Olas ir viena no svarīgākajām dažādu mīklu sastāvdaļām, jo kalpo kā saistviela kēksiem, kūkām, pankūkām, kotletēm un citiem plācenīšiem. Taču ko darīt, ja no olām jāatsakās, bet pankūkas vai šokolādes brūnīti no ēdienkartes izslēgt negribas? Lūk, neliels špikeris, iedvesmojoties no portāla "She knows", ar tām sastāvdaļām, ko mīklās izmantot olu vietā!
Visu norādīto aizvietotāju daudzums ir ekvivalents vienai jēlai olai.
Zīda vai sablendēts tofu siers – lai aizvietotu vienu olu, būs nepieciešami aptuveni 60 grami šī produkta. Tofu vislabāk aizvietot tādās receptēs, kur nepieciešams pavisam neliels daudzums olu, piemēram, uzkodās.
Banāns – būs nepieciešama vien puse no paliela banāna. Olas aizvietošanai labāk izvēlēties mīkstu un gatavu banānu, kuru pirms gatavošanas saspaida ar dakšiņu. Mīklām tos pievieno reizē ar cukuru, kārtīgi sajaucot abas sastāvdaļas. Banāni piešķirs tai saldu un izteiksmīgu augļa garšu. Tie būs piemēroti cepumu, kēksu, mafinu un pankūku mīklām.
Ābolu biezenis – 60 grami biezeņa aizvietos vienu olu. Ābolu biezeni sajauc ar mitrajām sastāvdaļām, tomēr vajadzētu izvairīties no liela daudzuma, jo tad mīkla būs skābena. Ābolu biezenis būs piemērots maizes, kēksa, kūkas vai mafinu mīklai.
Bezpiedevu jogurts – vienu olu var aizstāt, piemēram, ar 60 gramiem grieķu jogurta. Vispiemērotākais tas būs šokolādes brūnīšiem un mafiniem.
Maltas linsēklas – aptuveni 2 ēdamkarotes linsēklas sajauc ar 3 ēdamkarotēm ūdens. Šo olas aizvietotāju vislabāk izmantot receptēm ar šokolādi, enerģijas batoniņiem vai auzu pārslu cepumu gatavošanai. Linsēklas piešķirs riekstu piegaršu un kraukšķīgumu.
Ūdens, eļļa un cepamais pulveris – sajauc 2 ēdamkarotes ūdens ar 1 ēdamkaroti eļļas un 2 tk cepamā pulvera. Noderēs receptēm, kas ir bezglutēna, piemēram, kūkas un plātsmaizes.
Kartupeļu ciete – 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes mīklā var izmantot vienas olas vietā. Derēs kūku mīklām, kas paredzētas alerģiskiem ēdājiem.
Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte
Laikā, kad veģetārisms un vegānisms bieži tiek asociēts ar diētisku un vēlmes ierobežojošu paradumu, veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase uzrakstījusi pavārgrāmatu, kas pierāda pretējo – viņas "Veģetārēšana" pilnīgi noteikti ir domāta sevis palutināšanai un katra maltītes kumosa izbaudīšanai. Piedāvājam recepti no Ditas krājumiem, kas iekļauta arī jaunajā grāmatā.
Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām
Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.
Maigais tiramisu bez olām
Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!
Šokolādes brūnīši bez glutēna
Arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība, var ēst kūkas! Piemēram, šos braunijus jeb brūnīšus, pagatavo un izbaudi.
Burkānu un ananasu mafini bez olām
Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.