Iemesls tam, kāpēc ziedkāposti pēc atkausēšanas un pagatavošanas ir rūgti, var būt pavisam vienkāršs – pirms saldēšanas dārzeņi nav noblanšēti, līdz ar to tajā esošās baktērijas nav iznīcinātas. Tāpēc nākamo reizi, kad grasies saldēt ziedkāpostus, pavisam noteikti apsver arī to, ka dārzeņa gabaliņus pirms tam labāk novārīt verdošā ūdenī kaut brīdi. Tas pats attiecas arī uz ziedkāpostiem līdzīgajiem brokoļiem.
Ziedkāpostu saldēšana soli pa solim
Vispirms jāizvēlas tādi ziedkāposti, kas būtu bez bojājumiem – krēmīgi balti, ar stingru "ziedkopu" galviņu. Ziedkāpostam nogriež zaļās lapas, apgriež kacenu un noskalo.
Tad sagriež ziedkāposta galviņu sīkākos gabaliņos. Paralēli nelielā katliņā ielej ūdeni, pieber mazliet sāli un aptuveni 1-2 tējkarotes etiķi. Sāls un/vai etiķis noderēs, jo saglabās ziedkāpostu krāsu blanšēšanas laikā. Blanšēšana arī aizkavēs enzīmu iedarbību dārzenī un līdz ar to tie nebūs rūgti, norāda "LiveStrong".
Kad ūdens katliņā ir verdošs, tajā nelielās porcijās blanšē ziedkāpostus. To dara apmēram 3 minūtes.
Pēc tam ar putu karoti izņem ziedkāpostus no ūdens, nokāš un atdzesē. Kad ziedkāposti atdzisuši, tos sapilda saldēšanas maisiņos vai trauciņos un liek saldētavā.
Ziedkāpostus saldētavā varēsi uzglabāt pat 12 mēnešus. Pirms gatavošanas tos nevajadzēs atkausēt – vienkārši pievieno zupai vai sautējumam, kā iecerēts.
Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem
Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.
Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem
Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.
Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem
Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.
Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām
Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".
Cepeškrāsnī gatavoti ziedkāposti un brokoļi ar sieru
Šis viegli pagatavojamais veģetārais ēdiens ir gan garšīgs, gan veselīgs. Maltīte, ko iesaka talantīgais britu šefpavārs Džeimijs Olivers, lieliski iederēsies arī Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā, un to novērtēs pat izsmalcinātākie gardēži. Apēstā porcija sniegs sāta sajūtu un vienlaikus neradīs smaguma sajūtu vēderā.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Puķkāpostu ābolu krēmzupa
Krēmīga, saldskābena, lieliska puķkāpostu krēmzupa. Āboli tai piešķir īpašu vieglumu un izsmalcinātību. Gan āboli, gan puķkāposti pirms vārīšanas tiek viegli apcepti sviestā, piešķirot zupai riekstainu noti.
Ziedkāposti mīklā
Ziedkāpostus mīklā pasniedz ar tomātu mērci un dillēm.
Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru
Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.
Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.