Pašgatavotam musli ir vairākas priekšrocības – ir zināmas sastāvdaļas, tātad var likt to, ko sirds kāro un variēt ar garšu salikumiem, tāpēc tas būs veselīgāks par jebkuru veikalā pirkto.
Kādas sastāvdaļas izvēlēties?
Pirms gatavošanas, kas nemaz neprasīs daudz laika, jāizvēlas sastāvdaļas. Par pamatu var ņemt auzu pārslas, bet, lai musli nebūtu tik vienmuļš, papildini tās ar klijām, rudzu pārslām, mandeļu skaidiņām, kvinojas, rīsu, griķu un citu graudaugu pārslas. Tāpat musli izcili papildinās dažādi rieksti – lazdu, Indijas, valrieksti un citi, kas nu kuram labāk tīk. Bez graudaugiem un riekstiem noteikti apsver domu par sēkliņām, ko atsevišķi varbūt tik daudz nemaz nevar apēst. Liec lietā ķirbju sēklas, magones, linsēklas, sezama un čia sēklas.
Vēl veselīgāks gala rezultāts būs, ja pievienosi godži, zīdkoka ogas vai bārbeles, bet papildu saldumam pievieno kādu sauju ar sukādēm vai kaltētām ogām, piemēram, cidonijām, dzērvenēm, rozīnēm un žāvētu ābolu gabaliņiem. Ja vienmēr veikalā iegādājies musli ar šokolādes gabaliņiem, arī mājas variantā to var pievienot, tikai te nederēs kura katra šokolāde. Vislabāk ņem to, kas pieejama čipsos vai jau pārdodas kā šokolādes lāsītes – tad nebūs šokolāde jāgriež mazākos gabalos. Te vajadzīga šokolāde, kas tik ātri nekūst.
Kā gatavot musli?
Vispirms bļodā saber visas sausās sastāvdaļas – auzu pārslas, riekstus un sēkliņas. Atsevišķā bļodiņā sajauc pārējās sastāvdaļas, piemēram, sukādes, kaltētus un žāvētus augļus ar šokolādes lāsītēm.
Lai musli turētos kopā, tam nepieciešama kāda saistviela, un to var pagatavot no sviesta un cukura, ko var aizvietot veselīgākā variantā ar medu vai kādu dabīgo sīrupu, piemēram, agaves vai dateļu. Bez šīs saistvielas, protams, var iztikt, bet saldāku lietu cienītājiem tas patiks.
Nelielā katliņā izkausē sviestu ar gandrīz tikpat lielu daudzumu cukuru vai sīrupu. Pēc garšas var variēt un pievienot mazāk, bet uz aptuveni 800 g sauso sastāvdaļu vajadzēs 100 g sviesta. Šo maisījumu pievieno sausajām sastāvdaļām un rūpīgi iemaisi, lai visas pārslas apviļājas ar sviesta un cukura maisījumu.
Apviļātās sastāvdaļas izklāj uz pannas, kur ieklāts cepampapīrs, un liec apgrauzdēties cepeškrāsnī 180 grādos uz 10-15 minūtēm vai tik ilgi, līdz pārslas un rieksti kļuvuši zeltaini brūni. Bet uzmani, lai nepiedeg!
Pēc tam ļauj masai gandrīz atdzist, un tad iemaisi atlikušās sastāvdaļas – žāvētos augļus, ogas, sukādes un citus labumus, kas netika grauzdēti. Rūpīgi samaisi, atdzesē un liec glabāšanai burkā vai bundžā. Baudi ar pienu, jogurtu un izmanto konditorejas izstrādājumu gatavošanā.
Mīksti medus mafini, kuros paslēpies muslis
Pasakaini smaržīgi medus un piparkūku garšvielu mafini, kuros iecepts arī kraukšķīgs riekstu, auzu pārslu, žāvētu augļu un ķirbju sēkliņu muslis. Mafinus var ēst gan siltus, gan aukstus, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.
Mērcētais brokastu muslis - teju gadsimtu sena daktera Birhera recepte
Gardais brokastu muslis, kas noturēts iemirkt uz nakti un pasniegts ar augļiem un ogām. Šis veselīgais brokastu ēdiens ir šveiciešu ārsta un uztura speciālista Maksimiliāna Birhera-Bennera (Maximilian Bircher-Benner) izgudrojums, radīts 20. gadsimta sākumā, un šādas brokastis viņš pasniedzis saviem pacientiem Cīrihes sanatorijā.
Veselīgs žāvētu augļu un riekstu muslis brokastīm
Vēlies veselīgas un vienkāršas brokastis? Paša pagatavots auzu pārslu, riekstu un žāvētu aprikožu muslis būs tieši tas, kas vajadzīgs, lai kārtīgi iestiprinātos no rīta. Pats labākais – zināsi, kas ir maisījumā, jo visas sastāvdaļas ir vienkāršas un savām rokām sajauktas kopā.
Grauzdētais musli maisījums
Musli ir lieliska brokastu izvēle, ja nav laika un vēlēšanās celties stundu agrāk, lai gatavotu pilnvērtīgas brokastis. Tas ir veselīgs un ātri pagatavojams, turklāt garšos gan lieliem, gan maziem kārumniekiem, jo kraukšķīgās pārslas un grauzdētās sēkliņas, apvienojumā ar žāvēto augļu saldumu, būs salikums, kurš pilnīgi noteikti liks tev pamosties.
Musli zviedru gaumē
Rekordātri pagatavojamas, turklāt gardas, veselīgas un uzturvielām bagātas brokastis. Ogas piešķirs svaigumu, bet kanēlis - svētku noskaņu. Un, kāpēc gan nē? Jo katras dienas sākums taču ir tā vērts, lai to pienācīgi nosvinētu.
Gardais ogu un jogurta brokastu kārtojums
Veselīgais un olbaltumvielām bagātais jogurta kārtojums garšas ziņā neatpaliek no restorānos piedāvātajiem desertiem, tomēr tajā ir krietni mazāk kaloriju, kā arī kārtojums rada sāta sajūtu un attur no vēlmes našķēties dienas gaitā.
Veselīgais našķis - pašgatavoti musli batoniņi
Veselīgāk nekā konfektes, turklāt - ļoti labi zināms, kas "lācītim vēderā"!