Princips ir pavisam vienkāršs – tiem vajag mazliet mitruma un vēsuma. Vispirms brokoļiem, ziedkāpostiem, sparģeļiem vai selerijas kātiem nogriez pašu galiņu. Sagatavo lielāku burciņu vai bļodu, kurā ir vēss ūdens. Tad dārzeņus ar stingrajiem kātiņiem nostādi traukā ar ūdeni (gluži kā ziedus) un ieliec ledusskapī uz stundu. Dārzeņi uzņems tiem vajadzīgo mitrumu un būs gandrīz svaigi.
Bet ko darīt, ja atdzīvināt vajag salātlapas, spinātus vai kādu mīkstāku dārzeni? Ar šiem svaigajiem produktiem rīkojies pavisam vienkārši – sagatavo bļodu ar ledusaukstu ūdeni un izmērcē zaļumu lapas vai dārzeņu gabaliņus tajā aptuveni 30 minūtes.
Kad dārzeņi atdzīvināti, laiks izmantot tos kādā gardā receptē no Tasty.lv pavārgrāmatas. Lūk, dažas idejas maltītēm ar brokoļiem, ziedkāpostiem, sparģeļiem un spinātiem!
Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru
Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.
Kabaču-spinātu plācenīši
Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.
Svaigie pupiņu salāti burciņā
Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.
Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa
Brokoļu kraukšķīgums, tradicionālie griķi, siers sātigumam un mazliet Indijas rieksu eksotikai – viss vienā pusdienu bļodiņā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Monika un Justīne.
Brokoļu un šķiņķa sacepums ar sieru
Vienkāršs, sierīgs un sātīgs sacepums pusdienām vai vakariņām. Cepamtrauka pamatnē izliktā maize būs patīkami kraukšķīga, bet šķiņķa un siera sāļums mīsies ar brokoļu svaigumu.
Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem
Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.
Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.
Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem
Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.
Ziedkāposti mīklā
Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.