brūnie rīsi
Foto: Shutterstock
Brūnie rīsi, atšķirībā no parastajiem baltajiem rīsiem, ir uzturvielu ziņā vērtīgāki un šķiedrvielām bagātāki. Tas ir tikai viens no iemesliem, kāpēc tos ir vērts ieviest ēdienkartē biežāk. Tiem piemīt arī izteiktāka garša un patīkams aromāts. Salīdzinot ar parastajiem rīsiem, brūnajiem ir nepieciešama arī lielāka pietāte, tos vārot. Kā to izdarīt pareizi?

Vispirms jāsaprot, ka brūno rīsu vārīšana aizņems nedaudz ilgāku laiku. Tos nepieciešams katliņā karsēt pat 45 minūtes. Nepieciešams arī ievērot pareizo rīsu un ūdens proporciju – uz vienu glāzi rīsu vajadzīgas divas glāzes ūdens (1:2). Atšķirībā no ražotāja norādījumiem, ūdeni var vajadzēt arī vairāk.

Vispirms katliņā uzvāra ūdeni. Tad pievieno rīsus, mazliet sviesta un sāls garšai un apmaisa vienu reizi. Katliņam uzliec vāku un ļauj rīsiem vārīties 40-45 minūtes. Svarīgi – necilā katla vāciņu un neapmaisi rīsus!

Kad laiks pagājis, noņem vāku un skaties, vai viss ūdens ir uzsūcies rīsos. Pabīdi ar karoti rīsus no katliņa dibena – ja palicis nedaudz ūdens, ļauj tiem pavārīties vēl kādu mirkli, bet noteikti nemaisi, citādi rīsi nebūs irdeni.

Savvaļas rīsu un Briseles kāpostu supersalāti

Britu pavārmākslas un veselīga dzīvesveida entuziasts Džeimijs Olivers iesaka uzturā iekļaut bagātīgu produktu daudzumu - dažādus augļus, dārzeņus, liesu gaļu, olas, pākšaugus, riekstus, sēklas, pilngraudu produktus un zema tauku satura piena produktus.

Lasīt vairāk

Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci

Foto: Vida Press

Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock

Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Rīsu salāti ar lasi, gurķi un zirņiem

Foto: Shutterstock

Gardi rīsu salāti, kam pievienots lasis, zirņi un atspirdzinošais gurķis. Maltītei mazliet pikantuma piešķirs mērce, kurā ir ne tikai laima sula, bet arī čili.

Lasīt vairāk

Brūnie rīsi ar spinātiem un šampinjoniem

Foto: Publicitātes foto

Pavasarī, kad tā vien gribas vairāk košas krāsas redzēt arī uz šķīvja, vērts pagatavot šo sātīgo maltīti ar rīsiem un spinātiem. Sātīgi un visnotaļ gardi!

Lasīt vairāk

Basmati rīsi indiešu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Rīsu ēdienu gatavošana nudien ļauj brīvi izpausties un katru reizi maltīti pagatavot citādāk. Ja vēl neesi gatavojis basmati rīsus, tad šī, iespējams, ir labākā recepte, ar ko sākt, lai izbaudītu rīsu lielisko garšu kombinācijā ar sildošām garšvielām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Rīsu, grūbu, tomātu un fetas siera salāti Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salāti, kurus ēdot, katrs kumosiņš atgādinās par laiski saulainām dienām pie Vidusjūras. Tie būs ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, pateicoties sastāvā esošajām grūbām, rīsiem, garšaugiem un dārzeņiem. Bet citronu sulas un olīveļļas mērce piedos gardu spirgtumu.

Lasīt vairāk

Cepti vārīti rīsi ar kūstošu sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nedaudz novārīti un pēc tam apcepti rīsi ar kūstoša Čedaras siera cepurīti. Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Ar šo recepti savus viesus mājas ballītēs un citos gadījumos cienā brazīlieši.

Lasīt vairāk

Medū glazēts lasis ar rīsiem un brokoļiem

Foto: Shutterstock

Ātri, vienkārši un garšīgi – fiksām pusdienām vai vakariņām lasis ar rīsiem un saujiņu brokoļiem būs tieši laikā. Laša fileju vēl īpašāku padara tas, ka tā ir glazēta gardā medus mērcītē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!