Visa panākumu atslēga slēpjas ne tikai saldēšanai paredzēto pupiņu šķirņu izvēlē, bet arī termiskajā apstrādē. Pirms pupiņas svaigas saber saldēšanai paredzētajos maisiņos vai kastītēs, ir vērts tās noblanšēt. Tas nepieciešams, lai pēc daudziem mēnešiem atkausētās un pagatavotās pupiņas nebūtu ar rūgtu garšu.
Ja saldēšanai izvēlies pupiņas pākstīs (zaļās pupiņas, dzeltenās sviesta pupiņas vai kādas citas), tad pārliecinies, lai tās būtu tiešām izaugušas, nav zaļas, ar neieskrambātām pākstīm un košu, izteiksmīgu krāsu. Tām nevajadzētu būt pāraugušām, citādi tās būs stiegrainas. Pupiņas pirms saldēšanas noskalo, apgriez tām galus un sagriez tik lielos gabaliņos, cik vēlies. Bet cūku pupas pirms saldēšanas izlobi no pākstīm.
Kad pupiņas noskalotas un sagrieztas/izlobītas, tās saber lielā katlā, kurā burbuļo verdošs ūdens. Pupiņas blanšē 2-5 minūtes, atkarībā no pākšu vai izlobīto pupiņu lieluma. Pēc tam uzreiz pupiņas atdzesē aukstā ūdenī. Tas nepieciešams, lai tās strauji beigtu gatavoties.
Pēc tam, kad pupiņas atdzesētas, tās nokāš. Noblanšētās un saldēšanai sagatavotās pupiņas sapilda kastītēs vai saldēšanas maisiņos – sausas, lai tās nesasaltu vienā lielā klucī. Maisiņus/ kastītes cieši noslēdz, ar kādu noturīgu rakstāmo uzraksta datumu, kad sasaldētas un ievieto saldētavā.
Kad gatavojies pupiņas atkal izmantot gatavošanā, pirms tam tās nebūs jāatlaidina. Vienkārši saber zupas vai sautējuma katlā. Tā kā pupiņas pirms saldēšanas ir noblanšētas, to gatavošanas laiks būs īsāks.
Saldētas cūku pupas ziemai
Nezinu ērtāku veidu cūku pupu saglabāšanai ziemai, kā to sasaldēšana. Cūku pupas ir pirmās, kas pazūd no manas saldētavas, un tās vēl nekad līdz šim nav bijušas sasaldētas par daudz. Turklāt cūku pupas, ja ir bijušas saldētas, izvārās gatavas piecās minūtēs. Arī rudenī, pirms vāru cūku pupas, tās iemetu saldētavā kaut uz pusstundu, lai pēc tam nav tik ilgi jāvāra.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām
Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?
Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem
Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.
Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem
Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.
Sātīgā omlete ar pākšu pupiņām un sieru
Omlete, kas domāta nevis rīta cēlienam, bet gan pusdienām vai vakariņām. Recepti piedāvā Ieva, viena no Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa dalībniecēm.
Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju
Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lv rīkotajā vakariņu recepšu konkursā.
Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs
Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.
Cūku pupu, fetas siera un bazilika 'tapenāde'
Savs šarms ir ne tikai vārītām cūku pupu pākstīm, bet arī pupiņu ēdieniem. Piemēram, šim garšīgajam maizīšu garnējumam, kuru varam dēvēt par tādu kā tapenādi, kurā satiekas vārītās pupiņas, sāļais fetas siers, olīveļļa un smaržīgais baziliks. Zied uz maizītēm un baudi!
Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem
Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.
Zaļās pupiņas ar brokoļiem un 'prošuto' šķiņķi
Zaļās pupiņas un brokoļi, kuriem pa virsu apbērts gards šķiņķītis - veselīga un burvīga maltīte, neskatoties uz nelielo gaļas devu. Sanāks burvīgas pusdienas vai vakariņu sākums.
Biešu salāti ar cūku pupām
Cūku pupas un bietes manuprāt ir ļoti laba kombinācija, bet to jau noteikti ikviens zināja - jo biešu salāti ar pupiņām ir klasika. Tik par cūku pupu pielietojumu šādā receptē nez kāpēc daudzi brīnās... Pupas jau paliek pupas. Protams, cūku pupām ir cita garša, un varbūt, ka tās pat labāk sader kopā ar bietēm.