grieķu salāti olīvas tomāti dakša dvielis galds pusdienas ēdiens vakariņas
Foto: Shutterstock
Ja salātiem tiktu organizēti skaistumkonkursi, tad grieķu salāti noteikti iekļūtu favorītu vidū – gurķu spilgtais zaļums, koša paprika, sārtie tomāti un violetās sīpolu ripiņas rada krāšņu fonu krēmīgi baltajam fetas sieram, savukārt melnās olīvas un dzintardzeltenā olīveļļa ir kā punkts uz "i" šajā kulinārajā meistardarbā. Kurš gan varētu atteikties nogaršot ko tik sulīgi kraukšķīgu un garšām pārbagātu? Daudzi mēģina tos gatavot, bet nereti krīt kārdinājumā pievienot vienkāršajiem grieķu salātiem dažādas nevajadzīgas sastāvdaļas, kas ne vien neuzlabo garšu, bet arī neatgriezeniski sabojā to perfekto izskatu.

Starp citu, par grieķu salātiem tos sauc vienīgi aiz Grieķijas robežām. Grieķijā tos saprotamu iemeslu pēc dēvē par lauku – horjatiki (χωριάτικη σαλάτα) salātiem.

Klīst vairākas leģendas par to, kā esot radušies grieķu salāti, bet to visu centrālais motīvs ir fakts, ka visas salātu sastāvdaļas ir Grieķijā katram pieejami produkti: dārzeņi, mīkstais siers, zaļumi un olīveļļa. Skaidrs, ka šis ēdiens, kā jau daudzi izcili ēdieni kulinārijas vēsturē, radies ne jau augstmaņu pilīs, bet nabadzīgās būdiņās, jo tas acīmredzami nav radīts, lai kādu pārsteigtu ar izmeklētām sastāvdaļām, īpaši izstrādātu receptūru vai pasniegšanas veidu. Tādēļ vārds, kas jāpatur prātā, gatavojot grieķu salātus, ir "vienkāršība", jo šie salāti tiešām ir tik vienkārši, ka tos varētu pagatavot pat bērns, tomēr nenāks par ļaunu iegaumēt pāris padomus, kas padarīs tevi par īstu meistaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!