puķkāposti ziedkāposti
Foto: Shutterstock
Ziedkāposti jeb puķkāposti ir viens no tiem dārzeņiem, ko, kāri kraukšķinot, ēdam tieši siltajā vasaras sezonā. Bet, lai ziedkāposta gatavošanā neapstātos vien pie salātiem, jāpaplašina kulinārie horizonti.

Vai zināji, ka ziedkāposti var aizstāt pat tādu pusdienu un vakariņu piedevu kā rīsi vai makaroni? Un, ja dārzeni izmanto pavisam radoši, no tā sanāks pat kārdinošs maizes klaipiņš. Lūk, trīs dažādi veidi, kā pagatavot ziedkāpostu!

Ziedkāpostu picas pamatne

Par šo ziedkāposta pagatavošanas veidu jau esam klāstījuši gardās receptēs. Tāpēc, ja klasiskā picu mīkla nevilina vai jāatsakās no miltu produktiem, ir vērts pamēģināt pamatni pagatavot no sasmalcināta ziedkāposta. Ziedkāposta gabaliņus smalki saberz virtuves kombainā un sajauc ar olu un garšvielām. Pēc tam "mīklu" izlīdzina uz cepampannas plakanu un saliek virsū picai nepieciešamās sastāvdaļas. Tik vienkārši!

Ziedkāpostu "rīsi"

Foto: Shutterstock

Pēc tāda paša principa, kā gatavo picas pamatni, no ziedkāpostiem var pagatavot piedevu, kas būs stipri līdzīga rīsiem vai kuskusam. Sasmalcināto ziedkāpostu saber pannā, kas uzkarsēta uz vidējas uguns, un apcep sviestā vai eļļā. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ziedkāpostu sutina pannā 5-8 minūtes, kā norāda "Thekitchn.com" speciālisti, jo tad sīkie dārzeņa gabaliņi būs īpaši mīksti. Kad ziedkāposts gatavs, tam pievieno kādu garšaugu vai laima sulu un pasniedz pie gaļas maltītēm vai karstas mērces.

Ziedkāpostu maize

No sasmalcināta ziedkāposta sanāks arī īpaši gaisīga un kalorijām nabadzīga maizīte, kurā, starp citu, nebūs ne kripatiņas glutēna. Maizes mīklai izmanto sasmalcinātu ziedkāposta galviņu, pavisam nedaudz mandeļu miltu vai kokosriekstu skaidiņu, sarīvētu cieto sieru un aptuveni 6 olu baltumus (uz 600 gramiem puķkāpostu).

Ziedkāpostos iecilā sakultos olu baltumus, pievieno garšvielas, sieru, tējkaroti sodas (lai maizīte sanāktu gaisīga) un liek cepties karstā krāsnī, līdz tā zeltaina. Lai parūpētos par to, ka mīkla turēsies kopā, papildus olu baltumiem var pievienot mīklai arī vienkārši sakultu olu. Gatavā maizīte atgādinās baltmaizi un garšos lieliski ar sviestu.

Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu ābolu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti mīklā

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera sacepums

Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.

Lasīt vairāk

Cepti puķkāposti ar cieto sieru un jogurta mērci

Foto: Privātais arhīvs

"Puķkāposts ir ļoti pateicīgs dārzenis to var cept, vārīt, sautēt, ēst svaigu. Atkarībā no tā, kādu rezultātu vēlamies sasniegt. Ja mūsu plāns ir pagavot sātīgu, bet pavasarīgi vieglu maltīti, iesaku puķkāpostu cept krāsnī kopā ar olīveļļu un garšvielām. Šī ēdiena īpašā sastāvdaļa ir cietais siers.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti Singapūras gaumē

Ziedkāposti Singapūras gaumē garšos gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pieliekot vien nedaudz pūles, ar mājās gatavotu ēdienu var radīt restorāna sajūtu!

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock

Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!