Lai viss ritētu kā pa diedziņu un sevi varētu saukt par grila pavēlnieku, der atcerēties dažus pamatprincipus. Tāpēc mācies no šīm septiņām grilēšanas kļūdām, ko apkopojuši kulinārā žurnāla "Cooking Light" eksperti.
Pienācīgi neuzsildīts grils
Tāpat kā pannai vai cepeškrāsnij pirms gatavošanas ir jābūt kārtīgi uzkarsētai, tā arī grilam. Pienācīgi neuzkarsēts grils novedīs pie tā, ka ēdiens vienkārši sadegs. Kā no šīs mazās kļūdas izvairīties?
Neatkarīgi no tā, vai tiek lietots parastais vai gāzes grils, nepieciešams vienmērīgs karstums. Tiklīdz kā ogles ir sabērtas grilā un aizdedzinātas, uzliec grilam vāku, lai tās kārtīgi aizdegtos un grilā būtu vienmērīgs karstums. Tas var aizņemt vairāk laika, tomēr labāk steikus grilēt uz kvēlojošām, nevis liesmā degošām oglēm.
Maltīte tiek gatavota uz liesmām
Izrietoši no iepriekšējās kļūdas, negaidīšana, kamēr ogles būs kvēlojošas, ir vēl viena būtiska kļūda. Šādā veidā gaļa vien apdeg no ārpuses un vidū ir jēla. Ko darīt, lai vērstu visu par labu?
Jābūt pacietīgam, pat ja ogles deg jau 15 minūtes. Tiklīdz tās ieguvušas sārtu krāsu un grilā vairs nav manāmas melnas, vēl neizdegušas ogles, vari ķerties pie maltītes gatavošanas.
Netīras grila restes
Protams, grila restēm nav jābūt mirdzoši tīrām, kā jaunam grilam, tomēr tās pirms grilēšanas nepieciešams noberzt kaut ar speciālu drāšu birstīti. Ja grila restes būs netīras, ēdiens pie tām pielips un to būs sarežģīti apgriezt, un trešdaļa no paša gardākā būs palikusi uz tām.
Lai viegli notīrītu grila restes, dari to tad, kad grils karsējas. Tādā veidā darbiņš būs vieglāks, bet piedegušās ēdiena daļas veiklāk nokritīs nost. Bet pēc grilēšanas, kamēr restes vēl ir siltas, tās var apslacīt ar citronūdeni un notīrīt vēl rūpīgāk.
Maltā gaļa burgeriem un kebabiem netiek izmīcīta
Pašu gatavoti burgeru plācenīši un uz iesmiņiem savērta maltā gaļa, lai pagatavotu kebabus, ir izcili gardas maltītes. Tomēr nepienācīgi sagatavota maltā gaļa var novest pie tā, ka burgeri un maltās gaļas iesmiņi būs cieti.
Lai izvairītos no šīs kļūdas, jādara tikai viens – maltā gaļa kārtīgi jāizmīca. Gaļu samaisa ar rokām un viegli saspaida, lai tā būtu gaisīga. Ja nepieciešams, to pasvaida bļodā.
Plakani burgeri
Kārtīgam, kreptīgam burgeram ir jābūt ar biezu gaļas plācenīti. Bet tam jābūt nevis uzkumpušam, bet vienmērīgam. Kā panākt, lai grilētie burgeri būtu visi vienāda biezuma un ideāli?
Ar rokām veidojot gaļas plāceni, tā vidū ar īkšķi iespied nelielu bedrīti. Karstumā burgeriem ir tendence uzbriest (līdzīgi, kā paceļas mīkla), tāpēc, lai to vidusdaļa nebūtu krietni lielāka, bedrīte izglābs maltīti.
Ātrāk, jāapsmērē gaļa ar mērci!
Ja arī tu iespējami ātrāk pēc gaļas uzlikšanas uz restītēm steidzies to apsmērēt ar barbekjū vai kādu citu mērci – nedari to. Saldenās mērces panāks tikai to, ka gaļa izskatīsies apdegusi, un galu galā – apdegs, ja mērce tiks nepārtraukti ziesta virsū gaļai.
Tā vietā pāri palikušo marinādi vai barbekjū mērci uzzied gaļai tad, kad atlikušas vien dažas pēdējās cepšanas minūtes. Mērces piešķirs vēlamo garšu tāpat, gaļa nebūs apdegusi un rezultāts – acīm un vēderam tīkamāks.
Gaļas gatavība tiek pārbaudīta, to sagriežot
Viena no lietām, ko noteikti nevajadzētu darīt, lai pārbaudītu, cik gatavs ir steiks vai kāds cits gaļas gabaliņš – tā iegriešana. Tādā veidā gaļa ne tikai būs neglīti sadurstīta, bet arī nepagatavosies vienmērīgi un kļūs sausa.
Bet kā noskaidrot, vai gaļa izcepusies? Šeit noderīgs palīgs būs vai nu speciāls termometrs (tos var iegādāties trauku veikalos par dažiem eiro) vai metāla iesmiņš. Termometru iedur gaļas biezākajā vietā un izmēra – ja temperatūra ir 70-75 grādi, tad gaļas gabaliņš gatavs ēšanai. Bet, ja grilēta tiek vista, iedurot iesmiņu, šķidrumam, kas no tās iztek, jābūt caurspīdīgam.