Nozīmīgi ir tas, ka lielākās vīģu ražas pasaulē ir Turcijā, Itālijā, Grieķijā, ASV, Irānā un Spānijā. Līdz ar to veikalos vari meklēt tās vīģes, kas līdz Latvijai mērojušas visīsāko ceļu. Tā zināsi, ka tās ir patiesi svaigas. Tāpat, nevajag vairīties, ja redzi vienuviet tikai violetās krāsas vīģes, bet citviet – zaļās. Abas ir ēdamas, atšķiras tikai šķirne. Pārgriežot vīģes, skatam pavērsies sārts mīkstums, kurā ir daudz sīku sēkliņu – tā ir pati gardākā šī augļa daļa.
Kā nopirkt labākās vīģes
Dodoties uz tirgu vai veikalu, tikai loģiski, ka vēlamies iegādāties pašas labākās, svaigākās un gatavošanai piemērotākās vīģes. Tāpēc izvēlies rūpīgi – iepirkumu groziņā liec tādas vīģes, kuru miziņa nav bojāta. Tāpat, nedaudz paspied vīģi – vislabākās ir mīkstas, taču stingras. Tātad zināsi, ka to mīkstums ir pietiekami gatavs. Pārbaudi arī vīģes kātiņu – ja tas ir stingrs, vīģe ir laba, ja ļoti mīksts un gandrīz trūkst nost, tad šādu vīģi labāk nepirkt.
Pēc iegādes vīģes uzglabā ledusskapī. Izvairies no to nobružāšanas un labāk glabā kādā dziļākā šķīvī. Vīģes vari ietīt pārtikas plēvē, lai tās neizžūtu vēsajā ledusskapī. Augļus centies izmantot vismaz divu dienu laikā pēc iegādes, lai tie nesabojātos un iegūtu tikai pašu labāko.
Kā gatavot vīģes
Lielākoties vīģes pie mums tiek izmantotas konditorejā – skaisti dekorējot ar to šķēlītēm un pusītēm greznas tortes, mazās Pavlovas kūkas un citus gardumus. Tāpēc bieži vien tiek aizmirsts, ka tās var arī apēst, nevis tik vien, kā skatīties, cik skaistas. Lūk, dažas idejas, kā izmantot vīģes!
Pievieno brokastu putrai! Sagriez vīģi četrās daļās, liec katliņā kopā ar auzu pārslām un izvāri reizē ar putru. Vīģes maltītē veidos mīkstas un saldas augļu kabatiņas.
Izcep cepeškrāsnī! Vīģes ļoti labi karamelizējas, tāpēc vēl jo saldākas tās būs, ja izcepsi cepeškrāsnī. Pēc tam pasniedz siltās vīģes ar medu, riekstiem un kādu siera šķēlīti pie vīna.
Pagatavo ievārījumu! Ikvienam vīna uzkodu plašu cienītājam ir zināms, ka vislabākā piedeva sieriem un krekeriem ir tieši vīģu ievārījums. Ja pieejams lielāks daudzums vīģu par labu cenu, pagatavo no tām savu ievārījumu. Ja pievienosi ievārījumam kādu zariņu rozmarīna un karamelizētus sīpolus, iegūsi čatniju.
Pievieno maizītēm! Ja esi iecienījis graudu maizītes, kas apziestas ar krēmsieru, pievieno tām arī plānās šķēlītēs sagrieztas vīģes. Pēc tam uzpilini nedaudz medu un salda uzkoda gatava.
Sapildi vīģes ar sieru! Vīģes ideāli saskan ar mīkstajiem kazas sieriem un zilo sieru. Pārgriez vīģes uz pusēm, uzliec tām nedaudz sadrupināta kazas siera un aptin ar prošuto šķiņķa šķēlīti. Tad liec cepeškrāsnī un cep apmēram 8 – 10 minūtes.
Pievieno svaigajiem salātiem! Svaigie salāti iegūs pavisam citu skatu un garšu ar vīģēm. Vienkārši lapu salātiem, kuros jau ir kāds tomāts vai gurķis, pievieno šķēlītēs sagrieztas vīģes, mazliet riekstu un siera. Pievieno salātu mērci vai olīveļļu, un gatavs.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm
Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.
Panforte ar tumšo šokolādi, pistācijām un vīģēm
Panforte ir ļoti bagātīga un sātīga itāļu Ziemassvētku kūka. Tās sastāvā parasti ir rieksti, mandeles, medus, šokolāde, kaltēti augļi un garšvielas.
Kokteilis 'Riga Fashioned'
Maigs balzama un liķiera kokteilis svētkiem. Īpašu garšu un smaržu piešķirs sastāvā esošais vīģu sīrups un šokolādes biters. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge 2015 laureāts Rihards Piternieks.
Cepta pīles krūtiņa ar piparkūku klimpiņām un vīģu džema mērci
Svētku galds bez gaļas ne vienam vien ēdājam šķiet tukšs un nepilnīgs. Taču ko darīt, ja nav pa spēkam izcept pamatīgu cepeti? Viens no risinājumiem – pīles krūtiņa. Bet īstu garšu baudījumu svētkos gūsi, pasniedzot gaļas gabaliņu kopā ar saldām piparkūku klimpiņām un vīģu džema mērci, kam pievienotas ogas un sarkanvīns. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Sniegbaltā Filadelfijas siera kūka ar vīģu cepurīti
Skaisti balta, kārdinoša un patīkami salda Filadelfijas siera kūka ar burvīgām vīģu daiviņām virspusē. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Olga Elste, kura piedalījās Philadelphia recepšu konkursā.