Šim nelielajam darbiņam būs vajadzīgas vien dažas lietas – pats ķiploks, liels un parocīgs nazis, virtuves dēlītis un sāls (ieteicams – jūras sāls). Protams, ļoti ērti ir sasmalcināt ķiplokus ar ķiploku spiedi, tomēr ir reizes, kad vislabāko aromātu izvilināt no ķiploka daiviņas varēs tikai tad, ja to sakapās smalki jo smalki ar nazi.
Vispirms ķiploka daiviņu liek uz virtuves dēlīša un ar naža plakano virsmu saspiež. Tādā veidā no daiviņas nolobīsies miziņa. Ķiploka saspiešana pirms kapāšanas palīdz arī izvilināt no tā ķiploka sulu un aromātu.
Kad tas izdarīts, laiks ķerties pie smalcināšanas – ķiploku smalki jo smalki sakapā. To dara ar līganām kustībām, nazi pieturot ar plaukstas pamatni, lai tas vairākkārt "pārietu" pāri sīkajiem ķiploka gabaliņiem.
Pēc tam sasmalcinātajam ķiplokam pārkaisa sāli – tas palīdzēs iegūt pastai līdzīgu konsistenci. Šādā veidā sasmalcināts ķiploks būs daudz noderīgāks gatavošanai, jo ātrāk iejauksies ne tikai mērcēs un iesūksies gaļā, bet arī neapdegs uz pannas. Ķiploku vēl mazliet sasmalcina un saberž ar naža virsmu – kad iegūta pastai līdzīga konsistence, tas gatavs izmantošanai.
Dažas lietas, kas jāievēro:
- Ja ķiplokam ir zaļš asniņš, tas jānogriež. Zaļie asni ir rūgteni un sabojās ķiploka garšu.
- Jo smalkāk sakapāts ķiploks, jo spēcīgāka un izteiksmīgāka būs garša.
- Ķiploku izmanto uzreiz pēc sagriešanas – jo ilgāk ķiploks stāvēs, jo rūgtenāk garšos un pazaudēs labās īpašības.
- Ķiploku pannā apcep uz lēnas uguns, lai tas nesadegtu.
Lūk, lielisks video, kā ķiploku smalcināšana izskatās praksē:
Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem
Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.
Biešu zupa ar ķiplokiem
Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.
Ķiploku eļļā sautēti mazie burkāniņi ar humusu
Garšīgi un maigi burkāniņi, pašu taisīts humuss un mazliet ķiploka asumiņam – maltīte reizēm, kad ātri jāpabaro visizsalkušākos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Krāsnī ceptu ķiploku mērce jeb ajoli bez olām
Ajoli (aioli) mērces variants bez olām, bet ar pietiekami daudz ķiplokiem un garšvielām. Ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu garšaugu. Ķiplokainā mērce garšos lieliski ar mīkstu maizi, vārītām olām un citām izteiktas garšas sastāvdaļām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.
Vistas spārniņi ar ķiplokiem
Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.
Cepti artišoki ar ķiplokiem un citronu sulu
Vienkārša, taču reizē arī pietiekami īpaša recepte ar Vidusjūras vēsmām. Tā kā artišoki ir dienvidnieku virtuves sastāvdaļa, tos bieži vien gatavo ar olīveļļu, garšvielām un citronu sulu. Šo maltīti, līdzīgi kā apceptus kartupeļus, var baudīt tāpat vai kopā ar zivīm vai gaļu.
Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem
Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.