Tā kā raugs ir specifisks produkts, lai panāktu to, ka kubiņš būtu lietojams ilgāku laiku, jāparūpējas par to, lai tam būtu nepieciešamie uzglabāšanas apstākļi. Raugu rūpīgi ievīsti iepakojumā, bet vēl labāk būs, ja to ieliksi cieši noslēgtā traukā. Tad raugu var glabāt ledusskapī pat divas nedēļas.
Pārtikas plēvē ietītu raugu (vai speciālā, cieši noslēdzamā maisiņā) drīkst likt arī saldētavā. Tad šo raugu drīkst glabāt pat gadu. Kad atkal nepieciešams izmantot, raugu izņemt no saldētavas un mazliet atlaidina. Ja raugu saldē, jāatceras tas, ka jo ilgāk tas atrodas saldētavā, jo mazāk aktīvs būs brīdī, kad to atkal izmantosi, tāpēc rēķinies ar to, ka atsaldētā rauga nepieciešamo porciju, iespējams, vajadzēs palielināt.
Vēl viens paņēmiens – rauga glabāšana vakuumā. Vakuuma efektu var panākt arī bez speciāliem aparātiem. Vienkārši iespied svaigo raugu glāzē, lai tas būtu sablīvēts, bet glāze līdz pusei pilna. Glāzi apgāz otrādi un uzliec uz šķīvīša, kura pamatnē ieliets pavisam nedaudz ūdens. Tā tiks panākts vakuuma efekts, bet raugs saglabāsies svaigs un neizkaltīs.
Rauga pankūkas
Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.
Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm
Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.
Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru
Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.
Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'
Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.
Gardā magoņu rulete
Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.
Medus rauši
Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.
Maize ar valriekstiem un sieru
Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.
Maize ar kraukšķīgo garoziņu 'ciabatta'
Gardā Vidusjūras maizīte ciabatta jeb latviski dēvēta par čabatu garšos ikvienā maltītē. No kviešu miltiem gatavotās mīklas sanāks divi maizes klaipiņi, kurus baudīt siltus kopā ar olīveļļu, balzamiko etiķi vai sviestu.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Kanēļmaizītes ar gardu krēmsiera glazūru
Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.
Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes
Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.
Mājās ceptas beigeļu maizītes
Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!
Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri
Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!
Mājās gatavots medus un maizes kvass
“Tiem, kam rūgtenais dzēriens – alus pie sirds neiet, piedāvāju izmēģināt miestiņa recepti. Kvass ir garda alternatīva, turklāt piemērota arī bērniem un šoferīšiem. Tas lieliski veldzē slāpes un ir labs papildinājums pie dažādiem ēdieniem,” stāsta restorāna „Trīs naži” pavāre Kristīne Strode, titula „Latvijas pavārs 2014” īpašniece. Viņa piedāvā savu medus miestiņa recepti, pagatavo un izbaudi!