Seleriju īpašu padara ne tikai tai raksturīgā garša, kraukšķīgums un aromāts, bet arī veselīgums. Selerijās ir C un B grupas vitamīni, fosfors, kālijs, mangāns un citas vērtīgās uzturvielas. Turklāt, selerijas ir īpaši ieteicams našķis tiem, kas ietur slaido līniju. Ko tad no seleriju kātiem var pagatavot?
Pievieno zupai
Seleriju kāti ir lielisks papildinājums zupām – gan vārot dārzeņu buljonu, gan piešķirot garšu un tekstūru pašai zupai. Turklāt, buljona vārīšanai derēs ne tikai seleriju kāti, bet arī lapu selerijas (pēc izskata atgādina pētersīļus). Tā kā selerijas ilgas vārīšanas laikā mēdz izšķīst, tās noderēs, lai iebiezinātu zupu. Bet, ja iecienītas ir biezzupas, tad tādu var pagatavot arī no seleriju kātiem.
Pagatavo salātos
Ja ir kāds dārzenis, kam selerijas ir līdzvērtīgas, tad tie ir gurķi. Tikpat zaļas, kraukšķīgas un veselīgas ir selerijas. Tieši tāpēc nelielos gabaliņos sagrieztās selerijas papildinās ne vien svaigos lapu salātus, bet arī, piemēram, kartupeļu salātus. Un tādā veidā nebūs jāuztraucas, ka kaut kas no buntītes paliks pāri.
Pasniedz kā uzkodu
Seleriju kāti ir arī pateicīga uzkodu plates sastāvdaļa. Kātus var pasniegt tāpat svaigus, sagriežot nelielos gabaliņos un uz šķīvja liekot kopā ar burkāniem un paprikas stiebriņiem. Tomēr vēl gardāka selerija sanāks, ja tā būs pildīta – pildījumam var izmantot svaigo sieru ar garšaugiem, biezpienu vai ko citu, kas vislabāk garšo.
Papildini smūtiju
Tie, kas iecienījuši smūtijus, iespējams, jau būs pārliecinājušies, ka selerijas noderēs arī blendēto kokteiļu pagatavošanai. Piemēram, seleriju kātus var sablendēt ar bietēm un āboliem, iegūstot spēcinošu un vitamīniem bagātu kokteili. Tāpat tas lieliski garšos zaļajā kokteilī ar āboliem, spinātiem, laimu un citiem zaļumiem. Kā šķidruma bāzi šajā gadījumā izmanto ūdeni vai gāzētu minerālūdeni.
Klasiskie kartupeļu salāti
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.
Ceptas desiņas ar seleriju un pastinaku biezeni
Tik daudz labu lietu vienā gardā maltītē – biezenis, kas pagatavots no pastinakiem un selerijām un pasniegts kopā ar cepeškrāsnī apceptām desiņām. Tam visam klāt sutināti sarkanie kāposti ar sīpoliem, brokoļiem un vienkāršu mērcīti.
Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām
Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.
Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis
Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.
Pildīti selerijas kāti
Recepte, kurai konkrētu proporciju nav, tāpēc sastāvdaļas var sajaukt tā, kā pašam tīk. Īpaši patiks veģetāriešiem un svaigēdājiem, bet nesmādēs arī mazākie un prasīgākie ēdāji. Uzkodas recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēde Ilze Jurkāne.
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem
Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.
Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām
Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu mizojamais nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.
Fasolada – pupiņu zupa grieķu gaumē
Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.
Seleriju krēmzupa ar popkorna mežģīni
Piedaloties BioLoģiski.lv rīkotajā lielajā bioloģiskās zupas vārīšanas epopejā, Vegus.lv autore un veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase, piegāja lietai no otras puses - nevis recepte un tad skriešana pa veikaliem, meklējot vajadzīgās sastāvdaļas, bet vispirms apstaigāja veikalus, izpētīja, ko bioloģisku tur var dabūt, ko ne, un tad nolēma, kādu zupu vārīt. Tādejādi iepirkšanās bija pilnīgs relax - vēsā mierā daži simti metru pa Brīvības ielu, un viss vajadzīgais jau groziņā.
Pangasija selerijas - burkānu marinādē
Pangasija selerijas - burkānu marinādē smeķīgām uzkodām ciemiņus gaidot.
Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē
Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.