Foto: Shutterstock
Kraukšķīgi maizes grauzdiņi Cēzara salātos vai maigā baraviku krēmzupā ir tas, kas padara šīs maltītes pilnīgas. Vēl jo vairāk, ja grauzdiņus būsi pagatavojis mājās pats. Kā to izdarīt?

Grauzdiņus vari gatavot gan pannā, gan cepeškrāsnī. Galvenais, lai tie būtu zeltaini brūni, kraukšķīgi un ar mazliet garšvielām, lai tos būtu patīkamāk ēst. Mājās gatavoti grauzdiņi būs svaigāki, ar tik daudz garšvielām, cik pats vēlies, un tādas formas, kā sagriezīsi.

Grauzdiņiem vispiemērotākā būs maize, kas ir nedaudz, nedaudz apkaltusi. Tad grauzdiņi izdosies patiešām kraukšķīgi. Kas attiecas uz maizes veidu, vari izmantot gan baltmaizi, gan pilngraudu vai saldskābmaizi. No rupjmaizes sanāks ideālie grauzdiņi kārtainajiem salātiem.

Vispirms maizi sagriez tik lielos gabaliņos, kādus vēlies – tie var būt sīki kubiņi, gareni maizes stienīši vai plānas šķēlītes. Tad maizes gabaliņus izkārto uz cepešplāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Grauzdiņus vari apliet ar olīveļļu vai izkausētu sviestu, taču, tā kā sviests ātrāk piedeg, labākai garšai vari sajaukt eļļu ar izkausētu sviestu proporcijās 1:1.

Tad grauzdiņus pārkaisi ar sāli, sasmalcinātiem garšaugiem vai Parmezāna sieru, ja vēlies. Grauzdiņiem piestāvēs pētersīļi, timiāns, rozmarīns, koriandrs un citi zaļumi. Lai pagatavotu ķiploku grauzdiņus – saspiestas ķiploku daiviņas noturi grauzdiņiem paredzētajā eļļā vai sviestā, un uzklāj to pirms likšanas krāsnī.

Grauzdiņus cep 170°C temperatūrā cepeškrāsnī. Tad tie pārlieku nesadegs, būs zeltaini un cieti, tieši tā, kā vajadzīgs. Grauzdiņus cep 5 minūtes, tad izņem no krāsns plāti un apmaisi tos. Cep vēl 5 minūtes un pārbaudi gatavību – ja tie ir zeltaini un apcepušies no visām pusēm, ņem ārā no cepeškrāsns, ja nē – cep vēl 5 minūtes.

Kad grauzdiņi gatavi, izņem tos no krāsns un atdzesē. Tad pārliec kādā cieši noslēdzamā traukā un glabā tumšā un vēsā vietā, ja neizmantosi uzreiz.

Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa ar konservētām pupiņām

Foto: Privātais arhīvs

"Aromātiska, sildoša un sātīga, tāda ir šī tomātu zupa, kuru vēlos pieteikt vakariņu konkursam!" par savu gardo zupu raksta Tasty.lv vakariņu konkursa dalībniece Iveta. Autore iesaka – ja zupu vēlas biezāku un vēl sātīgāku, var likt vairāk pupiņas.

Lasīt vairāk

Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām

Foto: Shutterstock

Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

Cepta kamambera uzkoda

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Shutterstock

Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Čabatas grauzdiņi ar grilētiem gurķiem un kazas sieru

Foto: Shutterstock

Brīvdienās var savus mīļos palutināt ar gardiem čabatas maizītes ķiploku grauzdiņiem, tos papildinot ar mīksto, maigo kazas sieru un ceptiem gurķiem. Toties svaigā bazilika krikumiņu aromāts tuvinās vasaru.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem

Foto: Shutterstock

Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu

Foto: Privātais arhīvs

Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.

Lasīt vairāk

Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru

Foto: Privātais arhīvs

"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!