Svaigo lapu salātu piedāvājums tirgū un veikalu plauktos kļūst arvien bagātīgāks, taču šajā saules pielietajā laikā nevajadzētu aizmirst arī par dabas veltēm, kas pieejamas pašu dārzos, pagalmos un pat mežā. Tasty.lv piedāvā apkopojumu dažādiem tikko izaugušajiem zaļumiem, ko izmantot ēdienkartes dažādošanai.
Ja esi smūtiju cienītājs, vai arī vēl neesi atklājis to labo garšu, bet meklē iedvesmu, noteikti vērts to papildināt ar sauju zaļumu. Nebūt nav tā, ka kokteilim piestāvēs vien spinātu lapas. Vari izmēģināt arī nātres, skābenes un gārsas. Nātres pašlaik ir nepelnīti aizmirstas. Tieši tagad, kad tās vēl ir mazas un viss spēks koncentrēts mazajās lapiņās, vērts izmantot dabas spēku savas veselības labā. Nātres liec smūtijos, gatavo krēmzupu un pat pesto – itin viss neliks vilties!
Dodoties pastaigā pa mežu, pilnām saujām salasi zaķskābenes – ēdiena dekorēšanai, salātiem, uzkodām, zupām un citiem labumiem. Viegli skābenā garša ir ļoti tīkama garšas kārpiņām, un tas jāizbauda ikvienam.
Pavasarī nevajadzētu aizmirst pienenes, kas pēc plūkšanas plaukstās atstāj grūti nomazgājamas pēdas, taču rūgtenās lapiņas, neatvērušos ziedu pumpurus un arī jau ziedošās pienenes var dažnedažādi izmantot kulinārijā. Pieneņu medus, sīrups un pat vīns!
Ar smiltīm nedaudz aplipušus zaļumus noskalo zem tekoša ūdens un pēc tam nosusini vai izmanto salātu žāvētāju. Vislabāk zaļumus izmantot tikko plūktus, jo, plūkti pirms dažām dienām, tie savīst un arī zaudē daļu labo vielu.
Ja neesi drošs, kuras nezāles ir ēdamas un kādās devās tās var lietot, vairāk lasi šeit.
Savukārt zaļo labumu izmantošanai kulinārijā, smelies idejas no Tasty.lv gardās enciklopēdijas.
Pieneņu sīrups
Pieneņu sīrupu ieto pa 1 ĒK 3x dienā pirms ēšanas.
Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta
"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.
Viltotie kaperi - marinēti pieneņu pumpuri
Ir īstais laiks savākt neatvērušos pieneņu pumpurus un gatavot pikantus viltotos kaperus. Ziemā tie ir lieliska piedeva siltajiem ēdieniem.
Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis
Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.
Pieneņu medus
Pienenes šobrīd visapkārt aug kā no pārpilnības raga, tāpēc ir grēks neizmantot šo dabas velti. Pagatavojot medu no pienenēm, iegūsi ļoti gardu sīrupa veida masu, kas var tikt izmantota konditorejas izstrādājumu, desertu gatavošanā, kā arī pievienot to tējai vai kafijai, vai vienkārši uzziest to uz maizes šķēles.
Nātru pesto
Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.
Cepts lasis skābeņu mērcē
Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Nātru zupa ar žāvētām ribiņām
Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Skābeņu – avokado krēmzupa
Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.
Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci
No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.