svaigais raugs sausais raugs
Foto: Shutterstock
Brīvdienās cepi gardumus ar svaigo raugu, bet nu atlikusi puse no rauga kubiņa paciņas? Lūk, daži padomi, kā uzglabāt svaigo raugu, lai tas tik ātri nesabojātos!

Tā kā raugs ir specifisks produkts, lai panāktu to, ka kubiņš būtu lietojams ilgāku laiku, jāparūpējas par to, lai tam būtu nepieciešamie uzglabāšanas apstākļi. Raugu rūpīgi ievīsti iepakojumā, bet vēl labāk būs, ja to ieliksi cieši noslēgtā traukā. Tad raugu var glabāt ledusskapī pat divas nedēļas.

Pārtikas plēvē ietītu raugu (vai speciālā, cieši noslēdzamā maisiņā) drīkst likt arī saldētavā. Tad šo raugu drīkst glabāt pat gadu. Kad atkal nepieciešams izmantot, raugu izņemt no saldētavas un mazliet atlaidina. Ja raugu saldē, jāatceras tas, ka jo ilgāk tas atrodas saldētavā, jo mazāk aktīvs būs brīdī, kad to atkal izmantosi, tāpēc rēķinies ar to, ka atsaldētā rauga nepieciešamo porciju, iespējams, vajadzēs palielināt.

Vēl viens paņēmiens – rauga glabāšana vakuumā. Vakuuma efektu var panākt arī bez speciāliem aparātiem. Vienkārši iespied svaigo raugu glāzē, lai tas būtu sablīvēts, bet glāze līdz pusei pilna. Glāzi apgāz otrādi un uzliec uz šķīvīša, kura pamatnē ieliets pavisam nedaudz ūdens. Tā tiks panākts vakuuma efekts, bet raugs saglabāsies svaigs un neizkaltīs.

Rauga pankūkas

Foto: Shutterstock

Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.

Lasīt vairāk

Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.

Lasīt vairāk

Virtuļi ar kanēli un pūdercukuru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silti, smaržīgi un, ak, cik kārdinoši – mājās gatavoti virtuļi. No rauga mīklas pagatavotos gardumus pēc novārīšanas eļļā pārkaisa ar pūdercukura un kanēļa maisījumu. Pasniedz, kamēr vēl silti, tad tie garšos debešķīgi.

Lasīt vairāk

Saldās itāļu rīsu bumbiņas 'Frittelle di riso'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldas un kraukšķīgas rīsu mīklas bumbiņas, pasniedz kopā ar pūdercukuru. "Frittelle di Riso" ir ziemas sezonas našķis, kas īpaši iecienīts Toskānas reģionā.

Lasīt vairāk

Gardā magoņu rulete

Foto: Shutterstock

Ļoti mīksta, pūkaina magoņmaizīte, kuras gaisīgumu nodrošina samērā slapjā rauga mīkla. Tādējādi maizītei ir gandrīz kūkas tekstūra. Magoņu vietā var izmantot arī kapātus riekstus.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums - medus rausis, tik piemērots rudenīgajam laikam, kad jau bagātīgi pieejams svaigais šī gada medus.

Lasīt vairāk

Maize ar valriekstiem un sieru

Foto: Shutterstock

Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.

Lasīt vairāk

Maize ar kraukšķīgo garoziņu 'ciabatta'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardā Vidusjūras maizīte ciabatta jeb latviski dēvēta par čabatu garšos ikvienā maltītē. No kviešu miltiem gatavotās mīklas sanāks divi maizes klaipiņi, kurus baudīt siltus kopā ar olīveļļu, balzamiko etiķi vai sviestu.

Lasīt vairāk

Kabaču maize

Foto: Shutterstock

Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Kanēļmaizītes ar gardu krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Ļoti smaržīga, garda smalkmaizīte, kas aplieta ar krēmsiera glazūru, iekarojusi pasauli ar nosaukumu "Cinnabon". Šīs slavenās bulciņas cepēji gan neatklāj nevienam savus cepšanas noslēpumus, bet tu vari izmēģināt savus spēkus tās atdarināšanā. Šai maizītei ir jābūt mīkstai un pūkainai, to pasniedz vēl siltu, pārlietu ar gardo krēmsiera glazūru. No mūsu receptē piedāvāto sastāvdaļu dotā daudzuma iznāks 12 kanēļmaizītes.

Lasīt vairāk

Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock

Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.

Lasīt vairāk

Mājās ceptas beigeļu maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!

Lasīt vairāk

Virtuļi ar ievārījuma pildījumu jeb berlīneri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Grēcīgi gards rauga mīklas našķis, no kura grūti atteikties. Vēl jo vairāk, ja tas ir tik gaisīgs un apviļāts pūdercukurā. Īstais laiks virtuļus gatavot ir tieši tagad, kad ievārījums ir tik svaigs!

Lasīt vairāk

Mājās gatavots medus un maizes kvass

Foto: Privātais arhīvs

“Tiem, kam rūgtenais dzēriens – alus pie sirds neiet, piedāvāju izmēģināt miestiņa recepti. Kvass ir garda alternatīva, turklāt piemērota arī bērniem un šoferīšiem. Tas lieliski veldzē slāpes un ir labs papildinājums pie dažādiem ēdieniem,” stāsta restorāna „Trīs naži” pavāre Kristīne Strode, titula „Latvijas pavārs 2014” īpašniece. Viņa piedāvā savu medus miestiņa recepti, pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!