Īpaši aktuāli lapu kāposti kļūst rudenī, kad ārā kļūst aizvien aukstāks. Tad lapu kāposti ir visgardākie – tie vairs nav tik rūgti, bet ir vitamīniem bagāti. Kale kāpostos ir daudz dzelzs, kalcijs, K, A un C vitamīni, tāpēc tie jo īpaši noderēs tiem, kas cenšas ēst veselīgi. Ko tad pagatavot no kale kāpostiem?
Ēšanai izmanto tikai kāposta lapas, jo kātiņi ir visai stingri un rūgteni. Visvieglāk tos, protams, ir pagatavot salātos – ar tomātiem, gurķiem, papriku, olīvām un citiem dārzeņiem. Pievienot var arī kādu ogu interesantākai garšai, piemēram, mellenes, vai kādu augli. Tieši uzturvērtības dēļ, lapu kāposts ir arī labi piemērots blenderī gatavotajiem kokteiļiem jeb smūtijiem. No lapu kāposta var pagatavot arī veselīgus čipsus – to gabaliņus apcep cepeškrāsnī ar garšvielām.
Ja vēlies ko sātīgāku, tad kale kāposts būs tieši laikā, lai pievienotu to zupām un sautējumiem. Piemēram, frikadeļu zupai ar pupiņām, kur lapu kāposts piedos patīkamu svaigumu. Bet sautējumos tas lieliski kontrastēs ar kartupeļiem vai burkāniem. Bet, ja pesto nav sveša lieta, baziliku vari aizvietot ar lapu kāpostu – gala rezultātā iegūsi tikpat gardu, ja ne vēl labāku mērci.