citroni limonāde dzērieni vasara slāpes
Foto: Shutterstock
Karstajās un saulainajās dienās it neko vairāk negribas, kā vien lielu glāzi ar atvēsinošu un atspirdzinošu dzērienu. Tāpēc, lai palutinātu sevi, pagatavo ko klasisku, piemēram, citronu limonādi. Kas jāņem vērā, lai tā izdotos īpaši atspirdzinoša un garda?

Spirdzinošas limonādes pamata sastāvdaļa, protams, ir svaigi un sulīgi citroni. Lai izspiestu no citroniem vairāk sulas, tos pirms tam pavirpini pa galda virsmu, lai tie kļūtu mīkstāki. Pēc tam citronu sulu izspied citrusaugļu spiedē (vairāk padomus meklē šeit). Rūpīgi izlasi visas citrona sēkliņas! Ja nevēlies, lai limonādē būtu biezumi, svaigi izspiesto citronu sulu izkās caur marli.

Cik daudz citronu nepieciešams? Tā kā limonādi gatavo lielā sulas krūzē, jārēķinās, ka īpaši atspirdzinošai limonādei vajadzēs 6-8 svaigus un palielus citronus. Sulīgākie citroni būs tie, kam ir gluda un plāna miziņa.

Neatsverama limonādes sastāvdaļa ir cukura sīrups – pašu gatavots. Tāpēc sagatavo to laikus un atdzesētu vasaras sezonā glabā ledusskapī – tad atliks vien sīrupu sajaukt ar citronu sulu un ledu, un limonādi varēsi veikli pagatavot, kad vien nomāks slāpes.

Kā pagatavot cukura sīrupu? Cukura sīrupu gatavo attiecībā 1:1 – sastāvdaļu mērīšanai iesakām izmantot glāzi vai krūzi. Tātad, ja sīrupa vārīšanai izmanto divas glāzes ūdens, būs nepieciešamas divas glāzes parastā cukura. Ūdeni ielej katliņā, pieber cukuru un vāra uz lēnas uguns, līdz cukurs izkusis. Tiklīdz cukura graudiņi izšķīduši, sīrupu pārtrauc karsēt. Pēc karsēšanas to atdzesē.

Nākamais solis ir pavisam vienkāršs – sajauc limonādi. Tā kā cukura sīrups ir ļoti salds, bet sula skāba, būs nepieciešams auksts ūdens, lai šķidrumus atšķaidītu. Vispirms sulas glāzē ielej cukura sīrupu, tad citronu sulu, bet pēc tam ūdeni – visu samaisa un pagaršo, lai pārliecinātos, ka limonādes garša ir garšu kārpiņām tīkama.

Kad limonāde sajaukta, laiks pievienot ledu un kādu zaļumu, piemēram, piparmētru lapiņas. Ledus atvēsinās dzērienu, bet piparmētras piešķirs limonādei svaigu aromātu un garšas noti. Lapiņas pirms sabēršanas sulas krūkā mazliet saberz – tā aromāti no piparmētrām limonādē iejauksies labāk.

Ja klasiskā citronu limonāde garša kārpiņām kļuvusi par vienmuļu, izmanto šobrīd tik aktuālos rabarberus – pievieno strēmelēs saplūkātus vai gabaliņos sagrieztus skābenos kātus, un limonāde iegūs pavisam citas garšas notis. Citronu vietā patīkamu atspirdzinājumu piešķirs arī apelsīni, laims, greipfrūts, kā arī pērnā gada saldēto ogu krājumi.

Atspirdzinošais citronu medalus

Foto: Shutterstock

Medalus ir viegli raudzēts rudzu maizes dzēriens, kura raudzēšanai nepieciešamas 2 - 3 dienas, bet maizes mērcēšanai vēl papildus viena nakts. Ideāli piemērots Jāņu svinēšanai, bet medalu var raudzēt un ar to atsvaidzināties visu vasaru.

Lasīt vairāk

Zemeņu krušons

Foto: Publicitātes foto

Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu dzēriens

Foto: Shutterstock

Viegls vasaras dzēriens, kas garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ingvera limonāde

Foto: Shutterstock

Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.

Lasīt vairāk

Rabarberu kvass

Foto: Shutterstock

Garda un atspirdzinoša rabarberu kvasa recepte.

Lasīt vairāk

Ūdens ar apelsīniem, laimu un gurķiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un gards veldzējums karstai vasaras dienai. Gurķi ūdeni mīkstina, bet citrusi piešķir burvīgus aromātus.

Lasīt vairāk

Ūdens ar avenēm un vaniļu

Foto: Shutterstock

Izmanto aveņu laiku un pagatavo burvīgi atsvaidzinošo ūdeni ar avenēm un vaniļu.

Lasīt vairāk

Ūdens ar mellenēm un apelsīniem

Foto: Shutterstock

Melleņu laikā noteikti jādzer tik veselīgais un atsvaidzinošais melleņu ūdens ar apelsīniem.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku

Foto: Shutterstock

Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.

Lasīt vairāk

Ūdens ar zemenēm, laimu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ūdeni dzeršanai var aromatizēt ar jebkādiem augļiem. Piedāvājam ūdeni ar zemenēm, laimu un gurķiem. Pievienotais gurķis ūdeni padara mīkstu, bet zemenes un laims uzburs glāzē vasaru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!