Grauzdiņus vari gatavot gan pannā, gan cepeškrāsnī. Galvenais, lai tie būtu zeltaini brūni, kraukšķīgi un ar mazliet garšvielām, lai tos būtu patīkamāk ēst. Mājās gatavoti grauzdiņi būs svaigāki, ar tik daudz garšvielām, cik pats vēlies, un tādas formas, kā sagriezīsi.
Grauzdiņiem vispiemērotākā būs maize, kas ir nedaudz, nedaudz apkaltusi. Tad grauzdiņi izdosies patiešām kraukšķīgi. Kas attiecas uz maizes veidu, vari izmantot gan baltmaizi, gan pilngraudu vai saldskābmaizi. No rupjmaizes sanāks ideālie grauzdiņi kārtainajiem salātiem.
Vispirms maizi sagriez tik lielos gabaliņos, kādus vēlies – tie var būt sīki kubiņi, gareni maizes stienīši vai plānas šķēlītes. Tad maizes gabaliņus izkārto uz cepešplāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Grauzdiņus vari apliet ar olīveļļu vai izkausētu sviestu, taču, tā kā sviests ātrāk piedeg, labākai garšai vari sajaukt eļļu ar izkausētu sviestu proporcijās 1:1.
Tad grauzdiņus pārkaisi ar sāli, sasmalcinātiem garšaugiem vai Parmezāna sieru, ja vēlies. Grauzdiņiem piestāvēs pētersīļi, timiāns, rozmarīns, koriandrs un citi zaļumi. Lai pagatavotu ķiploku grauzdiņus – saspiestas ķiploku daiviņas noturi grauzdiņiem paredzētajā eļļā vai sviestā, un uzklāj to pirms likšanas krāsnī.
Grauzdiņus cep 170°C temperatūrā cepeškrāsnī. Tad tie pārlieku nesadegs, būs zeltaini un cieti, tieši tā, kā vajadzīgs. Grauzdiņus cep 5 minūtes, tad izņem no krāsns plāti un apmaisi tos. Cep vēl 5 minūtes un pārbaudi gatavību – ja tie ir zeltaini un apcepušies no visām pusēm, ņem ārā no cepeškrāsns, ja nē – cep vēl 5 minūtes.
Kad grauzdiņi gatavi, izņem tos no krāsns un atdzesē. Tad pārliec kādā cieši noslēdzamā traukā un glabā tumšā un vēsā vietā, ja neizmantosi uzreiz.
Ziedkāpostu krēmzupa ar bekonu un grauzdiņiem
Vienkārša un vasarīga krēmzupa no puķkāpostiem. Izteiksmīgu garšu zupai piešķirs muskatrieksts. Noteikti pievieno bļodiņai sakapātus zaļumus, grauzdiņus un bekonu, lai tā būtu sātīgāka.
Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu
Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.
Ātrā tomātu zupa ar konservētām pupiņām
"Aromātiska, sildoša un sātīga, tāda ir šī tomātu zupa, kuru vēlos pieteikt vakariņu konkursam!" par savu gardo zupu raksta Tasty.lv vakariņu konkursa dalībniece Iveta. Autore iesaka – ja zupu vēlas biezāku un vēl sātīgāku, var likt vairāk pupiņas.
Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām
Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.
Cepta kamambera uzkoda
Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.
Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem
Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Čabatas grauzdiņi ar grilētiem gurķiem un kazas sieru
Brīvdienās var savus mīļos palutināt ar gardiem čabatas maizītes ķiploku grauzdiņiem, tos papildinot ar mīksto, maigo kazas sieru un ceptiem gurķiem. Toties svaigā bazilika krikumiņu aromāts tuvinās vasaru.
Dārzeņu zupa ar šķiņķi un rupjmaizes graudziņiem
Dārzeņu zupa ar rupjmaizes grauzdiņiem žāvētas gaļas pavadījumā.
Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi
Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.
Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi
Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.
Kārtainie ķiploku grauzdiņu salāti ar tomātiem un kukurūzu
Šie ir vieni no iecienītākajiem salātiem jau labu laiku. Pirmo reizi ar šiem salātiem saskāros pie savas māsas. Viņa bija pagatavojusi, un arī es atzinu par labu esam. Taču ilgstoši nespēju saņemties un pagatavot pati.
Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru
"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.