Protams, visklasiskākais un ērtākais variants, kā papildināt ķirbju, tomātu, burkānu, zaļo zirnīšu, puravu un citas krēmzupas, ir iepriekš sagatavoti maizes grauzdiņi. Taču arī pie tiem vari piestrādāt un padarīt tos kaut soli pārākus par veikalā nopērkamajiem. Mājās atliek vien sagriezt sevis izvēlēto maizi (derēs gan baltmaize, gan rupjmaize, gan graudu maize) nelielos gabaliņos, sabērt uz cepešplāts, apbērt ar garšvielām un apliet ar eļļu. Pamēģini grauzdiņiem pievienot saspiestu ķiploku, aromātisko rozmarīnu vai, piemēram, aso paprikas garšvielu maisījumu, kas jo īpaši izcelsies ķirbju zupā.
Vēl viens pārbaudīts krēmzupu papildinājums – sēkliņas. Tām piestāvēs kā ķirbju sēkliņas, tā apgrauzdētas saulespuķu sēkliņas un sezama sēkliņas. To maisījumu arī pašam pagatavot it nemaz nav grūti – atliek vien sabērt katru sēkliņu veidu burciņā, visu sakratīt un gatavs. Bet, lai panāktu to, ka tām ir izteiksmīgāka garša un riekstaināks aromāts, sēkliņas pirms pārbēršanas zupas šķīvim nedaudz apgrauzdē uz sausas un tīras pannas, pavisam lēnas uguns. Tāpat sēkliņām vari pievienot rupji sasmalcinātus riekstus – lazdu riekstus, mandeles, zemesriekstus, Indijas riekstus un citus. Tā panāksi, ka piedeva ir vēl kraukšķīgāka.
Saldais un skābais krējums, kā arī bezpiedevu jogurts, mīksts krēmsiers un kausētais siers pilda divas funkcijas tad, ja kādu no šīm sastāvdaļām pievieno zupai. Pirmkārt, piena produkti padara sablenderēto zupu vēl krēmīgāku. Otrkārt, šie produkti nedaudz atvēsina zupu, kas ir būtiski, lai neapdedzinātu mēli ēdot. Tāpat jogurts īpaši noderēs asajām krēmzupām, kuru gatavošanā izmantots ingvers – jogurts kontrastēs ar spēcīgo garšu un neļaus zupai būt pārāk asai.
Krēmzupas bļodiņas vidū vari "iesēdināt" arī marinētus un nedaudz pannā apceptus dārzeņus. Tie piešķirs zupai izteiksmīgāku garšu un mazliet kraukšķīguma. Ja konservēšanas sezonas laikā pamanījies pagatavot marinētus burkānus, kabačus, ziedkāpostus un citus dārzeņus, tad tie piestāvēs ikvienai krēmzupai. Bet, ja marinēti dārzeņi netīk, apcep pannā, kur izkausēts sviests, burkānu, biešu vai Šalotes sīpolu gabaliņus.
Ja garšaugu un eļļas mērces ļoti garšo, biezzupām vari pievienot arī tās. Piemēram, bazilika vai pētersīļa pesto, olīveļļas un kapātu olīvu tapenādi vai kādu citu kārumu. Pietiks, ja zupas bļodiņai pievienosi vien 1–2 tējkarotes, lai panāktu svaigu garšas niansi.
Mazliet neikdienišķākas piedevas krēmzupām varētu būt bekons, izteiksmīgie sieri (zilais, brī un Parmas), kā arī turku zirņi. Taču no šīm piedevām nevajadzētu vairīties, jo, kā vairākkārt pierāda ne vien pavāru veikums dažādās kafejnīcās un restorānos, bet arī pārbaudītas receptes – šīs sastāvdaļas ir kā punktiņš uz "i" zupas šķīvī. Šāds garnējums jo īpaši iepriecinās vīriešus, kas bieži vien ar nievājošo izteiksmi izturas pret krēmzupām – bekons būs tik ļoti vajadzīgais gaļas papildinājums un sniegs sāta sajūtu. To pašu funkciju pildīs zilā siera kubiņi un sarīvēts cietais siers, kā arī kraukšķīgie konservētie turku zirņi.
Svarīgākais, ko der atcerēties par krēmzupu garnēšanu ar dažādām piedevām – tev nav obligāti jāpieturas tikai pie viena. Kombinē dažādas piedevas un izrotā ar tām zupas bļodiņu gluži kā virtuozs mākslinieks. Pēc tam ar karoti varēsi nobaudīt katru komponentu un to, kā tā garša saskan ar maltītes pamatu – pašu krēmzupu.
