Vispirms nepieciešams pienācīgi sagatavot kartupeļu masu. Nelielai porcijai parasti pietiek ar apmēram trim palieliem kartupeļiem. Tos nomizo un tad ļoti, ļoti smalki sarīvē. Šo darbiņu vislabāk izdarīs virtuves kombains vai gaļas maļamā mašīna.
Sarīvētos kartupeļus ar visu šķidrumu pēc tam liek lielā bļodā. Tad kartupeļu masu pārliek marlē, aizvīsta un pamatīgi izspiež visu kartupeļu sulu bļodā. Tas nepieciešams, lai kartupeļi būtu pēc iespējas sausāki. Toties šķidrumam ļauj nostāvēties, lai virsū būtu kartupeļu sula, bet apakšā – to dabiskā ciete. Sulu pēc tam nolej, bet cieti samaisa ar kartupeļiem.
Nākamais solis kartupeļu klimpu gatavošanā, pēc tam, kad pamatmasa ir sagatavota, ir miltu, garšvielu un papildu cietes pievienošana. Ja kartupeļu masa nav vis tik vienmērīga, kā vēlētos, tai var pievienot pavisam nedaudz baltmaizes mīkstuma (bez garoziņas) vai pāris karotītes izvārītu mannu. Taču šo funkciju itin labi pildīs arī izsijāti un kartupeļos vienmērīgi iemaisīti milti un kartupeļu ciete.
Apmēram trīs kartupeļu masai pietiks ar vienu olu, ēdamkaroti miltu, tikpat daudz cietes un kādu šķipsnu sāls. Klimpu mīklu kārtīgi samaisa un ar rokām veido tāda izmēra klimpas, kādas pašam ir vēlēšanās. "Tasty" padoms: pirms saveltas visas klimpas, pamēģini vismaz vienu izvārīt karstā ūdenī. Ja klimpa neizjūk, viss kārtībā. Taču, ja izjūk, tad klimpu masai pievieno vēl nedaudz miltus vai kartupeļu cieti.
Saveltās klimpas vāra karstā ūdenī - kamēr uzpeld un vēl nedaudz – apmēram 10 līdz 15 minūtes, atkarībā no klimpu lieluma. Ja klimpas pievieno zupai, tad dari to laicīgi, lai nebūtu tā, ka dārzeņi zupā pārvārījušies, bet klimpas vēl negatavas. Klimpas ēd tāpat, ar krējuma mērcīti, gaļas mērci vai ko citu. Lieliski garšos arī nākamajā dienā, ja klimpas nedaudz apcepsi uz pannas.
Klimpas – olīgas un mīkstas
Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lv vakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Vistas zupa ar sausmaizīšu klimpām
Karsta un sildoša vistas zupa ar gardu piedevu – maizīšu klimpām jeb frikadelēm. Zupas gatavošana gan prasa pacietību, taču rezultāts ir tā vērts – paša izvārīts, kārtīgs buljons. Ideāli garšos kādā vēsākā rudens dienā pie pusdienu vai vakariņu galda.
Vistas buljons ar putotu olu klimpām
Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.
'Gnocci' jeb kartupeļu klimpas ar sieru
"Gnocci" jeb kartupeļu klimpas ar sieru, ikdienā un svētku reizē.
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.