Kā mantru mēdzam atkārtot to, ka zivis nedrīkst pārcept, tomēr ir lietas, ko vēl noteikti nedrīkst nodarīt tieši lasim. Lūk, sešas visbiežāk sastopamās kļūdas, ko apkopojuši kulinārie speciālisti no portāla "Bonappetit.com".
Izrauj visas asakas pēc kārtas
Jā, no laša filejas vajag izņemt asakas, tomēr tas ir jādara rūpīgi un bez steigas. Ja asakas rausi vienu pēc otras, nepievēršot uzmanību, kādā virzienā tā ir filejā, tad saplucināsi to bez liekas vajadzības vēl pirms lasis būs nonācis pannā. Tāpēc asakas centies izņemt tā, kā to darītu ar skabardziņu, kas iedūrusies pirkstā – rūpīgi!
Plēšam nost ādu
Lai cik nevajadzīga liktos zivs āda, kas palikusi pie sārtās filejas gabala, negriez to nost! Zivs āda ne tikai ir kā neliela aizsargbarjera starp laša fileju un karsto pannu vai grilu, bet saglabā to mitru un sulīgu. Tāpēc laša fileju vienmēr apcep ar ādas pusi uz leju, lai tā kļūtu kraukšķīga.
Vienīgais izņēmums, kad ādu laša filejai ir nepieciešams noņemt, ir tad, kad tā tiek plaucēta ūdenī. Šim apstrādes veidam āda tikai traucēs.
Fileja tiek plaucēta vienkārši karstā ūdenī
Šī ir vēl viena kļūda, kas padarīs laša fileju mazāk apetītlīgu. Jā, laša fileju plaucē ūdenī. Tomēr nedrīkst aizmirst tam pievienot garšvielas, citrona šķēlītes un ķiplokus. Vēl labāks rezultāts būs, ja lasi plaucēsi (gluži kā olas Benedikta gaumē) nevis verdošā ūdenī, bet gan baltvīnā.
Viss, kas ir sārts, ir lasis
Tā gluži nebūs – kad iegādājies laša fileju, rūpīgi izvērtē, kāda tā ir. Visgardākais lasis būs tāds, kas audzis tīrā, tekošā ūdenī, nevis kādā audzētavā un piebarots ar barību. Tāpat, zini, kādus gabaliņus pirkt – ja meklē laša vēderiņus, tiem ir jābūt lētākiem, nekā filejai un aptuveni vienāda lieluma. Tāpat, veselam lasim pavēro, kā izskatās žaunas – ja tās ir brūnas vai pelēkas, šādu zivi labāk nepirkt. Bet filejām jābūt "tvirtām" – piedurot ar pirkstu, atstātajai bedrītei ātri jāizlīdzinās.
Gatavo, līdz fileja sadalās pa gabaliņiem
Vēl viena liela kļūda, ko pieļaujam, gatavojot lasi – to cep vai vāra, līdz gabaliņi izjūk un ir sausi. Jā, gatavai laša filejai ir viegli jāatdalās, tomēr tam jānotiek ar dakšiņas palīdzību, ne pašai. Tāpēc, lai nebūtu jāēd pārcepta zivs, vaktē gabaliņu izskatu.
Izmet pārpalikumus
Maldīgi ir uzskatīt, ka pēc pagatavošanas neapēstos laša pārpalikumus vairs nevarēs ēst nākamajā dienā. Ja vien pagatavotais lasis iepakots cieši noslēgtā traukā un atrodas ledusskapī, arī nākamās dienas pusdienās to vari droši ēst. Pievieno saplucinātus laša gabaliņus svaigajiem lapu salātiem – garšos lieliski!
Olu kultenis ar kūpinātu lasi, pasniegts uz grauzdiņa
Kā iesākt dienu lieliski? Pagatavojot ideālu olu kulteni, kas kusīs mutē. Pasniedz to ar kūpinātu lasi uz grauzdiņa, lai būtu ērtāka ēšana.
Lavaša rullīši ar lasi, olu un sieru
Lavašs, sapildīts ar lasi, ceptu olu un siera gabaliņiem, būs ideāla maltīte līdzņemšanai vai pasniegšanai viesiem. Pievieno sastāvdaļām pašgatavotu humusu, lai padarītu maltīti vēl īpašāku.
Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem
"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.
Lavašs ar lasi, gurķi, sezonas zaļumiem un krēmsieru
Viegla maltīte kā ikdienai, tā svētku reizēm, kad jāpabaro viesi ar ko interesantu un rokās paņemamu. Ja gadās, ka bērni pārnāk no skolas izsalkuši, šī būs īstā maltīte, ar ko viņus ātri pamielot, jo gatavošana aizņems vien 10 minūtes. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Zaļajā tējā cepts lasis no Džeimija Olivera veselīgo recepšu krājumiem
Lasi iespējams pagatavot ne tikai izcili gardi, bet arī veselīgi. Veselīgs un sabalansēts ēdiens ir viens no nosacījumiem, lai nodzīvotu garu un piepildītu mūžu, saglabājot možu garu arī sirmā vecumā, ir pārliecināts slavenais pavārmākslas virtuozs Džeimijs Olivers.
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci
Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.
Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem
Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.
Brokoļu un laša sāļais pīrāgs
Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.
Laša kotletes ar gurķu salātiem
Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.