gailenes sēnes
Foto: Shutterstock
Lielā sēņotāju gaileņu bilžu gūzma sociālajos tīklos liecina tikai par vienu – šo sēņu lasīšana rit pilnā sparā. Kuram gan negaršo gaileņu mērcīte ar dillītēm un jaunajiem kartupelīšiem? Taču pirms bērt gailenes sakarsētā pannā, jāzina, kā tās pareizi apstrādāt, lai izdotos patiesi gardas, ar gailenēm raksturīgo garšu.

Visbiežāk šaubāmies par vienu lietu – mazgāt vai nemazgāt sēnes? Gailenes ir tās, ko pirms gatavošanas nevajag mērcēt ūdenī. Tā vietā sēnes pirms likšanas uz pannas iepriekš noskalo zem tekoša ūdens, ideālā gadījumā – noslauka kātiņus un cepurīti ar mitru drāniņu. Gailenes mērcējot, no tām izkļūst rūgtvielas. Gaileņu rūgtumu it īpaši var just tad, ja tās saceptas un sasaldētas ziemai – pēc atkausēšanas tās nebūs tik apetītlīgas, kā vienkārši noskalotās un apceptās.

Kas attiecas uz gaileņu saldēšanu, tad vislabāk saldēt apceptas sēnes, nevis svaigas. Saceptās porcijas ziemā varēsi atkausēt un atliks vien uzsildīt pannā. Viens gan jāatceras – gailenes nekādā gadījumā nesaldē kopā ar saceptiem sīpoliem! Sīpoli veicina sēņu bojāšanos. Gailenes, protams, drīkst saldēt svaigas, tomēr pēc atkausēšanas tās būs ļoti ūdeņainas.

Ja gailenes salasītas, bet negrasies tās gatavot uzreiz – nekādā gadījumā neliec tās mazgātas ledusskapī. Ieteicams tās nemazgāt un glabāt dārzeņu atvilktnē ledusskapī tāpat, tad tās nebojāsies un varēs cept kaut pēc nedēļas, iesaka "Cāļa foruma" pieredzējušākie lasītāji. Mazgātās gailenes ledusskapī dažu dienu laikā kļūs mīkstas, nebūs vairs stingras un to krāsa izmainīsies. Šādas gailenes nav ieteicams lietot uzturā.

Gaileņu mērce ar speķi

Foto: Shutterstock

Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Foto: Shutterstock

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Gaileņu žuljēns

Foto: Shutterstock

Gardais gaileņu žuljēns ar parmezāna cepurīti.

Lasīt vairāk

Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Grauzdēta graudu maize ar gailenēm

Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce

Foto: Shutterstock

Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Makaroni ar gailenēm

Foto: Shutterstock

Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!