Nevienam taču nepatīk pēc dažām stundām ielūkoties zemeņu traukā un redzēt, ka tās ir pamatīgi saspiedušās, sasulojušās un jau sāk pelēt. Tāpēc ievēro šos dažus knifiņus, lai arī nākamajā rītā brokastīs varētu notiesāt kādu bļodiņu ar zemenēm un pienu!
Esi bezkaunīgs
Ja ogas iegādājies tirgū, tad aizmirsti par piekāpību un esi bezkaunīgs. Kā pircējiem mums ir tiesības izvēlēties ne tikai kilogramu zemeņu, bet arī katru atsevišķo ogu. Tāpēc pavēro, ko dara pārdevēja – neļauj maisiņā likt nesmukas un saspiestas ogas, bet izvēlies tādas, kas ir stingras un svaigas.
Mazgā tikai pirms ēšanas
Šo ievēro kā stingru likumu – zemenes nomazgā tikai tad, kad grasies tās ēst vai izmantot receptē. Zemenes ir kā mazi sūklīši, jo tiklīdz tās tiek samitrinātas, visu šķidrumu uzņem. Ja tās būs sasūkušas ūdeni, sāks ātrāk bojāties.
Atstāj kātiņus pēc iespējas ilgāk
Arī zaļo kātiņu atstāšana paildzinās zemeņu mūžu. Tāpēc, ja vien iespējams, nenorauj tos uzreiz.
Izlasi bojātās ogas
Viena mīksta un sabojājusies oga ļoti fiksi sabojās pārējās. Tā, diemžēl, ir skumja ķēdes reakcija. Tāpēc uzreiz pēc ogu pārnešanas mājās izlasi tās, kas ir saspiedušās. Veselās ogas ieliec kādā traukā, bet saspiestās vari pārbērt ar cukuru, samīcīt un sasaldēt.
Piemērotākā glabāšanas vieta
Ja ogas plāno izmantot uzreiz, nekas ļauns nenotiks, ka glabāsi tās turpat virtuvē. Istabas temperatūrā tām nekas nedraudēs, ja vien neatradīsies tiešos saules staros. Ja zemenes paredzētas nākamajai dienai, tad vislabākā vieta to glabāšanai būs dārzeņu un augļu atvilktne ledusskapī. Atvilktnē zemenes saglabās mitrumu un neizžūs.
Pirms likšanas ledusskapī zemenes izņem no maisiņa vai iesaiņojuma, kurā atradušās. Ogas nemazgā, bet izkārto kādā plastmasas kārbiņā, kas izklāta ar papīra dvieļiem. Galvenais nelikt zemenes lielā kaudzē, lai tās nesaspiestos.
Fiksais deserts ar zemenēm un skābo krējumu
Zemenes ar pienu iemieso īstenu vasaras garšu, taču arī šī kombinācija reizēm kļūst apnicīga. Šādās reizēs pienu aizstāj ar skābo krējumu un būsi patīkami pārsteigts, cik labi kopā šīs sastāvdaļas sader.
Zemeņu tarte ar citronu krēmu
Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.
Bezē rulete ar zemenēm
Vasarai piestāv gaisīgi un viegli deserti, tāpēc ierastās biskvīta ruletes vietā jāizbauda kārdinošā bezē rulete, ko lieliski papildina svaigo zemeņu klātbūtne.
Zemeņu un saldējuma kokteilis
Vasaras klasika – svaigu zemeņu un plombīra saldējuma kokteilis. Ja vēlies, lai vēsais kokteilis vēl vairāk garšotu pēc zemenēm, plombīra vietā izmanto zemeņu saldējumu.
Pankūkas ar biezpiena krēma un zemeņu pildījumu
Brīvdienas ir kā radītas tam, lai pagatavotu pankūkas, turklāt vasarā jāsteidz izmantot svaigās ogas, tāpēc šajā receptē plānās pankūkas jeb 'crêpes' pildītas ar gaisīgu biezpiena krēmu un zemenēm.
Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka
Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.
Zemeņu un piparmētru mohito
Vasara ziemā – atspirdzinošs zemeņu un piparmētru lapiņu kokteilis, kas liks reibt no patīkamās garšas (un drusciņas ruma, kas ir neatņemama mohito sastāvdaļa). Pagatavo gardo kokteili no svaigām vai saldētām zemenēm – īpaši iesakām saldētās, jo tad nebūs nepieciešams ledus.
Kārdinošie plaucētās mīklas gredzeni ar šokolādes krēmu un zemenēm
Grēcīgi gards plaucētās mīklas našķis, kas pildīts ar saldu šokolādes krēmu un zemeņu šķēlītēm. Pa virsu kraukšķīgajai mīklai uzbārstītās mandeļu skaidiņas un pūdercukurs pāršķeltai vēja kūkai līdzīgo gardumu padarīs izcili pievilcīgu. Šokolāde un zemenes tomēr ir garšu kombinācija, kurai grūti pretoties.
Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm
Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.
Mocarellas salāti ar zemenēm
Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.
Olu krēma deserts ar zemenēm
Saldais kārdinājums – karstā olu dzeltenumu zupa, kurā peld veselas zemenes. Būs īstais deserts vēsākajām un lietainākajām dienām, kad kaut nedaudz apsildīties ar vasaru. Viegli un garšīgi!
Zemeņu biskvītkūka Dženovas gaumē
Kailā biskvītkūka, kas neslēpj to, kas "lācītim" vēderā. Fantastisks vasaras deserts, kura pagatavošana, lai gan prasa nedaudz laika, nemaz nav tik grūta. Un kam gan negaršo gaisīgs biskvīts, zemenes un putukrējums!