Foto: Shutterstock
Ķiploks ir tā sastāvdaļa, ar kuru mēdzam papildināt maltītes, nevis izvēlēties kā galveno ēdienu. Taču ir pienācis laiks, lai to mainītu un ieviestu ko jaunu. Krāsnī cepti ķiploki ir izcili gardi kā vieni paši, tā kopā ar salātiem, citiem ceptiem dārzeņiem, svaigiem garšaugiem un grauzdiņiem.

Veselo, krāsnī cepto ķiploku galviņu pagatavošana it nemaz nav sarežģīta. Tās pirms tam tikai pienācīgi jāsagatavo un jāpapildina ar eļļu, un garšvielām – labākam rezultātam. Cepts ķiploks, loģiski spriežot, ir kā diena pret nakti, salīdzinot ar svaigu, jo mainās tā ķīmiskais sastāvs. Svaigs tas ir ass un kodīgs, bet cepts – karamelizējies, mīksts un salds. Tāpat, krāsnī ceptu ķiploku gremošanas sistēmai ir vieglāk pārstrādāt, norāda "Simply recipes".

Vispirms uzkarsē cepeškrāsni – vismaz 200°C. Pēc tam sagatavo ķiploku galviņas – nolobi ārējo, sauso kārtu, atstājot cietāko, kas satur kopā visas ķiploka daiviņas. Tad ar asu nazi nogriez ķiploka augšējo daļu, lai tiktu nogriezti daiviņu gali (apmēram 1 centimetra biezumā).

Kad ķiploka galviņas apgrieztas, ķiploku daiviņas saliec uz lielas folijas sloksnes. Ķiploku daiviņām nepieciešamas piedevas, tāpēc uz katras uzlej apmēram ēdamkaroti ļoti labas olīveļļas. Olīveļļai jāietek ķiploka galviņā un jānosedz visas daiviņas. Tad aizvīsti foliju, lai ķiploka daiviņas būtu tādā kā kabatiņā.

Ķiplokus liec cepeškrāsnī un cep vismaz 30 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs gan no tā, cik jauni ir ķiploki, gan to izmēra. Lai pārliecinātos, ka ķiploki nogatavojas vienmērīgi un nesadeg, ik pēc 10 minūtēm tos pārbaudi. Tie būs gatavi tad, kad galviņas vidējā daiviņa ir pavisam mīksta. Ja ķiplokus vēlies pavisam brūnus un mīkstus, pacep tos vēl ilgāk.

Kad ķiploki gatavi, izņem no krāsns un ļauj atdzist tiem turpat folijā, lai neapdedzinātu pirkstus. Pēc tam apkaisi ar sāli, pipariem, svaigiem sakapātiem garšaugiem, piemēram, rozmarīnu, vai sadrupinātiem grauzdiņiem. Mazliet paplet ķiploku un ēd mīkstās daiviņas ar dakšiņu vai uzkodu kociņu.

Ceptos ķiplokus vari papildināt ar izkausētu sviestu, kādu svaigu, augstas kvalitātes eļļu, piemēram, riekstu vai ķirbju sēklu. Karstie ķiploki izcili garšos ar sadrupinātu zilo sieru – ķiploku saldums mīsies ar siera pikanto un izteiksmīgo garšu.

Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Ķiploki rozmarīna marinādē

Foto: Shutterstock

Vai esi kādreiz baudījis marinētas ķiploku daiviņas? Garšo izcili arī tāpat vien, ķeksētas pa vienai no burciņām, bet būs labs kompanjons arī salātiem, noderēs gaļas marinēšanai, sautējumiem un citiem ēdieniem, tāpēc, ja prāto, kur likt lietā daudzās ķiploku galviņas, šī recepte neliks vilties.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu ķiploku mērce jeb ajoli bez olām

Foto: DELFI

Ajoli (aioli) mērces variants bez olām, bet ar pietiekami daudz ķiplokiem un garšvielām. Ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu garšaugu. Ķiplokainā mērce garšos lieliski ar mīkstu maizi, vārītām olām un citām izteiktas garšas sastāvdaļām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gardi vistas spārniņi saldenā ķiploku, medus un sojas mērces glazūrā. Lielisks variants vienkāršām vakariņām, kas pabaros visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Cepti artišoki ar ķiplokiem un citronu sulu

Foto: Shutterstock

Vienkārša, taču reizē arī pietiekami īpaša recepte ar Vidusjūras vēsmām. Tā kā artišoki ir dienvidnieku virtuves sastāvdaļa, tos bieži vien gatavo ar olīveļļu, garšvielām un citronu sulu. Šo maltīti, līdzīgi kā apceptus kartupeļus, var baudīt tāpat vai kopā ar zivīm vai gaļu.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!