Tas nebūt nav sarežģīti – atliek vien sekot turpinājumā minētajiem solīšiem un vienu pēc otras pievienot sastāvdaļas. Piemēram, ja svaigos salātus gatavo no lapu salātu maisījuma, kurā ir ledus salāti, rukola, spināti, kale kāposti un citas sastāvdaļas, puse no darba jau izdarīta. Pēc tam atliek tikai salātlapiņām pievienot pa vienai izvēlētās sastāvdaļas – eļļu, pēc kuras salātus apmaisa, skābenu sulu vai etiķi, garšvielas un citas sastāvdaļas izteiktākai garšai. Lūk, neliels špikeris!
1. solis – izvēlies eļļu bāzei (aptuveni 100 ml lielai bļodai). Svaigajiem salātiem būs piemērota olīveļļa, avokado eļļa, valriekstu eļļa, vīnogu kauliņu eļļa, zemesriekstu eļļa vai sezama eļļa. Nelielos daudzumos var pievienot arī ķirbju sēklu eļļu, kā arī pistāciju eļļu, taču, tā kā šīm eļļām ir ļoti spēcīga garša, tās labāk izmantot nelielām salātu porcijām.
2. solis – skāba sula vai etiķis (aptuveni 50 ml). Lai mērces garšu pastiprinātu, tai nepieciešama arī skābenāka sula vai etiķis. Laba izvēle būs svaigi spiesta citronu, apelsīnu vai laima sula. No etiķiem mērcei var izvēlēties balzāmetiķi, vīna etiķi, rīsu etiķi vai kādas citas garšas etiķi.
3. solis – piedevas izteiktākai garšai. Bez garšvielām, garšaugiem un citām piedevām svaigo salātu mērce nebūtu pilnīga. Tāpēc tai vajadzētu pievienot pa kādai tējkarotei sakapātu garšaugu pēc savas gaumes, piemēram, dilles, lociņus, baziliku, rozmarīnu vai ko citu. Mērcei pievieno arī sakapātus sīpolus vai ķiplokus, sinepes, tahini, medu, ievārījumu, sojas mērci vai sarīvētu ingveru.
Kad izlemts, kāda būs salātu mērces sastāvdaļu kombinācija, atliek to pievienot salātiem. To var darīt divos variantos – sajaukt mērces sastāvdaļas atsevišķā bļodiņā vai pievienot pakāpeniski uzreiz bļodā. Ja sastāvdaļas pievieno pakāpeniski, portāls "Ebfarm.com" iesaka vispirms salātus apliet ar eļļu, un tad apmaisīt. Pēc tam tiem pievieno sāli un piparus, un apmaisa vēlreiz. Visbeidzot tiem pievieno etiķi vai skābeno sulu un izvēlēto piedevu, piemēram, garšaugus un sīpolus, un salātus pasniedz, lai garšaugu un sīpolu gabaliņi skaisti "sēdētu" salātu lapām virsū.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Sīpolu un kafijas mērce salātiem
Lai cik tas neizklausītos dīvaini - kafijas mērce salātiem - tomēr mērce neticami labi saderas ar zaļajiem salātiem, kā arī ar zaļo pupiņu pākšu salātiem. Var izmantot malto kafiju, bet daudz vienkāršāk būs eļļu vēlāk izfiltrēt, ja tiks izmantotas piestā saberztas kafijas pupiņas.
Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru
Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!
Lionas salāti ar plaucētu olu
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.
Grilēta kazas siera un bumbieru salāti ar valriekstiem
Kā zināms, sieri izcili sader ar dažādiem augļiem, tā ir daudzu iecienīta kombinācija desertiem un uzkodām. Bet tikpat labi šo savienību var izmantot arī salātos kā, piemēram, šajā receptē.
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām
Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.
Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām
Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem
Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!
Spinātu salāti ar bietēm un olām
Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.