Baziliks visaromātiskākais un gardākais ir tieši šobrīd, kad to varam iegūt Latvijā audzētu. Taču ko iesākt ar bazilika buntīti, pie kuras tikts? Pagatavot klasisko pesto, pievienot tomātu salātiem – un ko tālāk? Lūk, dažas noderīgas lietas un gardas receptes iedvesmai!
- Baziliks vislabāk saskan ar tomātiem – ne velti itāļu virtuvē šis produktu pāris ir ļoti populārs. Tomēr ir vērts svaigo garšaugu pamēģināt arī ar citām garšām, piemēram, sīpoliem, ķiplokiem un olīvām.
- Baziliks ir apetīti veicinošs garšaugs, tāpēc tas jo lieliski iederēsies uzkodās, ko pasniegt ēdienreizes sākumā.
- Specifiskā un izteiktā aromāta dēļ, baziliku ir visai grūti sapārot ar citiem garšaugiem. Bazilika smaržu tik ļoti nenomāks timiāns un raudene jeb oregano.
- Baziliks piestāvēs vistas gaļas, tītara gaļas ēdieniem. Salātiem izmanto sīkās lapiņas, bet lielākās sakapā un pievieno mērcēm.
- Mazos bazilika kātiņus var izmantot gatavošanā, tomēr lielākos un resnākos nav vēlams. Garšas ziņā tie ir daudz rūgtāki un var sabojāt maltīti.
- Ja svaigā bazilika buntīte apvītusi, to var atdzīvināt ar ledusauksta ūdens palīdzību. Lielā bļodā ievieto baziliku un ļauj izmirkt aukstajā ūdenī. Tas uzsūks tik mitruma, cik nepieciešams un lapiņas atgūs košo krāsu un stingro izskatu.
Kukurūzas putras un tomātu uzkoda
Ja ir vēlme viesus pārsteigt ar interesantu uzkodu, kas pagatavota no vienkāršām sastāvdaļām, tad šī būs īstā uzkoda. Kukurūzas putraimu putra jeb polenta būs lielisks pamats, uz kura izkārtot tomātus – rezultātā iegūsi ērti paņemamu gardumu.
Tomātu risoto ar baziliku
Ļoti vienkārša risoto recepte, kas neprasīs ne daudz produktu resursu, ne pūles pagatavošanā. Atliek vien sagatavot visu nepieciešamo – tomātus, buljonu, rīsus un citas sastāvdaļas – un ļauties ēst gatavošanai.
Tomātu biezzupa ar baziliku
Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.
Kārtainās mīklas maizītes ar tomātiem, kazas sieru un baziliku
Kraukšķīgas kārtainās mīklas maizītes ar gardu kombināciju – tomātiem, kazas sieru un baziliku. Pasniedz kā uzkodu pie dzērieniem vai piedevu lapu salātiem.
Pildīta vistas fileja ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kārdinoši kūpošas vistas filejas, kas pildītas ar svaigiem tomātiem, kūstošu mocarellas sieru un zaļo baziliku. Pabaros gan tāpat, gan ar svaigajiem lapu salātiem.
Trauslie bazilika krekeri
Kraukšķīgie bazilika krekeri, kuru ēšana ir viens liels piedzīvojums. Pa gabaliņam vien lauz nost un ēd.
Cukīni un bazilika plācenīši ar mārrutku mērci
Sātīgas sāļās cukīni pankūkas jeb plācenīši ar svaigo baziliku. Cukīni vietā var izmantot arī jaunos kabačus. Pankūkas pikantākas padara tajās esošais čili, kā arī mārrutku mērce, ar ko tās pasniedz.
Sāļā tomātu un bazilika tarte
Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.
Svaigs bazilika pesto
Klasisks bazilika pesto, kuru baudīt pavisam svaigu. Pesto būs garda piedeva pastai, tomātu krēmzupai vai, piemēram, krāsnī ceptam lasim.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).