Starp citu, par grieķu salātiem tos sauc vienīgi aiz Grieķijas robežām. Grieķijā tos saprotamu iemeslu pēc dēvē par lauku – horjatiki (χωριάτικη σαλάτα) salātiem.
Klīst vairākas leģendas par to, kā esot radušies grieķu salāti, bet to visu centrālais motīvs ir fakts, ka visas salātu sastāvdaļas ir Grieķijā katram pieejami produkti: dārzeņi, mīkstais siers, zaļumi un olīveļļa. Skaidrs, ka šis ēdiens, kā jau daudzi izcili ēdieni kulinārijas vēsturē, radies ne jau augstmaņu pilīs, bet nabadzīgās būdiņās, jo tas acīmredzami nav radīts, lai kādu pārsteigtu ar izmeklētām sastāvdaļām, īpaši izstrādātu receptūru vai pasniegšanas veidu. Tādēļ vārds, kas jāpatur prātā, gatavojot grieķu salātus, ir "vienkāršība", jo šie salāti tiešām ir tik vienkārši, ka tos varētu pagatavot pat bērns, tomēr nenāks par ļaunu iegaumēt pāris padomus, kas padarīs tevi par īstu meistaru.