Vai zināji, ka ziedkāposti var aizstāt pat tādu pusdienu un vakariņu piedevu kā rīsi vai makaroni? Un, ja dārzeni izmanto pavisam radoši, no tā sanāks pat kārdinošs maizes klaipiņš. Lūk, trīs dažādi veidi, kā pagatavot ziedkāpostu!
Ziedkāpostu picas pamatne
Par šo ziedkāposta pagatavošanas veidu jau esam klāstījuši gardās receptēs. Tāpēc, ja klasiskā picu mīkla nevilina vai jāatsakās no miltu produktiem, ir vērts pamēģināt pamatni pagatavot no sasmalcināta ziedkāposta. Ziedkāposta gabaliņus smalki saberz virtuves kombainā un sajauc ar olu un garšvielām. Pēc tam "mīklu" izlīdzina uz cepampannas plakanu un saliek virsū picai nepieciešamās sastāvdaļas. Tik vienkārši!
Ziedkāpostu "rīsi"
Pēc tāda paša principa, kā gatavo picas pamatni, no ziedkāpostiem var pagatavot piedevu, kas būs stipri līdzīga rīsiem vai kuskusam. Sasmalcināto ziedkāpostu saber pannā, kas uzkarsēta uz vidējas uguns, un apcep sviestā vai eļļā. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ziedkāpostu sutina pannā 5-8 minūtes, kā norāda "Thekitchn.com" speciālisti, jo tad sīkie dārzeņa gabaliņi būs īpaši mīksti. Kad ziedkāposts gatavs, tam pievieno kādu garšaugu vai laima sulu un pasniedz pie gaļas maltītēm vai karstas mērces.
Ziedkāpostu maize
No sasmalcināta ziedkāposta sanāks arī īpaši gaisīga un kalorijām nabadzīga maizīte, kurā, starp citu, nebūs ne kripatiņas glutēna. Maizes mīklai izmanto sasmalcinātu ziedkāposta galviņu, pavisam nedaudz mandeļu miltu vai kokosriekstu skaidiņu, sarīvētu cieto sieru un aptuveni 6 olu baltumus (uz 600 gramiem puķkāpostu).
Ziedkāpostos iecilā sakultos olu baltumus, pievieno garšvielas, sieru, tējkaroti sodas (lai maizīte sanāktu gaisīga) un liek cepties karstā krāsnī, līdz tā zeltaina. Lai parūpētos par to, ka mīkla turēsies kopā, papildus olu baltumiem var pievienot mīklai arī vienkārši sakultu olu. Gatavā maizīte atgādinās baltmaizi un garšos lieliski ar sviestu.
Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem
Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.
Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem
Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.
Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām
Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".
Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru
Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Puķkāpostu ābolu krēmzupa
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.
Ziedkāposti mīklā
Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.
Puķkāpostu un siera sacepums
Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.
Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem
Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.
Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci
"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.
Ziedkāposti Singapūras gaumē
Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!
Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem
Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.