Vispirms parūpējies, lai rieksti būtu sausi un tīri. Grauzdēšanai izmanto nelielu daudzumu riekstu, lai tie būtu pannā vai uz cepešplāts izsēti vienmērīgi. Tāpat, nepievieno eļļu – tā tikai apdedzinās riekstus!
Riekstu grauzdēšana cepeškrāsnī
Cepeškrāsni laicīgi uzkarsē līdz 180°C. Sagatavo cepešplāti – izklāj to ar cepampapīru tā, lai tas sniegtos pāri plāts maliņām. Tad saber plātī riekstus un ar rokām izlīdzini, lai tie būtu vienā līmenī un kaut ar milimetru lielām atstarpēm. Liec riekstus cepeškrāsnī un grauzdē 5 līdz 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini un virtuvi piepilda riekstu smarža. Cepšanas laikā izņem pannu no krāsns un nedaudz apmaisi riekstus, ja redzi, ka kādā vietā tie brūnē vairāk. Kad rieksti gatavi, izņem no krāsns un atdzesē. Tad izmanto, kā iecerēts.
Riekstu apgrauzdēšana pannā
Pannā apgrauzdēt ērti būs pavisam nelielu daudzumu riekstu. Kā arī, šis paņēmiens aizņems mazāk laika, rieksti apbrūnēs nedaudz ātrāk, kas ietaupīs laiku. Taču jābūt možam – rieksti ir visu laiku jāapmaisa, citādi piedegs. Pannā grauzdē veselus riekstus – saber tos tajā un liec uz plīts, vidējas uguns. Svarīgi – pannai jābūt pilnīgi sausai un bez eļļas!
Riekstus pannā grauzdē 1 līdz 2 minūtes, līdz tie ir zeltaini un virtuve piepildīta ar to smaržu. Ja nepieciešams, riekstus pagrauzdē vēl nedaudz ilgāk, riekstus regulāri apmaisot. Neļauj tiem piedegt! Kad rieksti apgrauzdēti zeltaini, izber tos no pannas kādā traukā un ļauj atdzist.
Bumbieru un riekstu ievārījums
Īpaši gardais bumbieru un riekstu ievārījums. Izteiksmīgākai garšai pievieno mazliet rumu un vaniļu.
'Cielaviņas' vainags ar šokolādes krēmu
Nereti "Cielaviņas" tipa kūkas grūti sagriezt, tāpēc piedāvājam olbaltumu izcept vainaga formā, tad nogriezt katram gabaliņu itin nemaz nebūt grūti. Ja esi šokolādes cienītājs un dievini bezē un lazdu riekstus, šī kūka, kas to apvieno, palutinās lielākos saldummīļus.
Cepti banāni ar kanēli un riekstiem
Kad gribas kaut ko garšīgu, bet saldās kāres remdināšanai gluži kūku cept neceļas roka, vērts pagatavot šo izcili vieglo, bet bezgala gardo desertu!
Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem
Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.
Šokolādes krēms mājas gaumē ar lazdu riekstiem
Izrādās, garšīgu Nutellai līdzīgu krēmu var pagatavot arī mājās – vajadzīgs vien virtuves smalcinātājs un pareizās sastāvdaļas. Šis vienkāršais riekstu un kakao krēms varbūt nebūs tieši tāds pats, kā veikalos nopērkamais, taču zināsi, ka burciņā nav nekā lieka.
Lazdu riekstu un laima kēkss
Kēksi ir viena no ātrākajām un ērtākajām alternatīvām, kad gaidāmi ciemiņi, bet trūkst laika gatavot izsmalcinātu kūku. Šāda reizē noderēs ātrā lazdu riekstu un laima kēksa recepte. Šis kārums svaigās garšas dēļ ir arī lielisks gardums pavasarīgas maltītes noslēgumam.
Bez grēka trifeles no datelēm un riekstiem
Kuram gan nekārojas kas salds? Taču – ko darīt gavētājiem, kas atteikušies no šokolādes, bet trifeles tik ļoti, ļoti gribas? Šī recepte, kuras pamatā ir sulīgas dateles un labi rieksti, ļoti veselīgi remdinās kāri pēc saldumiem.
Šokolādes un lazdu riekstu cepumi
Ļoti gardi šokolādes cepumi. Īpaši un uz mēles kūstoši tie būs, ja tiks noķerts mirklis, kad cepumi ir apcepušies sausi tikai no ārpuses, bet iekšpusē ir joprojām nedaudz mitri.
Ābolu deserts ar riekstu drumstalām
Ziemas deserts ar gardajiem āboliem – to, cik salds vai skābens tas būs, noteiks tas, no kādiem āboliem saldais ēdiens tiks gatavots. Receptes autore Ance Anna Šternberga norāda, ka ābolu vietā var izmantot arī bumbierus, vai pusi ābolu un pusi bumbieru. Šo un citas receptes meklē nesen izdotajā grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata".
Šokolādes braunijs ar lazdu riekstiem
Lielisks ziemas kārums, turklāt tik viegli pagatavojams. Kūka būs garšīgāka, ja tā nebūs izcepusies pārāk sausa. Izmanto apmēram 20x20 centimetrus lielu pannu.
Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem
Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.
Griljāžas groziņi jeb Florentīni
Kraukšķīgi rieksti, mīksti ķirši un stingra brūnā cukura karamele maigas šokolādes groziņā. Griljāžas groziņi jeb florentīni piestāv ne tikai svētku laikam, bet būs arī lieliska dāvaniņa tuviniekiem un draugiem.