Vispirms jāizvēlas atbilstošs saldais krējums. Visgardākais un smeķīgākais sviests sanāks no trekna lauku saldā krējuma, kas nav pasterizēts. Tomēr, ja nav iespējas tikt pie lauku labumiem, derēs arī tāds saldais krējums, kam ir vismaz 35 procenti tauku. Saldo krējumu pirms sviesta gatavošanas notur istabas temperatūrā vismaz 30 minūtes, lai tas nebūtu auksts.
Sviesta kulšanai derēs kā jaudīgs krūzes blenderis, tā rokas blenderis – galvenais, lai ar to varētu sakult saldo krējumu. Lai sviestu varētu sakult ātri, gatavo nelielu porciju, izmantojot aptuveni 250-300 mililitrus saldā krējuma. Lej saldo krējumu blenderī un kul – vispirms saldais krējums sakulsies putukrējumā, bet pēc tam sabruks un veidos dzeltenas sviesta pikas, no kurām atdalīsies paniņas, kas ir sviesta ražošanas blakusprodukts (tās gan vairāk atgādinās sūkalas, jo paniņas pēc tam tiek raudzētas). Sakultu sviestu var iegūt dažās minūtēs, atkarībā no tā, cik jaudīgs ir blenderis.
Kad pēc saldā krējuma kulšanas dzeltenās sviesta pikas atdalījušās no paniņām – sviests gatavs. Mīksto sviestu pārliec kādā cieši noslēdzamā trauciņā un iemaisi tajā šķipsnu sāls garšai. Pāri palikušās paniņas var izmantot vēlāk, pievienojot pankūku mīklai, lai šķidrums neietu zudumā. Tikko pagatavoto sviestu var uzfrišināt arī ar svaigi sakapātiem garšaugiem vai kaltētiem tomātiem. Paša gatavoto sviestu vēlams izlietot aptuveni trīs dienu laikā, lai tas nesabojātos. Glabā to ledusskapī!
Tikko pagatavoto sviestu izmanto, kā vēlies – smērē uz maizītēm, apcep tajā dārzeņus vai pievieno mīklām. Par to, kā piešķirt sviestam svaigu garšu un aromātu, lasi šeit.
Kartupeļu pusītes ar garšaugu sviestu
Būsim godīgi, kartupeļu ēdienus ir grūti izkonkurēt, un viens no iemesliem tam ir tik dažādās pagatavošanas iespējas. Šajā gadījumā gandrīz izvārītie kartupeļi noslēgumā tiek cepti cepeškrāsnī ar garšaugu sviesta piciņām, kas ēdienu padara īpaši kārdinošu.
Kijivas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu
Cepeškrāsnī gatavotas Kijivas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.
Ar ķirbi, plūmēm un sieru pildīta pasta garšaugu sviesta mērcītē
Piesakoties "Džiugas" siera ēdienu meistarklasei restorānā "Aqua Luna", "Tasty.lv" lasītājs Renzo Zucchiatti iesaka interesantu recepti - paša gatavotu pastu, kas pildīta ar dzelteno ķirbi, žāvētām plūmēm un cieto sieru un aizdarīta ar garšaugu sviesta mērcīti. Receptes autors šo ēdienu nosaucis par "Vecmāmiņas cepurītēm" un norāda, ka visu gatavojis no Latvijas produktiem.
Ātrā ķiploku un garšaugu bagete
Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.
Grilēta vistas fileja ar garšaugu sviestu un saldo kartupeļu šķēlēm
Ātri pagatavojama vakariņu vai pusdienu recepte, kas ļauj pieradināt savas garšas kārpiņas pie pagaidām vēl visai svešā dārzeņa - saldā kartupeļa.