Tūkstošsalu mērces pamatā, protams, ir majonēze un tomātu mērce. Tomēr bez šīm divām sastāvdaļām klasiskajā receptē nepieciešams pievienot arī šo to citu. Tas tāpēc, lai mērce būtu ne tikai izteikti krēmīga un bieza, bet arī ar tikai tai raksturīgo garšas buķeti. Mērces vēsture aizsākusies 20. gadsimta sākumā, Kleitonā, Ņujorkā, ASV. Tolaik pazīstamā aktrise un pavārgrāmatu autore Meja Īrvina viesojusies pie Džordža Lalonda, kurš viesībās pasniedzis sievas Sofijas gatavoto mērci pie zivju uzkodām. Aktrise taujājusi pēc neparastās mērces receptes. Plašākai publikai mērce kļuva pazīstama pateicoties Heralda viesnīcai, bet nosaukumu – Tūkstošsalu mērce – tai deva pati Meja Īrvina, norādīts oficiālajā mājaslapā.
Lai pagatavotu krietnu burciņu ar Tūkstošsalu mērci vajadzēs: