kečups tomātu mērce tomāti
Foto: Shutterstock
Ja esi starp tiem, kam ledusskapī vienmēr glabājas pudelīte kečupa, ir vērts tomātu sezonā pagatavot pašam šo daudzveidīgi pielietojamo mērci un pierādīt sev un citiem mājiniekiem, cik gards tas var būt pašgatavots.

Pašiem gatavot kečupu būtu vērts kaut vai tāpēc vien, lai izvairītos no mistiskām piedevām, kas mēdz parādīties mērces sastāvā, turklāt pēc pagaršošanas sapratīsi, ka mājās gatavots kečups nudien ir dievīgi gards un nesalīdzināms ar veikalā pieejamajiem.

Pamatsastāvdaļas


Kečupa gatavošanai vajag labi daudz tomātu, galu galā, tā ir svarīgākā sastāvdaļa. Šajā sakarā izvēlies tomātus, kas nav ar biezu mizu, bet sulīgi. Dzelteni, sarkani, saldi vai skābi – tas lai paliek katra paša ziņā, turklāt garšu pēc tam var regulēt, tāpēc šķirnei nav nemaz tik liela nozīme. Ieteicams vienīgi izvairīties no tomātiem ar cietām serdēm, jo pat pēc vārīšanas cieti gabaliņi traucēs baudīt gardo mērci.

Bez tomātiem, kas mērcē ir galvenā lomā, jānodrošinās ar sīpoliem – labi derēs gan baltie, gan sarkanie, savukārt maigākai mērcei piemēroti būs Šalotes sīpoli. Pikantumam noteikti vajag ķiploku, par ļaunu nenāks kādi garšaugi, piemēram, rozmarīns, raudene, bet bez tā visai daudz vajag cukuru, kas balansēs ar tomātu skābumu. Tāpat pie sastāvdaļām vajadzēs ierindot sarkanvīna vai baltvīna etiķi, sāli, piparus un čili, ja vēlies mērci pikantāku.

Kečupa gatavošana


Kad sastāvdaļas sarūpētas, jāķeras pie paša galvenā, proti, gatavošanas. Tomātus, sīpolus un ķiplokus sagriež mazos gabalos un liek katlā sautēties. Pēc trīsdesmit minūšu vārīšanas masu atdzesē un tad izberž caur sietu.

Pēc tam masai pievieno atlikušās sastāvdaļas, zaļumus smalki sakapātus, tāpat arī čili, un vāra 40 minūtes. Pēc garšas regulē un pievieno vēl vairāk saldumu, skābumu vai pikantumu.

Pagatavoto kečupu pildi sterilizētās burkās vai pudelēs, aizvāko, atdzesē. Tieši tik vienkārši! Pēc tam glabā to ledusskapī vai tumšā, vēsā vietā. Mājās gatavoto kečupu ledusskapī var glabāt 3-4 mēnešus.

Garšas variācijas


Tomātus var aizstāt ar plūmēm – iegūsi lielisku alternatīvu ierastajam kečupam. Pieturoties pie klasiskām vērtībām ar tomātiem, papildini mērci ar kādu sildošu garšvielu, piemēram, kanēli, pievienojot standziņu vārīšanās brīdī un pēc tam to izņemot. Kečups iegūs patīkamu aromātu un maigi sildošu garšu. Arī muskatrieksts, krustnagliņas un malts ingvers ļoti labi iederēsies. Vārīšanas laikā var pievienot arī lauru lapas, baziliku ar visiem kātiņiem, kuros slēpjas daudz aromātu, arī salvijas lapas, bet no garšvielām var izmēģināt paprikas pulveri, pikantumam Tabasco mērci vai čili pārslas.

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Video: Mārtiņa Rītiņa tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Vaicājot nosaukt kaut vienu recepti ar tomātiem, deviņos no 10 gadījumu cilvēki tomātu kečupu, bet tajā pašā laikā neviens nezina, kā to pagatavot, pārliecināts šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Savā TV raidījumā Mārtiņa meistarklase Vincentā, izcilais pavārs rāda un māca, kā pagatavot tomātu kečupu.

Lasīt vairāk

Izcila tomātu mērce no četrām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Tomātu mērce ir itāliešu virtuves pamatu pamats - bez tās neiztikt gan gatavojot picu, gan dažāda veida pastas. Šī vienkāršā recepte noderēs visiem, kuriem nācies vilties, nopērkot kārtējo masveida produkcijas "šedevru".

Lasīt vairāk

Maigie tomātu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami maigie tomātu salāti ziemas krājumiem būs laba piedeva gan gaļas, gan makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Karstā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Savu ideālo tomātu mērces recepti iesaka 10 gadus vecā Anna Lanska. "Manas receptes ir pārbaudītas mājās vecāku klātbūtnē un tās ir ideālas. Lai labi garšo," novēl Anna.

Lasīt vairāk

Jāņogu kečups

Foto: Shutterstock

Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu lečo

Foto: Shutterstock

Zaļo tomātu lečo - vienkārši un ļoti gardi.

Lasīt vairāk

Zaļo tomātu čatnijs

Foto: Vida Press

Brīnišķīgais tomātu čatnijs saderēs gan ar gaļām, gan sieriem, gan pastu.

Lasīt vairāk

Asā tomātu mērce

Foto: Shutterstock

Asā tomātu mērce burciņā - lieto mērču un sautējumu garšas uzlabošanai.

Lasīt vairāk

Mājas barbekjū mērce ēšanai ar čipsiem vai uzkodām

Foto: Publicitātes attēls

Ja sagatavotas uzkodas, bez mērces neiztikt. Tuvojoties piknikam vai ballītei, laba izvēle būs mājās gatavota barbekjū mērce – tā piestāvēs kā gaļas ēdieniem, tā čipsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Ādažu čipsi".

Lasīt vairāk

Tomātu mērce

Pašgatavota tomātu mērce - garda un aromātiska, turklāt vienmēr būsi pārliecināta par to, kas ir tās sastāvā!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!