Foto: Shutterstock
Ja mājās ir daudz jo daudz tomātu, pēc dažām dienām tie mēdz stipri nogatavoties, vairs nav tik stingri un sviestmaizītēm vai tomātiem želejā nederēs. Tomēr arī pārgatavus tomātus vari likt lietā, lai pagatavotu dažādas mērces un maltītes. Ko pagatavot, lai aiz sārtuma plīstošie tomāti neaizietu postā?

No ļoti gataviem tomātiem viegli vari pagatavot mājas tomātu mērci, lečo vai salsu. Tomātus vienkārši sagriež un liec katliņā, pievieno attiecīgās sastāvdaļas, kas paredzētas katrai receptei, un būsi ieguvis gardu piedevu nopietnai kartupeļu un gaļas maltītei vai mērci, ko pasniegt ar uzkodām.

Ļoti gatavie tomāti ir arī lielisks iemesls, lai pamēģinātu pagatavot tomātu ievārījumu. Katliņā saber sagrieztus tomātus, pārber ar mazliet cukura, pievieno sāli, citrona sulu un miziņu, kā arī garšvielas pēc gaumes. Tomātu ievārījumam piestāvēs fenheļa sēklas, čili, sīpoli, etiķis, kumīns un koriandrs. Vāri ievārījumu tik ilgi, līdz tas saželē. Tad sapildi sterilizētās burciņās un atdzesē. Gatavais tomātu ievārījums noderēs kā grauzdētām maizītēm, tā mājās ceptām picām.

Taču viena no maltītēm, ko pagatavot būs visvienkāršāk, ir tomātu krēmzupa. Tomātus nepieciešams vien novārīt buljonā, kam pievienotas garšvielas, sablendēt un sildoša krēmzupa gatava. Bet, ja saule vēl lutina, no pārgatavajiem tomātiem pagatavo gaspačo – tradicionālo spāņu auksto zupu.

Pikantais gaspačo

Foto: Publicitātes attēls

Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.

Lasīt vairāk

Tomātu biezzupa ar baziliku

Foto: Shutterstock

Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.

Lasīt vairāk

Sutinātos tomātos ceptas olas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda ideja, ko aizņemties no Tunisijas un Libānas virtuves – sutinātos tomātos ceptas olas, kas tiek sauktas par "shakshouka". Šo maltīti var baudīt kā brokastīs, tā pusdienās, jo tā ir pietiekami sātīga.

Lasīt vairāk

Tomātu un vistas gaļas sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.

Lasīt vairāk

Tomātu krēmzupa

Garda tomātu krēmzupa, kurai pievienoti sarkanie sīpoli un ķiploki izteiksmīgākai garšai. Tam visam pa virsu sāļais Parmezāna siers. Lieliska maltīte, lai sasildītos vēsajās rudens dienās.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa

Foto: DELFI

Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ziemai - it kā lečo

Foto: Shutterstock

Dārzeņu salāti burciņā - piedevām ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Tomātu un čili salsa uzkodām

Foto: Shutterstock

Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!