Tas nebūt nav sarežģīti – atliek vien sekot turpinājumā minētajiem solīšiem un vienu pēc otras pievienot sastāvdaļas. Piemēram, ja svaigos salātus gatavo no lapu salātu maisījuma, kurā ir ledus salāti, rukola, spināti, kale kāposti un citas sastāvdaļas, puse no darba jau izdarīta. Pēc tam atliek tikai salātlapiņām pievienot pa vienai izvēlētās sastāvdaļas – eļļu, pēc kuras salātus apmaisa, skābenu sulu vai etiķi, garšvielas un citas sastāvdaļas izteiktākai garšai. Lūk, neliels špikeris!
1. solis – izvēlies eļļu bāzei (aptuveni 100 ml lielai bļodai). Svaigajiem salātiem būs piemērota olīveļļa, avokado eļļa, valriekstu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa, zemesriekstu eļļa vai sezama eļļa. Nelielos daudzumos var pievienot arī ķirbju sēklu eļļu, kā arī pistāciju eļļu, taču, tā kā šīm eļļām ir ļoti spēcīga garša, tās labāk izmantot nelielām salātu porcijām.