Visbiežāk šaubāmies par vienu lietu – mazgāt vai nemazgāt sēnes? Gailenes ir tās, ko pirms gatavošanas nevajag mērcēt ūdenī. Tā vietā sēnes pirms likšanas uz pannas iepriekš noskalo zem tekoša ūdens, ideālā gadījumā – noslauka kātiņus un cepurīti ar mitru drāniņu. Gailenes mērcējot, no tām izkļūst rūgtvielas. Gaileņu rūgtumu it īpaši var just tad, ja tās saceptas un sasaldētas ziemai – pēc atkausēšanas tās nebūs tik apetītlīgas, kā vienkārši noskalotās un apceptās.
Kas attiecas uz gaileņu saldēšanu, tad vislabāk saldēt apceptas sēnes, nevis svaigas. Saceptās porcijas ziemā varēsi atkausēt un atliks vien uzsildīt pannā. Viens gan jāatceras – gailenes nekādā gadījumā nesaldē kopā ar saceptiem sīpoliem! Sīpoli veicina sēņu bojāšanos. Gailenes, protams, drīkst saldēt svaigas, tomēr pēc atkausēšanas tās būs ļoti ūdeņainas.
Ja gailenes salasītas, bet negrasies tās gatavot uzreiz – nekādā gadījumā neliec tās mazgātas ledusskapī. Ieteicams tās nemazgāt un glabāt dārzeņu atvilktnē ledusskapī tāpat, tad tās nebojāsies un varēs cept kaut pēc nedēļas, iesaka "Cāļa foruma" pieredzējušākie lasītāji. Mazgātās gailenes ledusskapī dažu dienu laikā kļūs mīkstas, nebūs vairs stingras un to krāsa izmainīsies. Šādas gailenes nav ieteicams lietot uzturā.
Gaileņu mērce ar speķi
Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Gaileņu žuljēns
Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.
Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm
Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.
Grauzdēta graudu maize ar gailenēm
Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!
Gaileņu mērce
Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.
Gaileņu risoto
Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.
Makaroni ar gailenēm
Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu
Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.
Sēņu risoto ar mandelēm un salviju
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.