Pats klasiskākais pesto izmantošanas veids – pievienošana pastas ēdieniem. Pesto piestāvēs gan spageti, gan ravioli. Tomēr bez pastas ir vēl tik daudz citu produktu, kurus paspilgtinās bazilika mērce. Piemēram, pesto var pievienot arī rīsiem, griķiem un pat grūbām. Īpaši gards sanāks grūbu risoto jeb gruboto ar pesto.
Ja mājās cepta maize ir iecienīta, pamēģini to pildīt ar bazilika vai kaltētu tomātu pesto. Tā būs lieliska alternatīva ķiploku un zaļumu bagetēm. Runājot par maizītēm, pesto lieliski garšos ar grauzdiņiem, kā arī, uzsmērējot uz kārtainās mīklas maizītēm.
Tiem, kas iecienījuši krāsnī ceptu laša fileju, noteikti patiks receptes, kurās lasim pievienots pesto. Mērce kalpos ne vien kā glazūra, bet arī laša marināde. Lai virskārta būtu kraukšķīgāka, pesto sajauc ar sarīvētu sieru.
Bez visiem pieminētajiem pesto izmantošanas veidiem, īpaši jāizceļ zupas. Arī tām pesto piestāvēs lieliski, piešķirot patīkamu garšas niansi. "Tasty" iesaka pesto pievienot tomātu zupām – sārtā dārzeņa skābenums lieliski saderēs ar mērcē esošā bazilika svaigumu.
Iekārdinājām? Iemācies pesto pagatavot pēc šīs pamācības, bet vairāk par itāļu mērces vēsturi uzzini šeit.
Sendvičs ar avokado, pesto un sieru
Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.
Kārtainās mīklas un siera maizītes ar kaltētu tomātu pesto
Ātri pagatavojams sāļais našķis, kam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – kārtainā mīkla, kaltētu tomātu pesto un cietais siers. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.
Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto
Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.
Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku
Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.
Krāsnī cepts lasis ar pesto
Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Svaigs bazilika pesto
Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.
'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem
Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Ātrā konservēto tomātu krēmzupa
Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.
Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem
Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem
Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.
Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti
Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.
Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.
Pildītā maize itāļu gaumē
Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.
Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem
Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.
Pasta ar pākšaugiem un pesto
Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto
Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.