Tāpēc portāls "Tasty" izveidojis sarakstu ar piecām mērcēm, kuras noteikti jāprot pagatavot katram svaigo salātu cienītājam. Rukolas, spinātu, ledus salātu vai romiešu salātu lapiņas taču neēdīsi tāpat? Apgūsti šīs receptes tā, ka vari pagatavot pat aizvērtām acīm, un varēsi saukt sevi par īstenu salātu gatavošanas guru!
Klasiskā 'vinaigrette' mērce
Klasiskā eļļas un etiķa vai citronu sulas mērce ir zināma teju ikvienam. Savu nosaukumu "vinaigrette" tā ieguvusi no franču valodas, kas ir deminutīvā forma vārdam "etiķis" jeb "vinaigre". Mērces pamatprincips ir pavisam vienkāršs – eļļa un etiķis mērcē sajauc ar attiecību 3:1, papildinot mērci ar garšvielām un garšaugiem.
Mērcei nepieciešams:
- 230 ml olīveļļa
- 4 ĒK etiķis, piemēram, baltvīna
- Šķipsna sāls
- Šķipsna pipari
- 1 TK medus
- 3 ĒK sakapāti garšaugi, piemēram, pētersīļi, baziliks, lociņi
Visas nepieciešamās sastāvdaļas ievieto nelielā bļodiņā vai ideālā gadījumā – burciņā. Un pēc tam kārtīgi samaisa vai sakrata, lai veidotos vienmērīgas mērces konsistence. Pēc tam mērci pārlej lapu salātiem. Var glabāt ledusskapī pat nedēļu.
Balzāmetiķa mērce
Vēl viena klasiska salātu mērces recepte, ar kuru nenošaut greizi, ir balzāmetiķa un eļļas mērce. Tā noderēs ne vien kā gards papildinājums salātiem, bet arī kā marināde, piemēram, vistas gaļai. Pagatavošana ir gaužām vienkārša un proporcijas nav grūti atcerēties, jo jāiegaumē vien tas, ka eļļai jābūt 3-4 reizes vairāk, nekā etiķim.
Mērcei nepieciešams:
- 160 ml olīveļļa
- 4 ēk balzamiko etiķis
- Sāls pēc garšas
- Svaigi malti melnie pipari
Visas sastāvdaļas salej burciņā, pievieno garšvielas pēc gaumes. Burciņai uzliek vāciņu un sparīgi sakrata, lai veidotos vienmērīga emulsija. Gatavo mērci lej pāri salātiem vai iemarinē tajā gaļu. Mērci glabā ledusskapī, lai tā vienmēr būtu pa rokai.
Dižonas mērce
Nosaukums jau vien pasaka priekšā, ka šīs mērces pagatavošanai būs nepieciešamas Dižonas sinepes. Ierasts, ka veikalā nopērkamajai Dižonas mērcei ir izteikti krēmīga tekstūra, kas atgādina majonēzi. Tomēr mājās gatavotā nedaudz atšķiras – tā ir nedaudz šķidrāka, taču garšas ziņā vēl labāka.
Mērcei nepieciešams:
- 110 ml olīveļļa
- 1 citrona sula
- 110 ml sarkanvīna etiķis
- 60 ml Dižonas sinepes
- 4 saspiestas ķiploka daiviņas
- Šķipsna sāls
- Svaigi malti pipari pēc garšas
Visas sastāvdaļas ievieto nelielā virtuves kombainā un sajauc, līdz izveidojusies vienmērīgas konsistences mērce. Sāli un piparus pievieno beigās, tik daudz, lai piešķirtu garšu. Gatavo mērci pārlej stingri noslēdzamā traukā un glabā ledusskapī pat nedēļu.
Ātrais variants – apelsīnu un medus mērce
Pavisam saldena un svaiga mērce, kas patiks apelsīnu svaiguma cienītājiem. Pats jaukākais – garšas kārpiņām patiks citrusaugļa maigums, kas ir krietni vien nemanāmāks, kā mērcēm ar citrona sulu. Ja mērci gribas nedaudz asāku, tai var pievienot arī mazliet sinepes vai čili.
Mērces sastāvdaļas:
- 1 apelsīna sula
- 1 TK medus
- 2 ĒK baltvīna etiķis
- 1 ĒK olīveļļa
- Šķipsna sāls
- Svaigi malti pipari
Visas sastāvdaļas, kā jau tas ierasts, rūpīgi sajauc kopā, lai mērce būtu vienmērīga. Izmanto uzreiz pie salātiem vai noglabā cieši noslēgtā traukā ledusskapī.
Cēzara salātu mērce bez olas
Vēl viena klasiskā mērce ir Cēzara salātiem paredzētā. Daudzi varētu raukt degunu, jo mērcei nepieciešami arī anšovi, tomēr tā ir sastāvdaļa, kas ir vitāli nepieciešama. Bez vienas gan šoreiz iztiksim, un tā ir ola.
Mērces sastāvdaļas:
- 4 anšovu filejas
- 3 ķiploka daiviņas
- Melnie pipari
- ½ citrona sula
- 2 ĒK sarkanvīna etiķis
- 1 ĒK Dižonas sinepes
- 120 ml olīveļļa
- Sauja rīvēts Parmezāna siers
Visērtāk šo mērci būs gatavot virtuves kombainā. Tajā vispirms ievieto anšovus, ķiplokus un piparus un mazliet sasmalcina. Tam pievieno citrona sulu, etiķi un sinepes, un vēlreiz visu sajauc aptuveni 5 sekundes. Tad pakāpeniski pievieno olīveļļu un beigās arī Parmezāna sieru. Kad mērce ieguvusi krēmīgu konsistenci, tā ir gatava. Pasniedz uzreiz vai vismaz divu dienu laikā, lai nesabojājas.