lasis folija zivs pusdienas vakariņas
Foto: Shutterstock
Gatavojot dārzeņus, gaļu vai zivis cepeškrāsnī, protams, to var darīt kādā cepamtraukā. Tomēr nelielais palīglīdzeklis – alumīnija folija – maltīti padara pavisam īpašu. Tajā ievīstītie ceptie kartupeļi ir mīkstāki, vista sulīgāka, bet lasis – perfekts. Kā pareizi gatavot ar foliju? Lūk, daži principi, kas jāievēro.

Tiem, kas prātojuši, kura puse alumīnija folijai piemērota locīšanai uz iekšu, var neprātot. Zināms, ka folijai viena puse ir spīdīga, bet otra matēta. Izrādās, tam, kurā no abām pusēm tiek ievīstīti produkti, nav absolūti nekādas nozīmes. Speciālisti no "America's Test Kitchen" izpētījuši, ka zivis, gaļa un dārzeņi izcepsies vienādā laikā un ar vienādu iekšējo temperatūru, neatkarīgi no tā, kura no folijas pusēm tiek izmantota.

Folija palīdz maltītei neiztvaikot, tāpēc tā neapbrūnēs, bet saglabās skaistu, košu krāsu un neapdegs. Tāpēc jārēķinās ar to, ka folijas sainīšiem jābūt cieši aizvīstītiem. Tāpat, drošības labad, lai nekas neiztecētu, pirms ievīsti folijā, piemēram, dārzeņus, vari salocīt to divās kārtās. Ja tomēr nepieciešams, lai maltīte iegūtu zeltainu garoziņu, atvīsti folijas sainīti un pacep ēdienu krāsnī vēl 3-4 minūtes.

Ko var gatavot folijas sainīšos? Visklasiskākais produkts, ko gatavo folijā, protams, ir kartupeļi. Bet folijas kabatiņās drīkst ievīstīt arī citus dārzeņus, it īpaši tos, ko vēlies saglabāt pēc gatavošanas pietiekami sulīgus, ar skaistu krāsu, piemēram, kabaču ripiņas, tomātus, papriku, burkānus. Tāpat folijā lieliski pagatavosies gan zivs gabaliņi, gan vistas gaļa. Cepeša gatavošanu gan labāk veic lielā cepeštraukā, foliju izmantojot vien trauka pārsegšanai. Kas attiecas uz gatavošanas laiku, tad stingri vadies pēc receptē noteiktā.

Folija atvieglo vairāku produktu pagatavošanu – uz vienas sloksnes vari likt gan sviesta pupiņas, gan garšaugus, gan laša filejas gabaliņu, pārsmērējot to ar pesto. Pēc tam aizvīsti foliju ciet, lai veidotos kabatiņa, un liec krāsnī. Maltīte būs gatava vienā piegājienā un nevajadzēs smērēt pannas un kastroļus, vien ieslēgt un izslēgt cepeškrāsni.

Tāpat folija domāta ne tikai izmantošanai cepeškrāsnī. Tajā ievīstītus kartupeļus vari cept tieši oglēs grilā, savīstītus dārzeņus un zivis – uz grila restītēm. Ja gribas interesantu desertu, ievīsti folijā svaigu, nenomizotu banānu, kam iegriezts sāns un tajā salikti šokolādes gabaliņi. Dažās minūtēs iegūsi brīnumgardu saldo ēdienu.

Grilēta forele ar krāsnī ceptiem dārzeņiem

Gardas, grilētas foreles ar krāsnī ceptiem dārzeņiem – kartupeļiem, kabačiem, sīpoliem, cukīni un citiem gardumiem. Recepti portāla "Viņa" grila meistardarbu konkursam iesūtījusi Samanta.

Lasīt vairāk

Folijā cepti jaunie kartupeļi

Foto: Shutterstock

Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.

Lasīt vairāk

Grilētas sēnes ar laima spirgtumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.

Lasīt vairāk

Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļi folijā ar garšvielām

Foto: Shutterstock

Kartupeļi folijā ar garšvielām labi garšo ar aukstajām mērcēm (majonēzes, krējuma utt), gan karstajam (salda krējuma, siera utt), gan ar zaļumu sviestiņu. Variācijas daudz un dikti.

Lasīt vairāk

Līdaka cepta folijā

Foto: Shutterstock

Pēc veiksmīga loma - līdaka cepta folijā.

Lasīt vairāk

Folijā cepts lasis

Foto: Shutterstock

Folijā cepts lasis - lepnam piknikam.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas laša pauniņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!