Sēņu kapučīno – neparasta baraviku krēmzupa
Kurš gan būtu iedomājies, ka gardo baraviku krēmzupu var pasniegt tā, lai tas izskatītos pēc kapučīno tasītes? Pamēģini arī tu šo restorāna “Elements” šefpavāra Oļega Soročina recepti.
Tomātu biezzupa ar baziliku
Tomātu svaigums un bazilika aromāts nav paredzēts vien salātiem – šīs divas sastāvdaļas var apvienot, lai pagatavotu karstu un sildošu biezzupu. Pats jaukākais – zupa būs ātri gatava, ja izmantosi iepriekš uzvārītu buljonu.
Krāsnī ceptu burkānu krēmzupa ar ingveru un turku zirņiem
Karsta, krēmīga un patīkami sildoša krēmzupa no burkāniem, kurai pievienots nedaudz asais ingvers. Garšu kombinācija radīs patīkamus kontrastus – saldais mīsies ar pikanto katrā apēstajā karotē. Lai maltīti padarītu vēl patīkamāku, zupai pievieno apceptus turku zirņus, dzērveņu pusītes un sezama sēkliņas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru
Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.
Krāsnī ceptu tomātu biezzupa ar grauzdiņiem un baziliku
Aromātiska, karsta un nedaudz pikanta biezzupa ar kraukšķīgiem maizes gabaliņiem. Tieši tas, kas vajadzīgs vējainā ziemas dienā, lai sasildītos!
Tomātu zupa ar kraukšķīgiem turku zirņiem marokāņu gaumē
Nekas aukstajās un vēja piepūstajās ziemas dienās tā nesasilda kā garda zupa. Šoreiz nedaudz pikanta tomātu zupa, ko ēst kopā ar kraukšķīgiem, pannā apceptiem turku zirņiem un pitas maizīti.
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām
Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.
Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem
Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu
Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu
Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.
Ātrā konservēto tomātu krēmzupa
Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.
Ķirbju un burkānu krēmzupa maizes kukulītī
"Ķirbju krēmzupa ir mans top rudens ēdiens, turklāt to var gatavot tik dažādās variācijās, ka tā nekad neapnīk," par savu zupu stāsta Zane. Konkursam viņa piedāvā ļoti sātīgu (tas nav pārspīlēti teikts, jo, pēc autores vārdiem, pat zupas skeptiķi bija labi paēduši) ķirbju krēmzupu, kas pasniegta kraukšķīgā maizes kukulītī, ko pēc tam gardu muti notiesāt. Starp citu, pagatavojot šo zupiņu, nebūs arī trauki jāsmērē!
Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili
Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājam "Zupas konkursa" ietvaros.
Tomātu krēmzupa
Garda tomātu krēmzupa, kurai pievienoti sarkanie sīpoli un ķiploki izteiksmīgākai garšai. Tam visam pa virsu sāļais Parmezāna siers. Lieliska maltīte, lai sasildītos vēsajās rudens dienās.
Ķirbju krēmzupa ar tomātiem
Krēmīga un maiga ķirbju zupa, kuru īpaši gardu padara tomāti. Zupā ir vēl viena ļoti svarīga sastāvdaļa - sīpoli, kurus zupā liek samērā daudz. Kopumā sīpolu un ķirbju attiecība ir 1:2.
Ātrā tomātu un turku zirņu krēmzupa
Kamēr vēl ir iespēja baudīt pašu vai omītes siltumnīcā augušos tomātus, jāizmanto katra iespēja, turklāt variācijas to pagatavošanai ir bez gala un bez malas. Viens no vieglāk un ātrāk pagatavojamiem ēdieniem ir krēmzupas, turklāt tieši no svaigiem tomātiem tā garšos vēl brīnišķīgāk. Pagatavo un pārliecinies pats!
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Saldo kartupeļu krēmzupa ar ķiploku grauzdiņiem
Smaržīga un garda krēmzupa no saldajiem kartupeļiem, puraviem un sīpoliem. Izteiktākai garšai un pikantumam pievienots arī kumins un kurkuma. Bet zupai kraukšķīgumu piešķirs sēkliņas un grauzdiņi. Šeit ir vaļa fantāzijai – var pievienot saulespuķu, sezama un ķirbju sēkliņas, kā arī izvēlēties vēl citas.
Burkānu biezeņzupa ar kausēto sieru
Salda un sildoša zupa vēsiem vakariem. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.
Ķirbju biezeņzupa ar pētersīļiem un baltmaizes grauzdiņiem
Ķirbju biezeņzupa ar baltmaizes grauzdiņiem būs īstais ēdiens jaukai vakarēšanai ģimenes vai draugu lokā. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.