Redīsi – pat ja ēdams liekas tikai asais, sārtais bumbulītis, nevajadzētu pelt arī redīsa lapiņas. Lapas garšo līdzīgi kā rukola un tām ir piparota garša. Tāpēc redīsu lapas lieliski iederēsies salātos, kā arī Āzijas virtuves ēdienos, kas gatavoti vokpannā.
Bietes – ja ir ēstas lapu bietes (mangolds), tad sārto biešu lapu iekļaušana ēdienkartē būs tīrais nieks. Biešu lapiņas noskalo un smalki sakapā – tādas saber salātu bļodā un izmanto gluži tāpat, kā jebkuru citu salātlapu.
Burkāni – arī burkānu lapas ir ēdamas. Tās izskata ziņā ir ļoti līdzīgas pētersīļiem, bet garšas ziņā līdzinās pašiem burkāniem. Lai burkānu lapas būtu maigākas, tās var blanšēt vai pievienot vasarīgiem sautējumiem.
Fenhelis – arī Vidusjūras reģionā iemīlētais dārzenis fenhelis ir viens no tiem, kura lapas ir ēdamas. Garšas ziņā tās atgādinās anīsu. Gatavojot fenheļa lapas izmanto kā garšaugu un pievieno, piemēram, aukstajām zupām.
Lapu salāti ar ceptām sardīnēm un 'Vierge' mērci
Nedaudz apceptas sardīņu filejas un salātlapas, kas papildinātas ar "vierge" mērci, būs garda un viegla maltīte pusdienām. "Sauce vierge" jeb jaunavu mērce, ir radīta Francijā – to gatavo no tomātiem, olīveļļas, bazilika un koriandra sēklām. Bez bazilika tai mēdz pievienot arī pētersīļus un citus zaļumus.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.
Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru
Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!
Siltie lapu salāti ar vistas krūtiņu
Vienkārši, garšīgi un veselīgi siltie lapu salāti ar sulīgiem vistas krūtiņas gabaliņiem. Patīkamu garšu gaļai piešķirs krēmsiers, kas paslēpts zem vistas krūtiņu ādas.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Zaļie salāti ar aveņu balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem
Zaļie salāti ar saldi skābo balzamiko mērci un kazas siera gabaliņiem varēs greznot jebkuru viesību galdu. Salātiem vispiemērotākais būs mīkstais un svaigais kazas siers, bet mērces akcentiem izvēlies sezonālās ogas, žāvētas dzērvenes un grauzdētas pistācijas. Šobrīd rudenī vispiemērotākās būs rudens avenes, bet to vietā vari izmantot arī kazenes, mellenes, zemenes vai jauktas ogas. Arī pistāciju vietā vari izmantot jebkādus citus riekstus.
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām
Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Laša rullīši ar kaperiem un rukolu
Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.