Kūkas vidus par daudz pacēlies un saplaisājis. Šai problēmai ir iespējami trīs cēloņi – mīklai pievienots par daudz cepamais pulveris vai soda, kūkas forma ir pārāk maza vai krāsns temperatūra ir pārāk augsta. Nākamo reizi, kad gatavo kūku, pamēģini biskvītu necept pārāk mazā formā, lai tas nebūtu tik augsts, pārliecinies, vai nav nepieciešama zemāka krāsns temperatūra vai arī samazini cepamā pulvera daudzumu.
Neizcepies kūkas vidus. Ja biskvītkūkas vidus ir neizcepies un mīkla vēl ir "jēla", tad kūku esi cepis pārāk īsu laiku. Kad grasies kūku izņemt no krāsns, ar zobu bakstāmo kociņu vai bambusa iesmiņu iedur tās vidū – ja kociņam nekas nav pielipis pēc izvilkšanas, biskvīts būs gatavs. Ja pie kociņa pieķeras mīkla, cep to vēl kādu mirkli.
Pārcepies biskvīts. Ja biskvīts ir krietni brūnāks, kādam tam būtu jābūt, bet vidus kūkai ir ēdams, tad pie vainas ir cepamā forma – tā izvēlēta pārāk liela.
Saplakusi kūka ar gaisa burbulīšiem. Šai neveiksmei arī ir divi cēloņi – vai nu kūka nav ielikta cepties tiklīdz, kā uzjaukta mīkla, vai arī krāsns nav bijusi pietiekami karsta brīdī, kad kūkas forma tajā ielikta. Ir svarīgi biskvītkūkas cept tiklīdz, kā mīkla uzjaukta, citādi mīklā veidosies gaisa burbulīši, kas sabojās biskvītu.
Biskvīts iekrities vidū. Šīs problēmas cēlonis var būt krāsns durtiņu virināšana, pirms biskvīts sarecējis. Vēl viens variants – mīklai pievienots pārāk daudz cepamais pulveris. Nākamreiz centies nevirināt cepeškrāsni un nomērīt nepieciešamo cepamā pulvera daudzumu precīzi, vadoties pēc receptes.
Biskvīta malas ir apdegušas un kraukšķīgas. Var gadīties, ka pie šī rezultāta novedis tas, ka mīklā ir bijis pārāk daudz sviests vai eļļa. Vēl pie vainas var būt cepamā forma, pārāk karsta krāsns, ilga cepšana vai izmantotas taukvielas, kas nepavisam nav piemērotas kūku gatavošanai.
Kūku nevar izņemt no formas. Šai problēmai ir tikai viens iemesls – nepietiekama formas ietaukošana vai cepamā papīra neieklāšana. Nevairies piegriezt cepamo papīru precīzi formā – tu taču nevēlies, lai tava biskvītkūka izkristu no formas vairākos gabalos?
Kūka ir ļoti blīva. Ja biskvītkūka sanākusi ļoti blīva un cieta, mīklā ticis par maz gaisa vai izmantots pārāk liels daudzums ar cepamo pulveri. Jaucot mīklu, centies sausās sastāvdaļas sajaukt atsevišķi no mitrajām un tad vienu masu iejaukt otrā ar putu slotiņas palīdzību.
Mīkla plūst pāri formai. Atkal esi izvēlējies pārāk mazu formu. Jebkura kūkas formā jāpiepilda līdz trim ceturtdaļām, lai biskvīts varētu skaisti pacelties un viss izdotos.
Virsma apdegusi, vidus negatavs. Arī šim misēklim pie vainas ir pārāk maza forma.
Pavasarīgā biskvīta un zefīra kūka ar ogu krēmu
Ar biskvīta kūkām, šķiet, grūti pārsteigt. Jāatzīst, arī man pašai biskvīta kūkas nešķiet tās gardākās, priekšroku dodu ''mitrākām'' kūkām, taču šī, manas mammas gatavotā interpretācija, patīkami pārsteidza. Tieši tāpēc mammas vārdā padalos ar recepti, kas izceļas gan ar dažādajām kārtām, gan neparasto ogu krēmu.
Citronu kēkss
Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.
Šokolādes biskvīta kūka ar aprikožu ievārījumu – Zahera torte
Klasiskā austriešu šokolādes kūka Zahera torte ir viens no slavenākajiem Vīnes desertiem. Pagatavo garšīgo saldo ēdienu no bagātīga šokolādes biskvīta, aprikožu ievārījuma un tumšās šokolādes glazūras.
Mandeļu miltu un olīveļļas kūka
Gaisīga un garda kūka, kurā nav ne kripatiņas parasto miltu. No mandeļu miltiem un olām gatavotais biskvīts būs maigs, un to varēs baudīt arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība.
Citronu biskvīta rulete
Gaisīga un mīksta citronu biskvīta rulete ar saldu citrona krēmu. Ruletes gabaliņi garšos lieliski kopā ar krūzi karstas tējas vai kafijas.
Kārdinošā šokolādes kūka ar piparmētrām
Izteikti smaržīgs kakao un piparmētru biskvīts, pat veseli divi, kam virsū ziesta ar piparmētrām piesūcināta šokolāde. Tik grēcīgi gardam un izskatīgam šokolādes gabaliņam pretoties grūti. Un ak, cik gardi! Turklāt pagatavošana ir itin viegla, jo nepieciešamo sastāvdaļu klāstā nav nekā sveša.
Mandeļu biskvīts ar ābolu krēmu
Burvīgs un gaisīgs kārums, kura gatavošanai netiek izmantoti nedz milti, nedz cukurs, nedz taukvielas. Saldumu dos medus, bet sakulto olu kopā saturēs mandeļu milti.
Zemeņu biskvītkūka Dženovas gaumē
Kailā biskvītkūka, kas neslēpj to, kas "lācītim" vēderā. Fantastisks vasaras deserts, kura pagatavošana, lai gan prasa nedaudz laika, nemaz nav tik grūta. Un kam gan negaršo gaisīgs biskvīts, zemenes un putukrējums!
Trīskāršā šokolādes kūka
Baltā, piena un tumšā šokolāde vienā kūkā? Dietologi par šādu kaloriju bumbu saķertu galvu, bet mēs zinām, ka sevi vajag palutināt ar kārtīgu devu šokolādes, jo tā taču izraisa prieku. Šī trīskāršā, ārkārtīgi gardā šokolādes kūka mazai laimes sajūtai būs tieši laikā.
Vienkāršā sviesta biskvīta kūka ar putukrējumu
Vienkārša recepte ātrai brīvdienu kūkai, ja "parastais" biskvīts šķiet apnicis un jāiepriecina arī kāds, kurš nedrīkst lietot uzturā glutēnu.
Brūnā biskvīta kūka ar baltās šokolādes un kokosa krēmu
Kūkas recepte, kurā izmantots brūnais biskvīts, melnā šokolāde, baltā šokolāde un kokosriekstu piens. Ja pirmajā brīdī rodas aizdomas, kā tas viss garšos kopā, varu pateikt, ka debešķīgi!
Kakao biskvīta torte ar putukrējumu un ogām
Gatavojoties pavasara sirsnīgākiem svētkiem – Māmiņu dienai, veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis aicina mammu svētkos pārsteigt ar pašu gatavotu, gardu kūku, piemēram, kakao biskvīta torti ar putukrējumu un ogām. Tā ne tikai būs īpašs pārsteigums mammai, bet arī patīkams našķis ikvienam svētku viesim.