bazilika pesto piesta
Foto: Shutterstock
Pagatavot pesto – neizklausās sarežģīti, tomēr nereti pēc pašu meistarotā degustēšanas nākas secināt, ka ir garšoti labāki. It kā gaužām vienkārša šķiet mērces pagatavošana, tomēr ir svarīgas nianses, kuras ievērojot, izdosies tikt pie kārotās mērces. Liec lietā bunti bazilika un iekonservē vasaras garšu burciņā, ar ko pēcāk papildināt dažādas maltītes.

Par to, ka pesto ir viena no slavenākajām mērcēm pasaulē, šaubu nav. Vēsture liecina, ka pirmo mērces recepti (pesto alla Genovese) publicējis gastronoms Džovanni Batista Rato. Ir vēl kāds fakts, kas cieši saistīts ar bazilika pesto vēsturi – tā kā Ligūrijā audzis visaromātiskākais un kvalitatīvākais baziliks, pesto tiek uzskatīts tieši par šī reģiona lepnumu.

Tomēr ne tikai senā vēsture vainojama mērces fenomenā. Gadsimtiem ilgi saglabājies ticējums par baziliku – ja puisis zaļumu pasniedz kādai dāmai, tas ir kā simpātiju apliecinājums meitenei un solījums būt ar viņu kopā. Kaut kāda saistība ar to visu ir, jo baziliks ar savu spēcīgo aromātu un garšu tik ļoti pārņem maņas, ka grūti pretoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!