Vispirms gan jāatgādina, ka laksis Latvijā ir aizsargājams augs un iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā III kategorijā. Ministru Kabineta noteikumos tas atzīts par īpaši aizsargājamu sugu un tam ir ierobežota izmantošana. Tāpēc dabā augošos lakšus aiztikt nedrīkst un tā atradnēm jāveido mikroliegumi. Tomēr – ja lakši tiek audzēti no sēkliņām un tirgotājam ir vajadzīgā atļauja, tad šos lakšus drīkst bez raizēm iegādāties un izmantot kulinārijā.
Savvaļā laksis (Allium ursinum) aug ēnainos, mitros mežos. Meža ķiploks ir sīpolu dzimtas lakstaugs, tam ir divas, retāk trīs, garenas lapas. Zied maijā un jūnijā, baltiem, skaistiem ziediem. Bieži sastopams upju krastos, taču lakšiem nepatīk tieši saules stari, norādīts "Dabasdati.lv".
Aprīlī gan tirgos nopērkamās lakšu buntītes bija vēl visai nelielas, jo meža ķiploki tikai nesen sākuši zaļot. Tomēr tas nenozīmē, ka tie būtu mazāk garšīgāki. Buntīšu cena tirgū visai draudzīga, taču jārēķinās, ka tā atkarīga no katra tirgotāja.
Kā izmantot lakšus dažādos ēdienos?
Visvienkāršāk lakšus ir pievienot sviestam vai kefīram. Ar lakšiem pagatavotais garšaugu sviests būs garda piedeva, lai to ziestu uz maizītes, pievienotu tikko vārītiem makaroniem vai pildītu kotletēs un karbonādēs.
Lakšus var izmantot arī kefīra uzfrišināšanā – lakšus smalki jo smalki sakapā (lai neķertos zobos) un saber glāzē. Pieber šķipsniņu sāls un pārlej ar aukstu kefīru. Sāļo kokteili apmaisa un dzer, kamēr tas vēl auksts un spirdzinošs.
Arī pavasara salāti ir lielisks veids, kā izmantot meža ķiploku buntītes. Ņem krietnu sauju lapu salātus, Latvijas redīsus un lakšus. Visu sakapā, pievieno krējumu, sāli un piparus, un garšīgi salāti gatavi! Bet, ja patīk lakšu garša, to lapiņas vienkārši saplucina, sajauc ar krējumu un ēd tāpat.
Tiem, kuri iecienījuši bazilika vai pētersīļu pesto, noteikti patiks arī lakšu pesto. To gatavo tāpat, kā norādīts klasiskā pesto receptē, tikai bazilika vietā izmanto lakšus. Ja tīk, ciedru riekstu vietā var izmantot mandeles vai valriekstus.
Lakšus var izmantot arī daudzās citās receptēs, tāpat kā sīpollokus. Svaigam biezpienam tas piešķirs patīkamu ņiprumu. Bet tikko vārītiem makaroniem, kas apbērti ar sarīvētu sieru, lakšu lapiņas piešķirs aromātisku ķiploku smaržu.
Lai labi garšo!
Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem
Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!
Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu
Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.
Garšaugu sviests ar lakšiem
Tā kā pavasaris ir atnesis ņipro gardumu – lakšus, tie jāsteidz izmantot, kur vien var. Garšaugu sviests ar lakšiem ir ļoti garšīgs smēriņš kā brokastu maizītēm, tā gaļas pildījumiem, piemēram, Kijevas kotletēs.
Lakšu pesto
Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Latviskās picas ar speķi, lakšiem un lauku sieru
Kad ļoti sagribas picas, bet uz veikalu braukt ir par vēlu, tad, izrevidējot krājumus, tiek uztapinātas gardum gardas picas latviešu labākajās tradīcijās, izmantojot nule kā no laukiem atvestos labumus - kaimiņa kūpināto cauraudzīti, kaimiņienes sieto sieru un tomātu–piparu lečo no omes pagraba krājumiem. Kraukšķītim - ledusskapī atrasts kabacis, garšiņai-sīpolu ripiņas. Baziliku aizstājam ar dārzā augošajiem meža ķiplokiem. Rezultāts ir latvisks un tiešām garšīgs.
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi
Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!