pesto, baziliks, ciedru rieksti, mērce, itāļu virtuve
Foto: Shutterstock
Itāļu slavētā un dievinātā pesto mērce ir viena no tām, kas visnotaļ piestāv tieši vasaras sezonai. Īpaši gards pesto sanāk tad, ja to gatavo mājās no svaiga bazilika, pētersīļiem vai kāda cita zaļuma. Kā izlietot zaļo mērci, lai piešķirtu rozīnīti dažādiem ēdieniem?

Pats klasiskākais pesto izmantošanas veids – pievienošana pastas ēdieniem. Pesto piestāvēs gan spageti, gan ravioli. Tomēr bez pastas ir vēl tik daudz citu produktu, kurus paspilgtinās bazilika mērce. Piemēram, pesto var pievienot arī rīsiem, griķiem un pat grūbām. Īpaši gards sanāks grūbu risoto jeb gruboto ar pesto.

Ja mājās cepta maize ir iecienīta, pamēģini to pildīt ar bazilika vai kaltētu tomātu pesto. Tā būs lieliska alternatīva ķiploku un zaļumu bagetēm. Runājot par maizītēm, pesto lieliski garšos ar grauzdiņiem, kā arī, uzsmērējot uz kārtainās mīklas maizītēm.

Tiem, kas iecienījuši krāsnī ceptu laša fileju, noteikti patiks receptes, kurās lasim pievienots pesto. Mērce kalpos ne vien kā glazūra, bet arī laša marināde. Lai virskārta būtu kraukšķīgāka, pesto sajauc ar sarīvētu sieru.

Bez visiem pieminētajiem pesto izmantošanas veidiem, īpaši jāizceļ zupas. Arī tām pesto piestāvēs lieliski, piešķirot patīkamu garšas niansi. "Tasty" iesaka pesto pievienot tomātu zupām – sārtā dārzeņa skābenums lieliski saderēs ar mērcē esošā bazilika svaigumu.

Iekārdinājām? Iemācies pesto pagatavot pēc šīs pamācības, bet vairāk par itāļu mērces vēsturi uzzini šeit.

Sendvičs ar avokado, pesto un sieru

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas un siera maizītes ar kaltētu tomātu pesto

Ātri pagatavojams sāļais našķis, kam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – kārtainā mīkla, kaltētu tomātu pesto un cietais siers. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Sātīgie grauzdiņi ar steiku, tomātiem un pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas maizītes ar rikotas sieru, krāsnī ceptiem tomātiem, svaigu pesto un sulīga steika strēmelītēm. Brusketas maizītes būs ideāla uzkoda vēlās brokastīs, pusdienās, kā arī papildinās mājas branča galdu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts lasis ar pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī pagatavots lasis ar gardu pesto un rīvmaizes "cepurīti". Zivs gabaliņus pasniedz kopā ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem

Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Paprikas un tomātu zupa ar pesto grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz pikanta paprikas un tomātu krēmzupa, kas sasildīs aukstajās dienās. Tai klāt pagatavo siltus un kraukšķīgus maizes grauzdiņus, kas apziesti ar paša gatavotu pesto un Čedaras sieru.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti

Foto: Shutterstock

Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.

Lasīt vairāk

Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.

Lasīt vairāk

Pildītā maize itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Foto: Vida Press

Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!