Bazilika picai ar mocarellu un tomātiem – baziliks
Bazilika picai ar mocarellu un tomātiem var izmantot svaigu vai kaltētu baziliku. Kaltētu baziliku picai var pievienot jau kopā ar citām sastāvdaļām, taču svaigu baziliku karstiem ēdieniem pievieno īsi pirms gatavošanas beigām, jo, ilgi termiski apstrādājot, tas zaudē aromātu. Ir vairāki bazilika veidi un daudzi no tiem ir lietojami pārtikā. Katram bazilika veidam ir vairākas šķirnes, kuras viena no otras atšķiras ne tikai ar krāsu, bet arī ar plašu aromāta spektru – no rūgteni piparotas līdz saldenai vaniļas smaržai. Bez bazilika nav iedomājams pesto un Bazilika pica ar mocarellu un tomātiem.
Vistas gaļas picai – karijs
Lielveikalu plauktos vienmēr var atrast pikanto garšvielu maisījumu dzeltenā krāsā, kas ienes virtuvē Indijas aromātus un garšas. Karija pulveris izceļas ar savu brīnišķīgo zeltaini dzelteno krāsu, taču arī tā garša ir izcila, jo pulveris sastāv no vairākām, kopā savienotām austrumu un Āzijas valstu garšvielām – koriandra, kumina (Romas ķimenes), kurkumas, ingvera, krustnagliņām, lauru lapām, baltajiem pipariem, sarkanajiem pipariem un, iespējams, arī citām garšvielām, jo karija garšvielu maisījumi var būt dažādi. Karijs lieliski sader ar vistas gaļu un piešķir picai brīnišķīgi zeltainu nokrāsu.
Sēņu picai – timiāns
Timiāns jeb parastais mārsils ir daudzgadīgs ārstniecības augs un garšaugs. Tā izcelsmes vieta ir Vidusjūras reģions. Kulinārijā izmanto gan timiāna dzinumu jaunās lapiņas, gan kaltētas vai saldētas timiāna lapas. Timiāna lapas satur līdz 3 procentiem ēterisko eļļu, kas augam piešķir patīkamu, stipru aromātu un asu, nedaudz rūgtenu garšu. Stiprās garšas dēļ kulinārijā timiāns jālieto uzmanīgi, nelielās devās. Jāņem vērā, ka kaltētam timiānam ir krietni intensīvāka garša kā svaigam.
"Garšvielu izvēle veikalu plauktos ir tiešām plaša. Ja vien cilvēks nav pavārs vai gatavošana nav hobijs, visbiežāk gatavošanas procesā garšvielu izvēle ir konservatīva. Taču, lai atklātu jaunas garšas, nemaz nav jāeksperimentē. Pilnīgi pietiks, ja izzināsiet, kādi garšaugi iederas jūsu mīļākajā ēdienā. Turklāt garšaugu un garšvielu pievienošana maltītei ir laba alternatīva sāls patēriņa samazināšanai – nezaudējot ēdiena garšas buķeti, " iesaka picu meistars.
Asajai picai ar gaļas izlasi – Kajennas pipari
Kajennas pipari (sarkanie pipari jeb čili) var būt ļoti dažādās krāsās un arī dažādā lielumā, taču tiem visiem piemīt ļoti stipra, asa garša un aromāts. Pēc Skovila skalas, kas mēra sarkano piparu asuma pakāpi, Kajennas pipari novērtēti kā asi ar 30 000–50 000 vienībām. Skovila skalu 1912. gadā izstrādājis amerikāņu ķīmiķis Vilburs Skovils. Vismaigākā ir paprika ar 0 vienībām, savukārt visdedzinošāko garšu satur Meksikas habanero pipari, kuru "stiprums" ir 350 000 Skovila vienību. Kajennas pipari ir asāki nekā Serranos, bet nav tik asi kā Taizemes pipari.
Līdzīgi kā pārējos piparus, arī Kajennas piparus var lietot kā svaigus, tā kaltētus, kaut gan mūsu platuma grādos patērētāji lielākoties ir pazīstami ar malto Kajennas piparu variāciju. Kajennas pipari ir lielisks B vitamīna (riboflavīna un niacīna), dzelzs, magnija, kālija, A vitamīna, C vitamīna, E vitamīna, K vitamīna, B6 vitamīna un mangāna avots. Tajos ir ļoti zems holesterīna un nātrija saturs. Tā kā Kajennas pipariem nav savas izteiktas garšas un tie ēdienam galvenokārt piešķir asumu, tos var lietot, lai picu padarītu pikantāku, būtiski nemainot tās garšas buķeti. Kajennas piparus visbiežāk izmanto tieši pikanto ēdienu cienītāji, taču prātīgi pievienota šķipsniņa nesabojās arī citus ēdienus.
Jūras velšu picai – oregano
Oregano jeb raudene (Eiropā saukta arī par majorānu) ir tipiska picas garšviela. Oregano ir ļoti iecienīts, klasisks garšaugs, ko pazīst un lieto visā pasaulē. Īpaši populārs tas ir itāļu, grieķu un meksikāņu virtuvēs. Picai vislabāk izvēlēties tieši kaltētu oregano, kurš, sastopoties ar karstumu, atdos vislabākās garšas. Oregano picai jāpievieno īsi pirms gatavošanas beigām, lai piešķirtu tai pilnīgāku aromātu un garšu. Iegādājoties svaigu oregano, lapām jābūt stingrām, spīdīgām, skaisti zaļām un nekādā gadījumā savītušām. Savukārt, pērkot kaltētu, skatieties, lai lapas ir zaļas, bet ne brūnas, pelēkas vai melnas.
Tomātu pica provansiešu gaumē
Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.
Ātrā bezrauga mīklas pica
Pica steidzīgajiem, kad nav vēlēšanās raudzēt picas mīklu, bet ļoti gribas sātīgo gardumu.
Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām
Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".
Kartupeļu 'pankūkpica'
"Kartupeļu pankūka uzlabotā versijā, kas garšos arī tiem, kas nav iemīļojuši parastās kartupeļu pankūkas, jo pica tomēr garšo gandrīz visiem. Noderēs arī tiem, kas pēc darba vēlas ātri un garšīgi kaut ko pagatavot. Pasniegt var gan atsevišķi, gan kopā ar svaigiem salātiem. Ļoti variējama recepte, jo pa virsu var likt to, kas vislabāk garšo, kā arī var taisīt mazāka izmēra picas – tas pēc katra paša vēlēšanās," par savas ģimenes "firmas" recepti raksta Evita Eglīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem tās autore piedāvā ar Cālis.lv un Zoombook konkursa starpniecību.
Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem
Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.
Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu
Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.
Margaritas pica ar puķkāpostu pamatni
Picu var izcept ne tikai ar ierasto rauga mīklu. Tās vietā var pagatavot ne mazāk gardo puķkāpostu un mandeļu miltu mīklu. Šo pamatni, protams, var izmantot jebkura veida picai, bet šoreiz piedāvājam klasisko Margaritas picas salikumu - tomāti, mocarella un baziliks.
Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem
Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.
Bezglutēna pica ar fetas sieru un ķiršu pipariem
Tiem, kuriem veselība neļauj uzturā lietot glutēnu saturošus produktus, picas pagatavošana noteikti nav šķērslis, ja vien receptē ievērota pareiza mīklas pagatavošana. Šo recepti vērts pamēģināt gan bezglutēna piekritējiem, gan visēdājiem, jo rezultāts patīkami pārsteigs katru skeptiķi.
Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem
Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.
Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica
Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.
Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.