Tā kā Līgo svētki jau tuvojas straujiem soļiem, var jau laikus iemēģināt kāda siera recepti, kurā nedaudz ieskābis biezpiens tikai nāks par labu. Vari to atjaukt ar pusi svaiga vājpiena vai pilnpiena biezpienu, garša no tā necietīs, bet receptēs, kur nepieciešams biezpiens, droši var izmantot arī tikai nedaudz pastāvējušu biezpienu ar skābenu piegaršu.
Fikso maltīšu gatavošanai nedaudz ieskābušais biezpiens noderēs plācenīšu meistarošanā. Sajauc to kopā ar olām, nedaudz miltiem, vaniļas cukuru, savel plācenīšus un cep eļļā uz pannas – iznāks kārdinoši plācenīši sātīgām brokastīm vai kā saldais vakara cēlienā. Pasniedz ar skābu krējumu un kādu ievārījumu, un tas būs labākais pielietojums ieskābušajam biezpienam, ko nemaz nesajutīsi.
Ja biezpiens ir vairāk un plācenīšus tik daudz nenoēst, noderēs receptes sacepumiem. Arī šajā ziņā ēdiena garša no tā necietīs – pievieno vairāk salduma, un sacepums garšos lieliski! Pasniedz ar ķīseli, ogu mērci vai vienkārši baudi tāpat. Lielāku daudzumu ieskābušo biezpienu pavisam droši var likt lietā arī kūku un krēmu gatavošanā. Pievienojot vairāk salduma, skābenā piegarša tiks nomākta.
Tiem, kam saldums dzīvē jau tā gana, un doma par saldēdieniem netīk, nedaudz ieskābušo biezpienu var pievienot arī maltajai gaļai un cept sulīgas kotletes. Šādi gatavojot, šķitīs, ka pa vidu gaļai ir siers, un šāds salikums varētu labpatikt mazajiem ēdājiem. Skābeno biezpienu sacep cepamtraukā kopā ar kartupeļiem un saldo krējumu – iegūsi pamatīgu maltīti, ar ko piesiet dūšu.
Ņem vērā! Šie padomi attiecināmi uz ieskābušu, nevis jau vecu biezpienu, kam piemīt jau rūgta garša. Tādos gadījumos gan biezpiens būs stāvējis gana ilgi un gaidījis savu kārtu ēdiena tapināšanā.
Biezpiena un zemesriekstu sviesta plācenīši
Biezpiena plācenīši paši par sevi ir ļoti gardi, bet, ja tiem pievienots mazliet zemesriekstu sviests, garša būs vēl lieliskāka. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 brangi plāceņi.
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm
Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.
Biezpiena mīklas pīrādziņi ar ievārījumu
Maigi, gaisīgi un garšīgi - biezpiena mīklas pīrādziņi ar ābolu ievārījumu. Ja nav ābolu ievārījuma, izvēlies citu - sev tīkamāko vai pieejamo!
Biezpiena sacepums ar upenēm
"Ātrs un garšīgs veids, kā vakarā pabarot ģimeni un izmantot biezpienu, kas tuvojas derīguma termiņa beigām. Un arī saldētavas krājumi jātukšo, jo tuvojas jauna vasara ar svaigām ogām un vitamīniem no pašu dārza!" Recepti Tasty.lv piedāvā Evita – viena no vakariņu recepšu konkursa dalībniecēm.
Jāņu siers ar ķimenēm
Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.
Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā
Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.
Biezpiena mērces pamatrecepte
Biezpiena mērces lieto ar dažādiem ogu, augļu un dārzeņu salātiem, to var pievienot zivju un gaļas ēdieniem.
Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām
Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.
Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs
Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.
Biezpiena un auzu pārslu cepumi
Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.
Biezpiena klimpiņas
Ļoti vienkāršs un gards deserts no biezpiena. To pasniedz ar skābu krējumu un sezonas ogām vai augļiem. Kārumnieki krējumu var sakult ar cukuru. Klimpiņas var pasniegt arī ar ievārījumu vai kausētu sviestu.
Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers
Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.
Mīkstie biezpiena cepumi
Vienkārši biezpiena mīkstie cepumiņi, ne pārāk saldi un ne pārāk trekni. Neliels gardumiņš pie pēcpusdienas tējas. Var pasniegt arī ar medu vai ievārījumu.
Biezpiena sacepums ar āboliem
Krēmīgais, vieglais un tik brīnišķīgi smaržojošais biezpiena sacepums būs jauks pusdienu deserts. To pasniedz vēl nedaudz siltu, pārkaisītu ar pūdercukuru vai arī ar dzērveņu mērci. Šim sacepumam vispiemērotākais būs mīksts, mitrs biezpiens bez graudiem. Tie, kas vēlas, biezpienā var iemaisīt arī rozīnes.
Video: Biezpiena kūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu
Garda jo garda un ģeniāli vienkārši pagatavojama biezpienkūka ar kraukšķīgu bezē garoziņu no Mušmiru ielas recepšu krājumiem.
Ātrais biezpiena sacepums ar mannu
Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.
Biezpiena sacepums ar mellenēm
Dzīves garšas dažādošanai izmēģini klasisko biezpiena sacepumu, kurā rozīnes un žāvētus augļus aizstāj ar mellenēm - no meža vai dārza. Pasniedz ar putotu saldo krējumu vai vaniļas saldējumu!
Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu
Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.
Kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu, spinātiem un riekstiem
Veikalos nopērkamā gatavā kārtainā mīkla ir glābiņš steidzīgajām vai ne tik pieredzējušajām saimniecēm - vien jāizdomā, kādus pīrāgus vai smalkmaizītes vēlies pagatavot, atlaidini saldēto mīklu un ātri pagatavo, iepriecinot sevi un ģimeni ar svaigi ceptām maizītēm brīvdienu rītā vai uzņemot negaidītus viesus. Šoreiz - kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu un spinātiem, kas būs laba ideja brokastīm kādā no tām dienām, kad šķiet, ka vairs nezini, ko pagatavot.