Blanšēšana pēc būtības ir dārzeņa apliešana ar karstu, verdošu ūdeni, kā rezultātā tie strauji paliek mīkstāki, bet, lai tie nepārvērstos putriņā, pēc tam dārzeņus jāiemērc ledus aukstā ūdenī. Tomātiem miziņa kļūs vieglāk noņemama, bet tādi dārzeņi kā puķkāposti, kartupeļi vai brokoļi būs nedaudz mīkstāki un neprasīs tik ilgu laiku gatavošanai, piemēram, ja tos paredzēts cept kopā ar ko ātrāk pagatavojamu.
Ja tomātus nepieciešams noblanšēt un pēc tam vēl blendēt, tad nebūs tik svarīgs to izskats. Šādos gadījumos tomātus liec bļodā, aplej ar verdošu ūdeni, atstāj uz minūti un tad ūdeni nolej. Miziņas būs viegli iesprēgājušas un nomizojamas.
Ja gadījumā tomātus vajag skaistus un apaļus, uzdur uz dakšiņas, iemērc pa vienam verdošajā ūdenī, un tad miziņas sāks plaisāt no iedurtajām vietām. Miziņu būs vieglāk nolobīt, ja pirms mērcēšanas ūdenī ar nazīti izveidosi nelielus iegriezumus.
Ja nav nepieciešams mizu nomizot, bet tik vien, kā tomātus padarīt mīkstākus, liec tos caurdurī un aplej ar verdošu ūdeni. Jebkurā no metodēm, kad tomāti pietiekami noblanšēti, pēc tam aplej vai iemērc ledus aukstā ūdenī, tādā veidā tiks apturēts gatavošanas process un tie nekļūs vēl mīkstāki.
Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem
Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.
Tomāti želejā ar ķiplokiem un dillēm
Ziemas krājumiem – tomāti želejā bariņā ar ķiplokiem un zaļumiem.
Izcila tomātu mērce no četrām sastāvdaļām
Tomātu mērce ir itāliešu virtuves pamatu pamats - bez tās neiztikt gan gatavojot picu, gan dažāda veida pastas. Šī vienkāršā recepte noderēs visiem, kuriem nācies vilties, nopērkot kārtējo masveida produkcijas "šedevru".
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Tomātu un čili salsa uzkodām
Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.
Tomātu pica provansiešu gaumē
Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.
Pikantais tomātu humuss ar baziliku
Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".
Tomātu biezzupa ar baziliku
Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.
Burito ar tomātu omleti, avokado un šķiņķi
Tortiljas lapas sainītis burito vienmēr būs ērta maltīte, ko ēst, turot rokās. Ātrām vakariņām burito sapildi ar omleti, kas papildināta ar tomātiem un avokado. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Siltie ziedkāpostu un tomātu salāti ar graudaugiem
Kad šķiet, ka salātu pasaule vairs nespēj pārsteigt, uzrodas šī recepte – silti, veselīgi un ļoti garšīgi! Pagatavo graudaugu produktus pēc savas gaumes un pievieno tiem krāsnī apceptus puķkāpostus. Lai ielaistu pavasari šķīvī, maltītei pievieno citrona sulu spirgtumam.
Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku
Aromātiska, karsta un nedaudz pikanta biezzupa ar kraukšķīgiem maizes gabaliņiem. Tieši tas, kas vajadzīgs vējainā ziemas dienā, lai sasildītos!
Sāļā tomātu un estragona kūka
Šķietami vienkāršs, bet gards sāļais tomātu un estragona pīrāgs. Krāsnī ceptajiem tomātiem pāri pārlieta sakulta ola ar saldo krējumu, lai tas turētos stingrs. Kas ir interesanti – mīklu izcep pirms paša pīrāga pildīšanas ar presēšanas metodi, lai tas nepaceltos un izdotos perfekti kraukšķīgs.