maize tomāti baziliks uzkoda
Foto: Shutterstock

Baziliks visaromātiskākais un gardākais ir tieši šobrīd, kad to varam iegūt Latvijā audzētu. Taču ko iesākt ar bazilika buntīti, pie kuras tikts? Pagatavot klasisko pesto, pievienot tomātu salātiem – un ko tālāk? Lūk, dažas noderīgas lietas un gardas receptes iedvesmai!

  • Baziliks vislabāk saskan ar tomātiem – ne velti itāļu virtuvē šis produktu pāris ir ļoti populārs. Tomēr ir vērts svaigo garšaugu pamēģināt arī ar citām garšām, piemēram, sīpoliem, ķiplokiem un olīvām.
  • Baziliks ir apetīti veicinošs garšaugs, tāpēc tas jo lieliski iederēsies uzkodās, ko pasniegt ēdienreizes sākumā.
  • Specifiskā un izteiktā aromāta dēļ, baziliku ir visai grūti sapārot ar citiem garšaugiem. Bazilika smaržu tik ļoti nenomāks timiāns un raudene jeb oregano.
  • Baziliks piestāvēs vistas gaļas, tītara gaļas ēdieniem. Salātiem izmanto sīkās lapiņas, bet lielākās sakapā un pievieno mērcēm.
  • Mazos bazilika kātiņus var izmantot gatavošanā, tomēr lielākos un resnākos nav vēlams. Garšas ziņā tie ir daudz rūgtāki un var sabojāt maltīti.
  • Ja svaigā bazilika buntīte apvītusi, to var atdzīvināt ar ledusauksta ūdens palīdzību. Lielā bļodā ievieto baziliku un ļauj izmirkt aukstajā ūdenī. Tas uzsūks tik mitruma, cik nepieciešams un lapiņas atgūs košo krāsu un stingro izskatu.

Kukurūzas putras un tomātu uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja ir vēlme viesus pārsteigt ar interesantu uzkodu, kas pagatavota no vienkāršām sastāvdaļām, tad šī būs īstā uzkoda. Kukurūzas putraimu putra jeb polenta būs lielisks pamats, uz kura izkārtot tomātus – rezultātā iegūsi ērti paņemamu gardumu.

Lasīt vairāk

Tomātu risoto ar baziliku

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar baziliku

Foto: Shutterstock

Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Pildīta vistas fileja ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kārdinoši kūpošas vistas filejas, kas pildītas ar svaigiem tomātiem, kūstošu mocarellas sieru un zaļo baziliku. Pabaros gan tāpat, gan ar svaigajiem lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Trauslie bazilika krekeri

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgie bazilika krekeri, kuru ēšana ir viens liels piedzīvojums. Pa gabaliņam vien lauz nost un ēd.

Lasīt vairāk

Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un bazilika tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.

Lasīt vairāk

Svaigs bazilika pesto

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!