ziedkāposti puķkāposti
Foto: Shutterstock
Šobrīd, kad ziedkāpostu raža ienākusies un par labu cenu iespējams nopirkt vietējo audzētāju dārzeņus, vērts padomāt, kā gardos dārzeņus noglabāt ziemai. Ja ziedkāpostus nācies saldēt, pēc atkausēšanas var gadīties, ka tie ir kļuvuši rūgti. Kā cīnīties ar šo mazo problēmu?

Iemesls tam, kāpēc ziedkāposti pēc atkausēšanas un pagatavošanas ir rūgti, var būt pavisam vienkāršs – pirms saldēšanas dārzeņi nav noblanšēti, līdz ar to tajā esošās baktērijas nav iznīcinātas. Tāpēc nākamo reizi, kad grasies saldēt ziedkāpostus, pavisam noteikti apsver arī to, ka dārzeņa gabaliņus pirms tam labāk novārīt verdošā ūdenī kaut brīdi. Tas pats attiecas arī uz ziedkāpostiem līdzīgajiem brokoļiem.

Ziedkāpostu saldēšana soli pa solim


Vispirms jāizvēlas tādi ziedkāposti, kas būtu bez bojājumiem – krēmīgi balti, ar stingru "ziedkopu" galviņu. Ziedkāpostam nogriež zaļās lapas, apgriež kacenu un noskalo.

Tad sagriež ziedkāposta galviņu sīkākos gabaliņos. Paralēli nelielā katliņā ielej ūdeni, pieber mazliet sāli un aptuveni 1-2 tējkarotes etiķi. Sāls un/vai etiķis noderēs, jo saglabās ziedkāpostu krāsu blanšēšanas laikā. Blanšēšana arī aizkavēs enzīmu iedarbību dārzenī un līdz ar to tie nebūs rūgti, norāda "LiveStrong".

Kad ūdens katliņā ir verdošs, tajā nelielās porcijās blanšē ziedkāpostus. To dara apmēram 3 minūtes.

Pēc tam ar putu karoti izņem ziedkāpostus no ūdens, nokāš un atdzesē. Kad ziedkāposti atdzisuši, tos sapilda saldēšanas maisiņos vai trauciņos un liek saldētavā.

Ziedkāpostus saldētavā varēsi uzglabāt pat 12 mēnešus. Pirms gatavošanas tos nevajadzēs atkausēt – vienkārši pievieno zupai vai sautējumam, kā iecerēts.

Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.

Lasīt vairāk

Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru

Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci

Foto: Shutterstock

Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!

Lasīt vairāk

Puķkāpostu ābolu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.

Lasīt vairāk

Ziedkāposti mīklā

Foto: Shutterstock

Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!