Neatkarīgi no tā, vai šampinjoni ir svaigi, marinēti, cepti, grilēti, tvaicēti vai citādi apstrādāti, tie iegūs patīkamu, maigu garšu un papildinās jebkuru ēdienu. Svaigi un kvalitatīvi šampinjoni būs gaiši, stingru cepurīti un kātiņu. Bet ar laiku sēnes mēdz kļūt tumšākas, to sporas zem cepurītes nomelnē pavisam, tāpēc veikalā meklē šampinjonus, kas izskatās kā tikko nogriezti. Šajā sakarā vienmēr labāk izvēlēties sveramos, nevis jau safasētos šampinjonus.
Pirms gatavošanas šampinjonus, tāpat kā jebkuras citas sēnes, vēlams noskalot zem vēsa ūdens. Galvenais ir sēnes nemērcēt ūdenī, bet gan pēc noskalošanas uzreiz nosusināt papīra dvielī. Pēc nomazgāšanas nogriež nelielu daļu kātiņa. Šampinjonus var cept un grilēt veselus – tie garšos izcili pildīti ar svaigo sieru vai arī apviļāti eļļā un citronu sulā. Nevajag vairīties šampinjonus pirms gatavošanas nedaudz iemarinēt, jo tie pateicīgi uzņem citas garšas.
Ja sēnes pievieno zupai, sautējumiem vai sacepumiem, tad tās sagriež smalkās šķēlītēs. Tā kā šampinjoni cepšanas laikā saraujas, jārēķinās, ka tos var vajadzēt daudz vairāk, lai pietiktu iecerētajai receptei. Lai sēnes nekļūtu sausas un sīkstas, tās gatavotajai maltītei pievieno vēlāk, jo šampinjoni būs gatavi vien dažās minūtēs.
Brūnie rīsi ar spinātiem un šampinjoniem
Pavasarī, kad tā vien gribas vairāk košas krāsas redzēt arī uz šķīvja, vērts pagatavot šo sātīgo maltīti ar rīsiem un spinātiem. Sātīgi un visnotaļ gardi!
Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu
Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.
Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru
Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.
Pildīti šampinjoni kraukšķīgā bekonā
Interesanta uzkoda ar grēcīgi gardo bekonu - lielie šampinjoni, kas sapildīti ar krēmsieru, bet pēc tam ievīstīti bekona šķēlītē. Baudi, kamēr uzkoda vēl silta, kopā ar kādu gardu dzērienu.
Vistas gaļas un sēņu žuljēns
Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.
Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm
Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.
Grilētas sēnes ar laima spirgtumu
Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.
Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem
Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.
Kartupeļu 'kūciņas' ar sēnēm
Kēksiņu formiņās var izcept kartupeļu sāļās "kūciņas", kas pildītas ar ceptām sēnēm. Ja izmanto silikona formiņas, iesaku tās lietot vai nu sāļajiem, vai saldajiem kēksiņiem, jo silikona formiņai ir tendence uzsūkt ēdiena smaržu.
Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem
Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.
Pupas ar dārzeņiem un šampinjoniem Kaukāza gaumē
Pupiņas ar dārzeņiem un šampinjoniem ir lieliska piedeva kādam gaļas ēdienam vai to var pasniegt kā pamatēdienu. Pikantā adžika patīkami atdzīvinās kopējo garšas buķeti. Vari izmantot jebkādus zaļumus, bet kinza būs vispiemērotākā. Ja pupas būs mirkušas visu iepriekšējo nakti, tad ēdienu varēs pagatavot samērā ātri. Vari izmantot arī gatavos pupu konservus, tad pupas iejauc dārzeņos pašās beigās.
Ceptas pildītas sēnes uzkodām
Vienkārša recepte, kas labi saderēs ar glāzi vīna un sirsnīgām sarunām ar draugiem. Ar šķiņķi un sieru pildīto šampinjonu recepti iesaka vīna un tapu bara "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptē, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.
Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci
Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!
Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm
Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.
Olu, kartupeļu un šampinjonu salāti
Ja pa rokai ir vārītas olas un kartupeļi, bet ledusskapī aizķērusies marinētu šampinjonu un kukurūzas bundža, šos salātus var pagatavot ļoti ātri!
Kabaču rulete ar sēnēm
Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.