Pēc iedvesmas ienirām portāla "Cālis" forumā, kur tēmā "Virtuves noslēpumi" ik dienas notiek diskusijas par dažādiem kulināriem tematiem. Šoreiz mūsu uzmanību pievērsa tik aktuālā tēma par paštaisītiem padzērieniem, jo, lai cik skaistas nebūtu ūdens pudeļu bildītes "Instagram", ko ēst un dzert gatavotāji mēdz ievietot ar tēmturi #homemadelv, cilvēku pieredze ir neatsverama.
Vienkāršs veids, kā atveldzēties, ir citronu limonāde. "Uzvāra cukura sīrupu, sajauc ar izspiestu citronu sulu un pēc tam to atšķaida ar ūdeni," raksta kāda foruma lietotāja, kas brīdina – tā ir limonāde ar cukuru, tāpēc tiem, kas saldinātājus nevēlas, jādomā par kādu citu padzērienu.
"Karstā vasaras dienā atšķaidīta ābolu sula vai ūdens ar gurķa šķēlītēm, piparmētru lapām (var pieliet arī piparmētru tēju, ja nav svaigu lapu), citronu, laimu, ogām – zemenēm, smiltsērkšķiem, dzērvenēm, brūklenēm utt. Vēsākā laikā zāļu tējas ar medu, ingveru, kanēli, krustnagliņām. Šobrīd var taisīt jauno gaiļpiesīšu tēju."
Atveldzēties palīdzēs arī visparastākais ūdens ar kādu karotīti zaptes, ogu sīrupa vai kompota. Galvenais – kārtīgi samaisīt. Ja garšu gribas interesantāku, varot pievienot arī vaniļas cukuru. Portāls "Tasty" pēc pieredzes iesaka pamēģināt zaptsūdeņiem un augļu/ogu ūdeņiem pievienot mazliet cukuru ar garšām, piemēram, melleņu vai zemeņu cukuru.
"Pieņemu, ka nekas jauns, bet man pašai atklājums. Ūdenim pievieno mazliet ābolu etiķa (es uz puslitra glāzi apmēram tējkaroti, divas). Ja pa daudz, tad par traku, bet pareizā proporcijā patīkams, viegls skābenums."
"Ja par zaptēm runājam, tad itin neslikts sanāk piena kokteilis no plūmju zaptes un ļoti, ļoti auksta nepasterizēta pilnpiena. Blenderkrūzē sakuļ kādas divas ēdamkarotes (ar kaudzi, kā jau no burkas ņemas) zapti ar nelielu daudzumu piena, līdz viendabīgai konsistencei, tad papildina ar pienu līdz 250-300 ml un pakuļ, līdz sajaucas. Garšo gandrīz kā saldējuma/plūmju sulas kokteilis. Ja tīk, var piebērt vaniļas cukuru arī klāt. Ja zapte nav riktīgi kreptīga, tad jāliek vairāk, man ar manu pietiek ar tām divām ēdamkarotēm."
Lūk, iedvesmai dažas "Tasty" dzērienu receptes!
Ūdens ar avenēm un vaniļu
Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.
Ūdens ar mellenēm un apelsīniem
Melleņu laikā noteikti jādzer tik veselīgais un atsvaidzinošais melleņu ūdens ar apelsīniem.
Ūdens ar apelsīniem un kinzu
Atspirdzinošs dzēriens sanāks, ūdeni aromatizējot ar apelsīnu. Interesantākas garšas cienītāji papildus var pievienot dažas kinzas lapiņas.
Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem
Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.
Ūdens ar arbūziem un piparmētrām
Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.
Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku
Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.
Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi
Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.