lakši meža ķiploki garšaugi sāls
Foto: Shutterstock
Mostoties dabai, no zemes izlīduši arī meža ķiploki jeb lakši. Lielākos un mazākos tirgos iespējams nopirkt buntītes pat par nepilnu eiro. Tas nozīmē tikai vienu – pēc ķiplokiem smaržojošās un garšojošās lapiņas laiks iekļaut arī pavasara maltītēs. Ko tad īsti iesākt ar lakšiem?

Vispirms gan jāatgādina, ka laksis Latvijā ir aizsargājams augs un iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā III kategorijā. Ministru Kabineta noteikumos tas atzīts par īpaši aizsargājamu sugu un tam ir ierobežota izmantošana. Tāpēc dabā augošos lakšus aiztikt nedrīkst un tā atradnēm jāveido mikroliegumi. Tomēr – ja lakši tiek audzēti no sēkliņām un tirgotājam ir vajadzīgā atļauja, tad šos lakšus drīkst bez raizēm iegādāties un izmantot kulinārijā.

Savvaļā laksis (Allium ursinum) aug ēnainos, mitros mežos. Meža ķiploks ir sīpolu dzimtas lakstaugs, tam ir divas, retāk trīs, garenas lapas. Zied maijā un jūnijā, baltiem, skaistiem ziediem. Bieži sastopams upju krastos, taču lakšiem nepatīk tieši saules stari, norādīts "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!