vistu aknu pastēte sviestmaize uzkodas
Foto: Shutterstock
Tie, kas kaut reizi izmēģinājuši pastēti pagatavot mājās, zinās, ka tā nespēj garšas ziņā konkurēt ar veikalā iegādātajām. Maldīgs ir priekšstats, ka pastētes pagatavošana mājās ir gaužām sarežģīts process. Patiesībā tā ir vien dažu minūšu gatavošana, pēc tam rūpīga blendēšana, un tad jau atliek vien baudīt gardo smēriņu. Vai esi mēģinājis kādu reizi arī pagatavot sēņu vai garneļu pastēti?

Aknu pastētes meistarstiķi

Iespējams, kāds vairījies no aknu pastētes gatavošanas, jo vienmēr domājis, ka gala rezultāts būs baudāms vien pēc vairāku stundu šmorēšanas, turklāt nav pārliecība, ka smēriņš izdosies gards. Te nu svarīgi zināt, kā aknas pareizi gatavot, lai garša neliktu vilties. Noderīgus padomus par dažādu aknu iegādi un pareizu gatavošanu atradīsi šeit.

Populārākā ir vistu akniņu pastēte. Tās gatavošanā jāņem vērā, ka nevajadzētu aknas ilgi vārīt, pretējā gadījumā tās kļūs sausas un cietas. Vistu aknu pastētei neatņemama sastāvdaļa ir brendijs, ko var aizstāt ar baltvīnu, savukārt saldais krējums piešķirs krēmīgumu un sātīgāku garšu, un tā vietā var likt arī prāvu sviesta karoti. Tie, kas vērīgi skaita kalorijas, saldo krējumu vai sviestu var nepievienot, un garšu bagātināt ar citām piedevām, piemēram, saulē kaltētiem tomātiem, žāvētām plūmēm, aprikozēm, sēnēm, šķiņķi un pat grilētu papriku. Aknu pastētei piestāv dažādi zaļumi, tāpēc nesmādē svaigos garšaugus – dilles, pētersīļus, piparmētru, maurlokus, timiānu un rozmarīnu.

Aknu pastētes gatavošanā lielu lomu spēlē arī garšvielas – neiztikt bez sāls, kādas ķiploka daiviņas, vēlama arī lauru lapas klātbūtne un nedaudz pierīvēts muskatrieksts.

''Tasty'' recepšu pūra lādē atradīsi ne vienu vien variāciju akniņu pastētei, un kādu no tām noteikti izmēģini vai interpretē un ļaujies eksperimentiem!

Veģetārās pastētes

Pastēte lielākoties asociējas ar gaļas smēriņu, tomēr pēdējos gados zem vārda ''pastēte'' var slēpties arī no zirņiem, pupiņām un citiem labumiem gatavots labums. Pat tad, ja esi neglābjams gaļas ēdājs, visai labi varētu iegaršoties saulē kaltētu tomātu un riekstu pastēte, smēriņš no zirnīšiem, kabačiem, baklažāniem, sēnēm un pat vārītām olām! Nevarētu teikt, ka šīs radošās pastēšu interpretācijas būtu sliktākas – tikpat sātīgas, gardas un uzkodu pasniegšanai piemērotas. Uzzied uz maizītēm, ļauj viesiem našķēties ar krekeriem, aizvieto ar ierasto krēmsieru uz brokastu maizītes vai uzzied uz sāļajām pankūkām.

Izcili garda ir sēņu pastēte – te derēs gan šampinjoni, gan gailenes, baravikas, bekas un citas sēnes. Kombinācijā ar baklažāniem, dārzeņiem un riekstiem, iegūsi pamatīgi sātīgu krēmu. Arī garneļu pastēte ir izmēģināšanas vērta – paver pavisam citu pasauli garšu kārpiņām! Savukārt veģetārieši šo ēdienu var gatavot, par pamatu ņemot pupiņas, un sātīgumam pievienot, piemēram, kazas sieru, piparmētru lapiņas, iegūstot atsvaidzinošu un sātīgu smēriņu.

Kā glabāt pastēti?

Pastētes ēdāji jau zina, ka jau pēc dažām dienām tā mēdz apvilkties ar tumšu virskārtiņu, kas nedaudz apkalst. Lai tā nenotiktu, pirms liec trauku ledusskapī, pārklāj tam pāri pārtikas plēvi, lai tā saskartos ar pastētes virskārtu.

Pastēte gan nav no tiem produktiem, ko ledusskapī var glabāt ilgi, bet, ja izkausēsi sviestu un to pārliesi pāri pastētei, virskārta neapkaltīs un pastēte tik ātri nebojāsies.

Saulē kaltētu tomātu un mandeļu pastēte

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga veģetāra pastēte, kuru var smērēt uz maizītēm vienu pašu vai izmantot sviesta vietā, to papildinot ar siera vai gaļas šķēli. No dotajiem produktiem sanāks apmēram 500 ml.

Lasīt vairāk

Garda aknu pastēte – Lindas Leen recepte

Foto: iStock

Dziedātāja Linda Leen līdz šim bija domājusi, ka pastētes pagatavošana ir ļoti sarežģīts process, taču aizvadītās nedēļas nogalē viņai izdevies pašai pagatavot šo gardo ēdienu.

Lasīt vairāk

Olu pastēte

Mūsmājās vārītas olas ir cieņā. Vīrs brokastīs paģēr divas, bērni, protams, arī! Nekā nebija, šādi būs lētāk! Recepte noderēs, kad olu ir maz, bet ēdāju daudz. Vai, gluži pretēji - kad olas ir ļoti daudz, piemēram, pēc Lieldienām!

Lasīt vairāk

Vistas aknu pastēte ar meža sēnēm un ceptiem vīngliemežiem no Mārtiņa Rītiņa

Foto: DELFI

Burvīgi gaisīgās vistas aknu putas ar sēnēm un vīngliemežiem būs garda un kārdinoša uzkoda jebkuros svētkos. Šoreiz recepte dota lielākam ēdāju skaitam, gadījumam, ja pastēte tiek gatavota lielākām viesībām.

Lasīt vairāk

Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Sēņu pastēte

Foto: Shutterstock

Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Kabaču pastēte jeb smēriņš

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.

Lasīt vairāk

Aknu pastēte bērniem

Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pastiprinātu uzmanību pārtikas produktu sastāvam sāk pievērst tad, kad ģimenē paradās bērniņš. Sak, paši jau varam ēst šo un to, bet mazajam cilvēciņam tomēr gribas dot vislabāko. Tādēļ daudzi jaunie vecāki iecienījuši Berga bazāra pastāvīgos tirgotājus – bioloģiski sertificēto zemnieku saimniecību "Laukgaļi", kas sestdienās uz Rīgu ved gan olas, gan cāļa gaļu, gan dažādus subproduktus un majās gatavotu gardu, maigu aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Baklažānu un paprikas pastēte

Foto: Shutterstock

Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.

Lasīt vairāk

Pupiņu pastēte

Foto: Bonduelle

Gardām svētku vakariņām - ātri pagatavojama pupiņu pastēte 6-8 personām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!