Tāpat kā variācijas par pašiem Cēzara salātiem, arī mērces receptūras ir daudz un dažādas, tikai nedaudz vai krasi atkāpjoties no oriģināla. Garšas gaumes ir dažādas, tāpēc katrs vadās pēc saviem ieskatiem, tomēr, ja vēlies izmēģināt autentisko Cēzara salātu mērci, vadies pēc ''The Kitchn'' sniegtajām norādēm.
Tiek uzskatīts, ka Cēzara salātu mērcē jābūt anšoviem, ķiplokiem un olas dzeltenumiem – tās ir sastāvdaļas, kas kopā veido to neatkārtojamo garšu. Bez tām, protams, ir vēl piedevas, taču par visu pēc kārtas.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 1 anšovu fileju kārbiņa
- 2 ķiploku daivas
- 3 olu dzeltenumi
- Tējkarote Dižonas sinepju
- 2 tējkarotes citronu sulas
- 2 tējkarotes olīveļļas
- 120 ml augu eļļas
- 2 tējkarotes smalki sarīvēta Parmezāna siera
- Svaigi malti melnie pipari
- Šķipsna sāls
Mērces gatavošana
Vispirms uz dēlīša smalki sakapā ķiploku un anšovus – var kapāt uzreiz abas sastāvdaļas kopā, lai sajaucas garšas un aromāti. Centies visu sakapāt ar nazi, cik vien smalki iespējams, lai mērcē neuzkostu lielu ķiploka gabalu un arī anšovi būtu smalkos, smalkos gabaliņos.
Atsevišķā bļodā ar putojamo slotiņu saputo olu dzeltenumus. Kad dzeltenumi saputoti, pievieno sinepes un turpini kult, līdz tās viendabīgi iemaisījušās.
Tad olu dzeltenumu masai var pievienot smalki sakapāto anšovu un ķiploku masu. Iemaisi, lai masa viendabīgi sajaucas ar šķidrumu.
Pēc tam pamazām lej klāt citronu sulu, nepārtraukti putojot bļodas saturu. Masai jau pamazām jākļūst krēmīgai. Tad var lēnā strūklā liet klāt olīveļļu, turpinot putot, lai neveidojas emulsija. Kad tā pievienota, to pašu dara ar augu eļļu, pamazām to lejot klāt un putojot ar slotiņu. Puto, kamēr mērce ieguvusi krēmīgu konsistenci.
Beigās iemaisi sieru, piparus un sāli. Pagaršo – ja šķiet, ka vajag vairāk skābuma, salduma vai pikantuma, pievieno papildu kaut ko klāt. Mērcei jābūt gardai pašai par sevi, tad tā lieliski papildinās arī salātus.
Ieteicams ļaut mērcei ievilkties dažas minūtes un pirms pasniegšanas vēlreiz samaisīt, bet vislabāk to gatavot iepriekšējā dienā un 10 minūtes pirms pasniegšanas izņemt no ledusskapja – tad garšas būs vislabāk ievilkušās.
Cēzara salāti ar bekonu
Gardie Cēzara salāti ar mazu sātīguma devu grēkotājiem – bekona gabaliņiem. Pagatavo mērci pats, tad zināsi, ka tā būs patiešām garda!
Cēzara salāti ar jaunajiem kartupeļiem
Beidzot klāt ir atvaļinājumu laiks ar laiskiem vakariem, lēniem rītiem un iespēju gatavot ikdienas maltītes pārdomāti un skaisti. Izmanto iespēju izmēģināt jaunas receptes!
Vislabāk šo salātu gatavošanai izmantot jaunos kartupeļus, kas ir aromātiski un garšo pēc vasaras! Tā būs laba piedeva grilētiem ēdieniem vai piestāvēs vieglām vakariņām ģimenes lokā.
Cēzarsalāti ar kale kāpostu un lasi
Visātrākais un veselīgākais veids, kā maltītē iekļaut veselīgo un vērtīgo kale kāpostu, ir pagatavojot tos svaigos salātos, taču jāatceras, ka kale kāpostam ir izmantojamas tikai lapas. Šis kāposts lieliski garšos kopā ar tomātiem, lociņiem, ķiplokiem, riekstiem, baziliku, seleriju, pētersīļiem, svaigo sieru, kā arī svaigi spiestās sulās. Cēzarsalātu recepti iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis.
Cēzara salāti ar sierā un rīvmaizē panētu vistas šķiņķīti
Cēzara salāti, šķiet, ir labākā izvēle, ja vēlies ēst ko atsvaidzinoši sātīgu, bet tajā pašā laikā vieglu. Piedāvājam restorāna "Aqua Luna" šefpavāra Ginta Aizupieša versiju šiem populārajiem salātiem, ko virtuves meistars gatavoja "Tasty.lv" un "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē aprīļa sākumā.
Cēzara salātu mērce
Cēzara salātu mērce - recepte no portāla "Cālis.lv" lietotājas Machikas. Receptes pierakstā saglabāta autores oriģinālrakstība un stils.