Baklažānus var cept, sautēt, grilēt, marinēt un izmantot visdažādākajos ēdienos kopā ar citiem dārzeņiem un gaļu. Vienīgais – šo dārzeni labāk neēst svaigu. Tā kā baklažānam ir specifiska garša, svaigs tas var nebūt baudāms.
Gatavošanai izvēlies tādus baklažānus, kuru miza ir košā krāsā, nav bojāta, un dārzeņa virsma ir stingra, bet ne cieta. Pirms gatavošanas baklažānu var nemizot. To var griezt ripiņās, garenās šķēlēs, kubiņos, salmiņos un visādās citās formās. Tāpat kā kabačus, baklažānus var nedaudz izgrebt un pildīt ar mērci, sieru, gaļu, rīsiem un citām sastāvdaļām.
Sālīt vai nesālīt?
Tā kā ir šķirnes, kuru baklažāni ir visai rūgteni, tos pirms gatavošanas nepieciešams nedaudz apkaisīt ar sāli. Baklažāniem ir sūklītim līdzīga tekstūra, tāpēc tas uzsūc visas citas garšas ļoti ātri. Līdz ar to sālīšanu atstāj brīdim, kad taisies to likt uz pannas, cepeškrāsnī, sautējumā vai kā citādi pagatavot. Sāls palīdzēs baklažāniem arī tik ļoti neuzsūkt eļļu.
Ko gatavot no baklažāniem?
Baklažāni būs ļoti gardi, ja tos pagatavos cepeškrāsnī ceptus, nedaudz apviļātus eļļā un garšvielās. Apceptas baklažānu šķēles var sapildīt ar mīkstu sieru un kādu pikantāku dārzeni, aizrullēt un pasniegt kā uzkodu. No baklažāniem un burkāniem sanāks ļoti garda dārzeņu buljona zupa, it īpaši, ja tai pievienos asās garšvielas. Bet klasikas cienītājiem patiks franču sautējums "ratatouille".
Ceptas baklažānu ripiņas ar zaļumu pesto
Baklažānu ripiņas ar pesto, kam pievienots fetas siers – vieglām pusdienām vai kā piedeva gaļai vai zivij. Ja pesto nevilina, baklažānu šķēlītes lieliski garšos arī ar kādu krējuma vai jogurta mērci.
Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni
Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.
Pildītas baklažānu laiviņas
Gardas baklažānu laiviņas, kas pildītas ar tomātiem, sīpoliem un pārkaisītas ar sieru, kas pēc pagatavošanas ir patīkami izkusis. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Sallija, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu
Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.
Fusilli pasta ar baklažāniem pikantā tomātu mērcē
Sātīgā, pikantā pasta ar baklažāniem ir ideāli piemērota veģetāriešiem un tiem, kas ikdienas uzturā nelieto piena produktus. Labi garšos arī tad, ja otrreiz uzsildīta. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru
Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Apcepti baklažāni un cukīni ar lazdu riekstiem
Burvīgi siltie salāti ar cukīni un baklažāniem, kas fantastiski garšo kopā ar bezpiedevu jogurta mērci. Kraukšķīgumu maltītei piešķirs lazdu rieksti. Pats jaukākais – šo maltīti vari baudīt gan siltu, gan aukstu.
Krāsnī cepti pildīti baklažāni ar spinātiem un čorizo
Gribi kaut ko garšīgu un krāsainu? Izvēlies nedaudz pikanto spāņu čorizo desu. Tā nekad neliek vilties. Piedāvājam to izmantot kā baklažānu pildījumu kopā ar sieru, tomātiem un spinātiem. Sagatvošana kopā ar cepšanu krāsnī neaizņems vairāk kā 30 minūtes.
Baklažānu rullīši ar kazas sieru
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.
Baklažānu un tomātu crostini
Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.
Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem
Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.
Musaka – baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.
Baklažānu krēmzupa
Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.
Baklažāni rīvmaizē
Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.
Baklažānu un paprikas pastēte
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.
Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem
Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.
Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums
Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.
Video: Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums
Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.