arbūzs augļi vasara
Foto: Shutterstock

Ne katram vien ir gadījies stāvēt lielveikalā vai tirgū pie stenda ar arbūzu kalniņu un prātot, kurš tad būs tas vislabākais, lai to ņemtu līdzi uz mājām. Lai kaut nedaudz atvieglotu pareizā un īstā arbūza izvēli, tāda, kas ir visgatavākais, sulīgākais un plānāko miziņu, nepieciešams vien sekot dažiem praktiskiem soļiem.

Gluda miziņa bez bojājumiem

Gatavam arbūzam miza būs nebojāta, bez nobrāzumu pazīmēm, un pats galvenais, bez manāma puvuma. Mizai jābūt vienmērīgi zaļā tonī. Pagrozot arbūzu, būs redzams dzeltens plankums – nospiedums, kur redzams, ka arbūzs gatavošanās laikā gulējis uz zemes, iesaka "TheKitchn". Šim plankumam ir jābūt gaiši dzeltenzaļam – ja tas ir bāls, arbūzs nebūs baudāms.

Smagāks savam izmēram

Pacel arbūzu rokās un novērtē tā smagumu – gatavam arbūzam, pat ja tas izskatās neliels, ir jābūt pasmagam. Tomēr, ja arbūzs ir smags kā akmens, tas būs vēl negatavs. Ja ir spēka, ar rokām paspied arbūzu – tam vajadzētu iekrakšķēties. Tāpat ar roku vari pieklauvēt pie arbūza mizas, ja skaņa ir dobja – tas ir gatavs. Novērtē arī arbūza kātiņa vietu – tai jābūt sausai. Ja mazais laukumiņš vēl ir zaļš, arbūzs ir negatavs.

Uzglabāšana mājās

Kad gatavākais arbūzs iegādāts un pārvests mājās, tam jāatrod ideālā vieta uzglabāšanai. Ja arbūzu negrasies apēst uzreiz, izvēlies tam tumšu un vēsu vietu. Nesteidzies to ielikt ledusskapī – lielajā aukstumā arbūzs var zaudēt savu saldeno garšu. Ja tomēr cita vieta uzglabāšanai neatrodas, arbūzu apklāj ar pārtikas plēvi un novieto lielo ogu vai tās šķēlītes dārzeņu un augļu atvilktnē.

Arbūza un melones sulas saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards saldētās sulas saldējums tikai no četrām sastāvdaļām – arbūza, melones, laima sulas un svaigi spiestas ābolu sulas. No tā visa sanāks gardi saldējumi, kuri uz kociņa gozēsies oranži rozā toņos, bet garšos vēl labāk, jo tam nebūs nekādu lieku sastāvdaļu.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Foto: Shutterstock

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Gandrīz saldējums - dzesētas arbūzu šķēles

Foto: Shutterstock

Atjautīgs veids, kā pasniegt arbūzu, turklāt atspirdzinošs un tik vēsinošs karstā vasaras dienā.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija

Foto: Shutterstock

Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.

Lasīt vairāk

Arbūzu gaspačo

Foto: Shutterstock

Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais arbūzu sulas un vīna kokteilis piektdienas vakaram

Foto: Shutterstock

Nupat ir īstais arbūzu un meloņu laiks! Recepte atsvaidzinošam vasaras dzērienam piektdienas vakarā - iedvesmojāmies spāņu tapu bāra Madride Facebook profilā!

Lasīt vairāk

Arbūza un laima kokteilis

Ideāls dzēriens karstai vasaras dienai. Izvēlies gatavu un ļoti saldu arbūzu, kuru pirms izmantošanas dažas stundas paturi ledusskapī.

Lasīt vairāk

Vasarīgu salātu kubs

Foto: Shutterstock

Ļoti oriģināls un neordināts veids, kā pasniegt vasarīgus salātus. Siera vietā vari izmantot kādu augli, rezultātā iegūstot gardu desertu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!