko - izcila piedeva tavai iecienītākajai pastai. Pagatavo izsmalcināti vienkāršas vakariņas vienā acumirklī.
'Tagliatelle' pasta ar puraviem un papriku
Garda un itāliska maltīte pusdienām vai vieglām vakariņām. Tagliatelle nūdeles šķīvī mīsies ar puraviem un košām paprikas šķēlītēm, bet garšu atsvaidzinās timiāns. Asumiņu maltītei piedos ne vien ķiploks, bet druska čili.
Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem
Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.
Superātrie makaroni ar sieru un dārzeņiem – pagatavojami vienā katliņā
Man vienmēr ir paticis izdomāt jaunus veidus, kā pagatavot makaronus ar sieru - esmu gatavojusi makaronu un siera zupu, makaronu un siera kēksiņus, makaronu un siera picu. Un vēl dažādas variācijas. Kaut kā man tas padodas.