skābenes
Foto: Shutterstock
Piemājas dobes nu jau vai plīst pušu no skābeņu pārbagātības. Tieši tagad ir īstais laiks veidot krājumus ziemai. Vērtīgus padomus, kā sagatavot skābeņu porcijas ziemai, šoreiz smēlāmies portāla "Cālis" foruma dzīlēs.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā skābenes sagatavot nebaltai dienai – tās sasaldēt. Pirms saldēšanas skābenes noskalo un kārtīgi nosusina, lai nebūtu slapjas. Tad liek plastmasas saldējamos maisiņos, tos rūpīgi noslēdz un saldētavā iekšā. Ziemā, kad kārosies skābeņu zupu, atliks vien saldētās skābenes sabērt katlā. Saldētās skābenes pēc tam katlā tik ātri neizjuks, to lapiņas būs stingrākas, bet krāsa – mazliet zaļāka.

Vēl viens paņēmiens – skābenes novāra karstā ūdenī, kam pievienots mazliet sāls, līdz tās maina krāsu un sarūk apjomā, un sapilda burciņās. Svarīgi ir burciņā atstāt arī šķidrumu. Skābeņu burciņas pēc tam cieši jo cieši noslēdz un glabā tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī.

Skābenes var arī kaltēt – skābeņu buntītes kātiņus aptin ar aukliņu un pakar siltā vietā. Kaltē tik ilgi, līdz tās pavisam sausas un līdzinās kaltētām garšvielām. Tomēr šādi saglabātas skābenes zaudēs savu raksturīgo skābeno garšu, tāpēc tās derēs vien kā piedeva salātiem, jo zupā izjuks.

Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Cepta plekste ar skābeņu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.

Lasīt vairāk

Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Cepts lasis skābeņu mērcē

Foto: Shutterstock

Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Skābeņu – avokado krēmzupa

Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!