No ļoti gataviem tomātiem viegli vari pagatavot mājas tomātu mērci, lečo vai salsu. Tomātus vienkārši sagriež un liec katliņā, pievieno attiecīgās sastāvdaļas, kas paredzētas katrai receptei, un būsi ieguvis gardu piedevu nopietnai kartupeļu un gaļas maltītei vai mērci, ko pasniegt ar uzkodām.
Ļoti gatavie tomāti ir arī lielisks iemesls, lai pamēģinātu pagatavot tomātu ievārījumu. Katliņā saber sagrieztus tomātus, pārber ar mazliet cukura, pievieno sāli, citrona sulu un miziņu, kā arī garšvielas pēc gaumes. Tomātu ievārījumam piestāvēs fenheļa sēklas, čili, sīpoli, etiķis, kumīns un koriandrs. Vāri ievārījumu tik ilgi, līdz tas saželē. Tad sapildi sterilizētās burciņās un atdzesē. Gatavais tomātu ievārījums noderēs kā grauzdētām maizītēm, tā mājās ceptām picām.
Taču viena no maltītēm, ko pagatavot būs visvienkāršāk, ir tomātu krēmzupa. Tomātus nepieciešams vien novārīt buljonā, kam pievienotas garšvielas, sablendēt un sildoša krēmzupa gatava. Bet, ja saule vēl lutina, no pārgatavajiem tomātiem pagatavo gaspačo – tradicionālo spāņu auksto zupu.
Pikantais gaspačo
Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa
Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.
Tomātu biezzupa ar baziliku
Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.
Sutinātos tomātos ceptas olas
Garda ideja, ko aizņemties no Tunisijas un Libānas virtuves – sutinātos tomātos ceptas olas, kas tiek sauktas par "shakshouka". Šo maltīti var baudīt kā brokastīs, tā pusdienās, jo tā ir pietiekami sātīga.
Tomātu un vistas gaļas sautējums
Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.
Tomātu krēmzupa
Garda tomātu krēmzupa, kurai pievienoti sarkanie sīpoli un ķiploki izteiksmīgākai garšai. Tam visam pa virsu sāļais Parmezāna siers. Lieliska maltīte, lai sasildītos vēsajās rudens dienās.
Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa
Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Dārzeņu salāti ziemai - it kā lečo
Dārzeņu salāti burciņā - piedevām ziemas garumā.
Tomātu kečups
Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.
Tomātu un čili salsa uzkodām
Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.