Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā skābenes sagatavot nebaltai dienai – tās sasaldēt. Pirms saldēšanas skābenes noskalo un kārtīgi nosusina, lai nebūtu slapjas. Tad liek plastmasas saldējamos maisiņos, tos rūpīgi noslēdz un saldētavā iekšā. Ziemā, kad kārosies skābeņu zupu, atliks vien saldētās skābenes sabērt katlā. Saldētās skābenes pēc tam katlā tik ātri neizjuks, to lapiņas būs stingrākas, bet krāsa – mazliet zaļāka.
Vēl viens paņēmiens – skābenes novāra karstā ūdenī, kam pievienots mazliet sāls, līdz tās maina krāsu un sarūk apjomā, un sapilda burciņās. Svarīgi ir burciņā atstāt arī šķidrumu. Skābeņu burciņas pēc tam cieši jo cieši noslēdz un glabā tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī.
Skābenes var arī kaltēt – skābeņu buntītes kātiņus aptin ar aukliņu un pakar siltā vietā. Kaltē tik ilgi, līdz tās pavisam sausas un līdzinās kaltētām garšvielām. Tomēr šādi saglabātas skābenes zaudēs savu raksturīgo skābeno garšu, tāpēc tās derēs vien kā piedeva salātiem, jo zupā izjuks.
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Cepta plekste ar skābeņu mērci
Šķīvī nedaudz atmiņu no vasaras – garda zivs fileja, kas pasniegta ar sviestā ceptiem zirnīšiem un skābenēm. Tā kā skābenes ir dārza ilgdzīvotājas, vēl šur tur tās var saplūkt arī rudenī.
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Cepts lasis skābeņu mērcē
Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.
Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci
No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.
Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām
Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.
Skābeņu – avokado krēmzupa
Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.